Mask eller inte mask?

Det är frågan, eller i vart fall en av de frågor som splittrar folket. Jag lägger här upp två illustrationer som förklarar sig själva.

https://www.youtube.com/watch?v=sRFtVsL9dzE
https://www.youtube.com/watch?v=r7Epy7vAsmI
Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Mask eller inte mask?

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Det skall vara straffbart när politiker genom bedrägligt beteende lurar medborgarna till något så overkligt som att begränsa livslängden hos den enskilde medborgaren, till en plågsam död med andra ord!!!

 2. Göran skriver:

  Statistik i USA visar städer som inför masktvång får mer diagnostiserade covid-19-fall än städer som inte inför masktvång. Florida har nu öppnat upp helt och hållet. Jag har lagt märke till på videos hur folk beter sig mer oförsiktigt när de bär mask än utan. De verkar tro att om de bär mask så är de helt skyddade.

  Här är en artikel med några mer negativa konsekvenser av maskbärande:

  https://www.lewrockwell.com/2021/01/no_author/twenty-reasons-mandatory-face-masks-are-unsafe-ineffective-and-immoral/

 3. Dandersan skriver:

  Innan var det förbjudet med att maskera sig, nu är det obligatoriskt.
  Håll avstånd och låt leende munnar möta oss!

  • Göran skriver:

   BigTech håller på med att ta fram teknik för att identifiera folk som bär ansiktsblöja. Det dröjer nog inte länge innan vi alla får gå omkring med en QR-kod på blöjan.

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Det är stor skillnad på filtermask, andningsskydd, och skyddsmask och det är stor skillnad inom grupperna också.

  Vilken sorts mask som ska skydda mot vad, hur länge och under vilka omständigheter är saker att beakta innan man tvärsäkert uttalar sig helt fel. Det gäller både läkare, lekmän och myndigheter.

  Sen ska masken dessutom hanteras rätt. Inget pillande på utsidan om det inte är för att ta av den. Beroende på typ ska masken sen kastas eller göras ren. Hålla på som jag ser folk göra där man ha munskydd av samma slag som läkaren ovan där man drar masken av och på för mobilen eller skatavfallskorven gör att man lika gärna kan strunta i mask. Då kan man ha en vanlig halsduk eller en polokrage, det hjälper lika mycket som om man ändå gör fel.

  Masken ska vara certifierad för virus, t ex uvex silv-Air 5310 premium.

  Certifieringen ska vara följande: FFP3-mask enligt EN 149:2001+A1:2009.

  Den här maskens filter stoppar bl a virus. Masken måste hållas ren och steril och filtren bytas kontinuerligt. Det säger sig självt att det är en utgift en vanlig person inte klarar; istället ränner folk runt med tandläkares munskydd, målarmasker av papp, tygmasker (bättre än inget, om du byter ungefär varannan timme, har tredubbelt linnetyg och tvättar den i 90), och allehanda hemsncikrade lösningar.

  Nej, masken är i de flestas fall samma sak som cykelhjälm: till skada då den skänker en känsla av falskt skydd, eftersom man agerar på känsla och inte med förnuft utifrån kunskap.

  Men det är kul att se hur lätt det är att få människor att acceptera slöja helt plötsligt, om man får vara konspiratorisk.

  Extra kul i glesbygd är när man i rusningstrafik ska ha mask. Jomen, sist var det jag och föraren i bussen. Som vi skrattade åt den regeln.

  Lycka till säger jag till myndigheter att få sikher och muslimer att raka av sig skäggen… eller tror man att masker sluter tätt ändå? Då snackar vi snarare PPE eller PPPS-dräkter.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 5. SasjaL skriver:

  Maskerna har i regel olika klassificeringar: FFP1-FFP3.

  FFP1 klarar inte mycket mer än damm. Masker med denna kassifiering är relativt billiga och har inte varit ovanlig att se att de nyttjas … Att de accepteras alls, signalerar [tankelös] symbolpolitik lång väg, men duger en palestinasjal, så duger vad som helst …

  FFP2 skall [teoretiskt] klara av bakterier och flertalet virus, men logiskt sett förutsätter det att maskerna tätar och inte har läckage som beskrivet i första videon. Viktigt! Där det läcker ut, så läcker det även in! Lätt att förstå för den som fått lära sig om vätskors och gasers beteende i flöde via rör osv. FFP2 är likvärdig N95-klassning, som är vanlig hos denna typ av masker. Har tvivel att de filtrerar några virus alls, då virus är så små, att det blir svårt att andas utan hjälp av inbyggd fläktanordning. Med läckage, …

  Har stött på vårdpersonal som försvarar bruket av berörda masker, med att de aldrig har haft några som helst problem med dessa, men det visar sig snabbt att de inte förstår problematiken och tillhörande fysik. Har även råkat på individer som tror att hel- och halvvisir är tillräckiga i sammanhanget.

