Politikerna är korkade!

Det råder delade meningar här på Frihetsportalen om hur okunniga våra politiker är. Somliga säger att de är minst normalbegåvade och de har tillgång till all nödvändig kunskap för att fatta goda beslut. Varför de inte gör det är dock oklart.

Jag hävdar att politikerna vanligen är mycket okunniga. De är dessutom inte intresserade av fakta och bättre kunskap. Den kunskap och fakta de har tillgång till är allt för ofta gravt vinklad och missvisande, för att passa särintressen och tjänstemanakåren.

Till stöd för denna åsikt har jag erfarenheter från centern med valbara personer som inte är intresserade av politik, som inget kan, som gömmer sig bakom en from fasad, som bara vill lyfta arvode och vara röstboskap samt ha titeln riksdagsledamot. Jag har även mött sådana personer i överflöd från de andra partierna, inte minst S.

När centern har riksstämma är politik och motioner inte det viktigaste på dagordningen. Nej, det är hur det blir med dansen på kvällen. Vilka man lyckas frottera sig med på dansgolvet, var drickat finns och i något fall vem man hamnar i säng med. Vid regionala stämmor och årsmöten är det mesta ointressant om det inte är valår. Det som då är intressant är vilka som föräras en valbar plats för lång och trogen tjänst som ja-sägare och knapptryckare. Vilken politik som ska föras är i det närmaste ointressant. Det viktigaste är att den inte förändras från tidigare år, oavsett hur bra eller dålig den varit.

När jag vid ett tillfälle hamnade så långt upp på riksdagslistan att jag fick tillträde till förberedelser för valrörelsen, då skulle vi övernatta på en kursgård. Men tror ni det var politik och strategier som skulle avhandlas? Icke! Där var en flummare till person som krävde att vi skulle vara tysta och meditera. Allt skulle vara mystiskt och alternativt. De kvinnliga partikollegerna tycket det var så spännande och inspirerande. Jag åkte hem!

En annan gång i kommunen var vi hos en tillverkare av afrikanska trummor som skulle instruera oss i afrikansk grupptrumning. Jag gav upp! Vi träffades mycket sällan på sådant sätt att det fanns tillfälle att diskutera idéer, ideologi eller ens praktiska frågor som vi visste att vi snart skulle besluta om i fullmäktige eller riksdagen.

De som var tongivande i partiet var mycket måna om att inte partiet rörde på sig, skaffade kunskap eller åsikter som inte de gillade. Så var det på alla nivåer. Jag påstår att jag hade insikt om detta eftersom jag var ordförande i lokalavdelning och högskoleföreningen, var ledamot i styrelserna både för kommunavdelningen och länsavdelningen samt alltså två gånger riksdagskandidat. Jag var ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelse, ledamot i miljö o hälsa, samt i bostadsbolag och i nätbolaget (internet).

Vår ena riksdagsledamot gjorde antingen som hen ville oavsett vad vi bestämt i länet. Den andra ledamoten frågade rätt ofta om råd, men verkar inte ha begripit vad vi sa. I alla händelser utvecklades varken parti eller politik åt det håll väljarna önskar.

Så när jag påstår att riksdagsledamöterna, med extremt få undantag, från alla partier tror helt och hållet på klimathotet för att de är för dumma och obildade för att förstå invändningarna mot AGW, då är jag helt säker på att jag har rätt. Därtill har de i sin närmiljö på riksdags- och regeringskanslier endast tillgång till okunniga och övertygade partigängare som tror på AGW. Som har för dålig kunskap för att ifrågasätta. När de någon gång frågar externt om klimatet, frågar de endast sådana som är alarmister. För det är de enda de känner till. De är totalt fångade i en bubbla av okunnighet.

Många har genom åren påtalat betydelsen av fostran i de politiska ungdomsförbunden för att ta sig fram i politiken. Men det betyder alldeles för ofta att man inte skaffat sig vuxet tänkande. Politikerna är fångade i en infantil verklighetsuppfattning.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

36 svar på Politikerna är korkade!

