När extremismen bejakas växer polariseringen

Varför är det viktigt och angeläget för en tillverkare av D-vitaminpiller att upplysa om att pillrena är veganklassade, tillverkade av extrakt från vilda lavar? Naturligtvis för att det är en särskiljande ”kvalitet”. En USP, unique selling point, som marknadsekonomer brukar kalla det. Ju mer extremt, desto mer unikt, desto högre värde, lyder den enkla logiken.


En artikel i Samtiden med annan infallsvinkel på polariseringen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på När extremismen bejakas växer polariseringen

 1. Göran skriver:

  Jag undrar om s.k. vitamintillskott är så bra? Varje piller innehåller en massa konstiga ämnen förutom den vitamin de påstås innehålla.

  Angående veganer. Sök på “vegan deterioration” på Youtube och se hur brist på kött kan leda till både kroppsliga och psykiska förändringar.

  • Mats Jangdal skriver:

   På just den här förpackningen anges D-vitamin till över 50%.
   Kanske ofint att fråga Charlotte Kalla. Hon äter vegetariskt sedan några år och säger att hon mår bra. Men hon gör ingen koppling till att hon lyckats dåligt i skidspåret under den tiden.

   • Göran skriver:

    Vid uthållighetssporter som skidåkning är det bättre med ketogen energikälla än socker, vilket är väldigt svårt att uppnå på en vegetarisk mat.

    Skadorna, om man kan kalla dem för det, på vegetarisk kost tar en tid att utveckla. De flesta påstår att de mår bättre än tidigare, men det är nog mer en psykologiskt faktor som bygger på att man tror att man hux flux har blivit hälsosam. Kortsiktigt blir de flesta hälsosamma då de slutar med en massa skräp som Livsmedelsverkets kostråd ger, men övertid så uppstår problem orsakade av näringsbrist. Det gäller inte bara kroppen utan även psyket.

    Hur kommer det sig att Indien har världens mest psykisk sjuka befolkning? Det är en myt att indier skulle vara vegetarianer i stor utsträckning. De har brist på kött, och de har näringsbrist.

 2. Dandersan skriver:

  Min tro på D vitaminer delar jag med många.
  Men vad de innehåller hoppas jag apoteket håller koll på.
  Lyssnade på en halvtimme med Campbell igår, han är en av förespråkarna.
  Igår talade han med en likasinnad som även propagerade för munsköljning!
  Var det inte en president i USA som hade dessa tankar, vilka förlöjligades av media.
  Media som inte skriver mycket om D vitaminer , eller dem som saknar dessa i större utsträckning-för att inte polarisera mera!

  • Mats Jangdal skriver:

   Min kritik var inte riktad mot vitaminer i sig, utan på att tillverkaren tydligen ville visa upp ett extremt ursprung för dem. Jag hade aldrig föreställt mig att vitaminer kunde hänföras till någon kategori som animalisk eller vegetarisk.

  • Göran skriver:

   D-vitamin är jättevikt och bästa sättet att få det är via solen. Solen och kolesterol tillverkar D-vitamin, vilket inte är en vitamin utan ett hormon.

   Vad gäller covid-19 så uppvisar de flesta som dör med eller av det symptom som kan hänvisas till brist på vitamin B1.

   Vad media skriver om? I princip allt som är tvärtom. I princip är alla råd som kommer från gammelmedia om hälsa fel. Gammelmedia är ungefär som att underhålla en motor med att hälla sand i den och sedan lite nyttig olja. Hur bra kommer den motorn att gå?

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Man ska äta väl varierad kost lagad av råvaror, inget annat. Inte monterad mat (all storköksmat och så gott som all restaurangmat), och inte halvfabrikat. Vitamin-/kosttillskott som inte tillhör receptbelagda läkemedel är i bästa fall bara slöseri med pengar, i värsta fall en hälsofara (höjd cancerrisk, höjd risk för glaukom med mera).

  Riktigt mat, samt motion – det finns inga magiska kurer vare sig de är veganska eller ej.

  Kött (särskilt inälvsmat), fisk och fågel varvat med cerealier, rotfrukter (det finns så många fler än potatis…), baljväxter, kålsorter (du bor väl i Skåne om jag minns rätt Mats – jordmånen är ju F*n sån på Söderslätt och Österlen att spottar man ett äpplekärna och snurrar ett varv så är där ett träd! Att odla eget när jag bodde mellan Gärsnäs och Hammenhög var en fröjd, synd bara att ogräset växer lika bra.) Bär, frukt, svamp (om du vet vad du gör – gå kurs och ha bok med dig!), och en hel del annat.

  Kika här för inspiration:

  [https://www.skogsskafferiet.se/]

  Mängder med ätlig växter i vår natur, med länkar till recept. Dubbelkolla dock med [https://giftinformation.se/vaxtregister/] om du är osäker/ny på det.

  KI har en del att säga om saken, och man kan säkert hitta forskning via Lunds universitets hemsida.

  [https://ki.se/forskning/vallagad-mat-battre-an-vitaminpiller]

  Det är ju inte så att Cro Magnon och Homo Neandertaliensis jagade vilda piller över stäppen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentarer är stängda.