  Använder själv vid behov tätslutande halvmask med kombinerat FFP1- och FFP2-filter i mitt arbete, som mångfallt är effektivare än ovan nämnd typ. Denna industrimask har även ventiler avsedda för utandningsluft och skyddar enbart mig från omgivningen, men inte omvänt. Dessa ventiler är ändå inte 100%-igt enkelriktade, trots föreskrivet underhåll. Dock kan jag inte bära denna mask en längre tid, då jag har en lunga med reducerad kapacitet (~70%). Tillsammans med ansträngningsutlöst astma, som smyger sig sakta på, blir det problematiskt för egen del vid längre bruk än dryga timmen. Bör tillägga att några mediciner inte räcker till och är olämpligt för så långt bruk. (Byt jobb om det är problematiskt isf att gnälla, konstaterar då någon. Nej, jag trivs på jobbet, har bra betalt och detta problem uppstår på sin höjd en gång i månaden, pga omständigheter som gör att installerad ventilation inte är tillräcklig. Dvs material under bearbetning är för stora och tunga, för att kunna handeras där det normalt sker med tillräcklig ventilation och skyddsutrustning. Att uppgradera lokalen jag arbetar i eller där hanteringen borde ske, är inte heller ekonomiskt försvarbart.)

 6. Göran skriver:

  Jag hade i först hand inbillat mig på goda grunder att mask skulle skydda andra men inte mig själv. Nu kan vi kanske konstatera att mask i stället bli en större smittspridare för alla parter.

  Många som propagera för mask hänvisar till laboratorieförsök med möss där man blåste luft från smittade möss till friska möss och räknade hur många som blev smittade och sedan jämförde med hur många möss som blev smittade när man satte en vägg mellan mössen. Det är bara att konstatera att ett sådant försök inte speglar filtrering i verkligheten på långa vägar.

  Med andra ord kan man även säga att en själva masken filtrerar, dvs. stoppar ett antal virus, men det säger ingenting om utifall masken skyddar. Således borde CE-märkningen ange att masken (som exempel) stoppar till 90 % men skyddar till 10 %.

  • SasjaL skriver:

   Fick lära mig under gymnasietiden att under forskningsstudier inkl. laboratorieförsök, så handlar det även om vara klar över för- och nackdelar med mätmetoden, dvs allt skulle vägas in i slutresultatet. Tyvärr finns det många exempel på, precis som ditt, att det inte sker. Resultatet blir därefter …

   Många inser inte hur små virus är. Filtren är täta nog för de flesta bakterier, men för virus som är bråkdelen så stora, nej. De slinker tyvärr igenom.

 7. Lars Mellblom skriver:

  I våras bildade franska läkare en förening kallad ”Coordination Santé Libre”. Antalet medlemmar, de flesta allmänpraktiserande privatläkare, är nu 30 000, vilket motsvarar 1/3 av alla franska läkare. De höll nyligen sin andra presskonferens, vilken lagts ut på nätet som en video.

  Föreningens syfte är främst att påtala lögnen att det inte finns effektiva behandlingsmetoder mot Covid-19 och att vaccinering är enda lösningen. Alla läsare här vet att HCQ kombinerat med antibiotika fungerar väl om behandlingen sätts in i sjukdomens första fas så tidigt som möjligt. Dessutom kan Ivermectin ges preventivt, liksom vitamin D, C och zink. De läkare i Frankrike som ger sådan behandling har mellan 5 och 10 gånger färre dödsfall bland sjuka patienter än de statliga sjukhusen som följer statens uppmaning att inte använda dessa medel.

  Vidare framgick att 3% av vaccinerade med första dosen fått så allvarliga följdverkningar att de inte kunde arbeta; att det i MSM är heltyst om gruppen och att de få journalister som skrivit om föreningen hotades med avskedande om deras artiklar publicerades; att regeringen ger parlamentarikerna noll insyn i på vilka grunder olika åtgärder beslutas med hänvisning till undantagstillståndet. Den ena av de kvinnliga talarna är ledamot av parlamentet.

  Föreningen kräver att det sanitära undantagstillståndet och utegångsförbudet med tillhörande regler upphör omgående.

  Även ni som inte förstår franska, ta en snabb titt på videon och observera att ingen av deltagarna bär mask och varken håller obligatoriskt avstånd eller respekterar förbudet om att träffas fler än 6 personer.

  https://www.youtube.com/watch?v=ky7CjudtQc8&feature=emb_logo

  Riposte Laique skriver om konferensen och publicerar två tablåer med av föreningen rekommenderad behandling beroende på patientens tillstånd (längst ner på sidan).

  https://ripostelaique.com/30-000-medecins-sans-confit-dinteret-reclament-le-retour-a-la-normale.html

Kommentarer är stängda.