 1. Jan Andersson skriver:

  Jag har länge funderat i samma banor, och slitits mellan två allmänna åsiktslinjer: den vanligaste att de inte är dumma utan sluga och beräknande och har en dold agenda som avviker helt eller delvis från vallöftena (illa nog) och den andra att de verkligen är så okunniga som de faktiskt verkar vara (katastrof).

  Utmärkt att få detta klarlagt av en insider som liksom jag själv avskyr allt flum som pesten. Kunskap finns i utförandeleden, så varför inte kolla med dem innan man klubbar alla förhastade och kortsynta beslut?

  Frågan är hur Sverige tar sig ur denna rävsax och skickar hem alla wannabepolitiker till förmån för handplockade från miljöer som ännu är relativt opåverkade av alla trendiga med ack så felaktiga och korttänkta åsikter utan någon förankring överhuvudtaget i verkligheten: akut behov av mängder av outbildade invandrare, feminism, genusteori, klimatneutralitet och CO2, vindkraft/kärnkraft, elbilar/fossilbränsle, plast i haven, etc.

  Till alla som tror att elbilar är framtiden så vill jag fråga: hur kommer i så fall stockholmare att ta sig till och från Åre under en sportlovsvecka?

  • Anders Rydén skriver:

   Man köper inte en elbil för att köra till Åre på sportlovet.
   Du kunde lika gärna ha frågat hur man tar sin Porsche 911 ut i skogen på älgjakt.

   Elbilen har sin nisch, det är främst som pendlarbil till jobbet.
   De som bor en bit ut på landsbygden och har en bit att köra till sitt jobb är de som gynnas främst av elbilen.

   Och med detta sagt vill jag påstå att den kommer inte att ersätta traditionella drivmedel, snarare komplettera.
   Samt att elbilen är inte riktigt färdigutvecklad än.

   Det är min erfarenhet efter två år med en Renault Zoe samt flera grannar som också har skaffat elbil vid sidan om sin vanliga bil.

   • Mats Jangdal skriver:

    Tror också elbilen blir kvar i viss omfattning. Allt beroende på politiken.

   • Jan Andersson skriver:

    Jo men – på EU:s agenda skall ju fossilbilarna bort ganska snart! Och ingen säger emot i klimatkyrkan.

   • Jan Andersson skriver:

    Man får inte köra i terrängen i Sverige om man inte äger marken. Så 99% av alla fyrhjulsdrivna bilar och jeepar är meningslösa och drar onödigt mycket bränsle. Det är enbart vid acceleration eller körning i uppförsbackar som fyrhjulsdrift kan vara motiverad, vid körning på slät väg eller inbromsning finns ingen fördel med fyrhjulsdrift, enbart nackdelar.

    Den största nackdelen är att man kan frestas att köra för fort i halka eftersom den naturliga rattkänslan som varnar föraren försvinner. När väggreppet till sist blir otillräckligt släpper alla hjulen samtidigt och det är svårt eller omöjligt för föraren att förutse på vilket sätt det sker och att parera en sladd blir mycket svårare på grund av detta plus den högre farten.

    En äkta terrängbil har dessutom riktiga differentialspärrar, som man ovillkorligen måste koppla ur igen vid körning på torr asfalt annars går något sönder. Men det vore överkurs för alla som längtar efter en självstyrande bil. De flesta tvåhjulsdrivna bilar har haft elektronisk antispinn i evigheter och det fungerar utmärkt även i en decimeter nysnö.
    Att man tvingas köra saktare är exakt det som behövs i dåligt väglag.

    En klassisk Porsche har den tunga motorn bak och bromsar därför mer med bakhjulen än sportbilar med motorn fram. Därför kan en Porsche i rätta händer vinna tävlingar men i övrigt finns det bara nackdelar med konstruktionen.

    • Mats Jangdal skriver:

     Lite för grov förenkling av 4wd där. Ingen bil är tänkt för terräng, där kör man traktor. Det vi kallar offroad är väl ett mellanting där bil kan användas, men sällan är idealiskt.
     En Audi Quattro skiljer sig markant från en pickup med 4wd. Där en 4wd PU eller SUV är kanske mest överlägsen på vanlig väg är i tätort där de anlagt farthinder i form av knölar. En sådan bil, med stora hjul hög markfrigång och långslagig mjuk fjädring flyter över utan att behöva sakta in nämvärt!
     En 2wd PU är dessutom så lätt i baken utan last att den rent värdelös på alla underlag utom asfalt.
     Alla som dragit tunga släp efter personbil/SUV/PU kan intyga att 4wd underlättar på flera sätt.
     En riktig mekanisk diffspärr är klart bättre vid start på slirigt underlag än de andra systemen som kräver en viss slirning för att gå i ingrepp. Det är först vid mycket snäva kurvor och hög belastning som diffspärren måste läggas ur, däcken står för den utjämnande flexibiliteten.
     På höga kusten, med många backiga vägar, har 4wd varit betydligt vanligare än på övriga håll i landet sedan 40 år tillbaks.

     • Jan Andersson skriver:

      Försvaret hade en pickup som hette 912 med dubbla bakaxlar och 100% diffspärrar överallt. Jag tror inte någon traktor är bättre, även om skillnaden är hårfin.

      Jag har förresten en XC60 med stenhård fjädring, som motverkar krängningen pga den högre tyngdpunkten.

      Just på sliriga uppförsbackar är en bra fyrhjulsdrift överlägsen men där jag håller till finns inga sådana vägar.

 2. Dandersan skriver:

  Det är skrämmande insideruppgifter du kommer med. Var finns debatten, var finns tankarna, vem styr dem?
  Varje parti har väl en tankesmedja. Vem styr denna verksamhet.
  Är det, i centerns fall, Annie eller är det Bildenberg direkt?

  När det gäller klimatet finns det andra grupper som alarmerar.
  Potsdam , med Rockström som chef, är en av dessa.
  2010 kom de med en trolig havsnivåhöjningsprognos på 1,9 meter.
  SMHI hängde på denna siffra.
  Nyare forskning visar att den troliga höjningen ligger i storleksordningen av 0,33 m.
  SMHI har inte reagerat-Ännu!

  Man kan varna för en osannolik händelse men man bör planera efter troliga förändringar.
  Bryggor bör kunna användas!

  • Mats Jangdal skriver:

   Apropå bryggor. Någon hade skickat en bild till MPs kansli, bilden visade en klippa i Stockholm man marekerat havsnivån under några sekel. Landhöjningen gör att de äldsta finns högst upp. Man fick inget svar.
   Men MP har bidragit till att Mälaren ska höjas, med motivering att undivka saltvatteninträngning när havet höjs!

 3. Thomas skriver:

  I slutet av 1960-talet var 30% av befolkningen medlemmar i politiska partier. Idag är det 3%…
  Det måste innebära att vårt demokratiska system varit halvdant – länge!
  När jag läste Torsten Nothins två böcker från mitten av 1950-talet, om hans tid i politiken som minister i flera socialdemokratiska regeringar på 1920-talet så kände jag en atmosfär av demokratiskt försök som gällde från rösträttens införande, som iofs blev en halvmesyr, fram till 1930-talet, vilket åtminstone Anders Kilian Larsson ville påstå i sina funderingar från 1950-talet om den perioden..
  Det som främst bromsat en diskussion om politikens funktion, av vad som framgår i Torsten Nothins böcker, är ”kohandeln” mellan S och C, där de då europeiskt aktuella totalitära rörelserna påverkade även svensk politik, vilket både Anders Kilian och Torsten Nothin påpekade försiktigt..
  Detta har inte varit möjligt att ens påpeka det minsta under efterkrigstiden så givetvis tappade folket intresset för politiken då allt blev en successiv förändrad inriktning av politiken, från målinriktat till relationsfrågor. Det är givet att man i ett totalitärt system slutar att diskutera mål och istället övergår till relationsfrågor. För den enskilde så är det svåra att inse vari det totalitära bestå….

  • Thomas skriver:

   Jag kanske också kan lägga till att jag också kan hålla med Mats.. Inför EU-omröstningen så tyckte jag att man först borde se över svensk lagstiftning angående sådant som det kunde bli problem med.. Alltså inte bara ”tyskarnas intresse för svenska sommarstugor” och liknande oväsentligheter, utan svensk gruvlagstiftning och dyl… jag minns att jag fick en politiker att förvånat titta på mig.. som en annan fågelholk. Att allt fler politiker är kvinnor är därmed ganska självklart, därför att utöver att ha en målinriktad inställning så måste man vara skicklig på relationspolitik.

   • Mats Jangdal skriver:

    Jo, kvinnor är erkänt skickliga på att mobba i grupp….

 4. Benny skriver:

  Man undrar ju om Bolund är så korkad på riktigt som de nya skandaler han levererat i veckan eller är det bara politik och skrämselpropaganda? Det här med att smältande landisar vid polerna skulle påverka jordaxelns lutning så att en klimatkatastrof hotar var något han gick ut med i veckan! Givetvis var det bara nonsens då det som mest rör sig om någon centimeter upp till 20 centimeter maximalt och insatt folk har skrattat gott åt detta några dagar! Sen påstod Bolund att han inledningstalat på Bidens ”klimatmöte” men det var också lögn för ingen lyssnade eller var där! Att Bolund är en charlatan står dock utom allt tvivel…

  • Thomas skriver:

   Miljöpartisternas taktik är numera som många inom S.. att infiltrera administrationen. Det är alltså inte i Riskdagen som de är ett problem, då det är de övriga partierna som är problemet som inte agerar enligt sina mandat.. Mp är idag ett stödgäng åt globalisterna där man slår på trumman för detta som överheten har bestämt..

 5. Sture Åström skriver:

  DN 2002-11-05: 32 socialdemokratiska lokalpolitiker i Sthlm skriver:

  Arbetarkommunen i Sthlm blottlägger ett maktspel och en mygelkultur som får många att häpna. . . Generation efter generation av aktiva socialdemokrater i Stockholm har skolats in i intrigerandets och ränksmideriets konster i sådan omfattning att politikens idé och socialdemokraternas samhällsuppdrag ofta hamnat i bakgrunden.

  Det gäller inte bara det partiet och inte bara i Sthlm. . .

  • Mats Jangdal skriver:

   S och C är nog ganska lika där. Det kunde jag se i kontakt med de andra partierna i de kommunala församlingarna.

 6. ivarandersson skriver:

  Urvalet till politiker har minskat kraftigt. Numera är statsbidragen den huvudsakliga inkomstkällan för de politiska partierna.
  Socialdemokraterna hade mer än en miljon medlemmar 1979 – med hjälp av LO:s kollektivanslutning – nu är de färre än 100 000. Centern hade 141 000, i dag är de 26 000. Miljöpartiet har runt 10 000 medlemmar och är därmed jämnstort med Riksförbundet sällsynta diagnoser.
  https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/ar-vara-partier-pa-vag-att-bli-extrema-sma-sekter/

  • Mats Jangdal skriver:

   Riksförbundet sällsynta diagnoser, låter som alternativ beteckning på MP.

   • Benny skriver:

    Det finns ett tydligt samband mellan att mentalsjukhusen stängdes 1980 och Miljöpartiets grundande 1981, angående diagnoser…Bolunds agerande tidigare och senaste veckan tyder på en allvarlig mental störning!

    • Thomas skriver:

     Mentalsjukhusens invånare placerades i egna bostäder när dessa stängdes. En tredjedel klarade det, en tredjedel bara ”försvann”, en tredjedel hamnade inom kriminalvården..
     Att det finns ett samband, (inte omöjligt) men sambandet är troligen att det fanns en samhällsatmosfär som ville rensa upp efter de övergrepp mot medborgarna som skedde fram till början av 1970-talet, med sin topp i den ”myrdalska ingenjörskonsten”. Att många av de som bodde under ordnade förhållanden på mentalsjukhusen faktiskt behövde bo så och att förändringen var ett misstag, blev då en del i den uppstädning efter de nazi-fascistiska funktionerna från mitten av 1900-talet, där vi väl känner till att svenska drivkrafter gick i spetsen, allt från Lubbe till S. Så att reaktionerna slog över, är allt klart. Den gröna vågen som nog var grunden till Miljöpartiet var en del i den process där USA gick igenom en ekonomisk kris och östeuropas kommunism inte riktigt höll vad propagandan utlovade och de svenska ekonomiska förändringen under inflationsvågen under 70-talet. 1980-talet var det årtionde (Reagans årtionde) som än idag präglar Världen och som nu är i omstöpning med ”the Great Reset”. Miljöpartiet har blivit dess motsats sedan 1980-talet, från en ”grönavågenrörelse” till en ängslig teknikfixerad storstadsrörelse, en rörelse som påverkar alla även om vi inte alltid inser det…

     • Mats Jangdal skriver:

      Hyffsat bra beskrivning om man lägger till att miljöengagemang ursprungligen var en amerikansk företeelse bland miljardärer som inte såg någon lönsamhet i att gå in med egna pengar. Därför väckte man engagemang för att staten(skattebetalarna) skulle betala för reservat och andra åtgärder.
      Idag är bilden mer komplicerad, miljardärerna har lärt sig tjäna pengar på statens åtgärder. Samtidigt som det i vissa fall kostar mer än det smakar, även för miljardärerna.

      • Thomas skriver:

       Ja, där WWF är ett praktexempel..

       • Mats Jangdal skriver:

        WWF, Jordens vänner, mfl.

        • Thomas skriver:

         Hmm.. WWF avviker något genom sitt ”skydd” från kungen.. Den svenske ordföranden klättrade vidare och fick en internationell karriär i WWF, för att helt nyligen bli GD på SMHI?!! Jämfört med de kontakter jag har inom Jordens vänner, så ser de mer ut som sin motsats där….mer som en äkta NGO. Men sådana brukar inte vara framgångsrika, så det är som vanligt… Follow the money

 7. Åke Sundström skriver:

  Min tolkning har varit en annan: att partitopparna är välinformerade, medan kaderna i övrigt är lika okunniga som du här beskriver. Din rubrik blev alltså missvisande. Det är värre än så: att partiernas högsta höns medvetet väljer att svika nationens intressen – därmed även sina egna väljare. Demokratin är för dagen heldöd, har vi inte varit eniga om den slutsatsen?

  • Mats Jangdal skriver:

   Nej, vi är inte eniga. De flesta även av topparna är korkade. Jag vill inte nämna namn.
   Ett undantag skulle kunna vara Göran Persson, men då hamnar han i din grupp av cyniska ledare.

   • Åke Sundström skriver:

    Otydlig kommentar, Mats. Vad jag kunnat märka är vi Ingalunda oeniga om demokratins död (det som min fråga gällde).

    Att jag beskrivit partitopparna som välinformerade beror på att de har tillgång till kompetenta rådgivare i regeringskansliet. De SPELAR ovetande för att slippa ta ställning – en helt annan sak än att verkligen VARA okunnig.

    • Mats Jangdal skriver:

     Du vill verkligen inte förstå! Vi är inte eniga. Politikerna är korkade hela vägen upp i toppen. De har inte tillgång till kompetenta rådgivare, det är särskilt tydligt i klimatfrågan, men även miljö, äganderätt mm.

     • Åke Sundström skriver:

      Och du vägrar ibland att läsa innantill! Att dom SPELAR ovetande om t ex klimatnojan – FÖR DEN POLITISKA VINSTENS SKULL. trots att deras kunnigaste rådgivare viskar något annat i deras öron. Du tror väl inte att Klas Eklund eller för den delen cheferna på Svenskt Näringsliv är lika okunniga som dom ger sken av. Har inte ens du förstått vidden av maktens arrogans och metodik?

      • Mats Jangdal skriver:

       De spelar inte!
       Det är fullt möjligt, kanske troligt, att rådgivningen i ekonomi är åtminstone halvbra.
       Men i naturvetenskapliga frågor (fysik, kemi, biologi, medicin, matematik, ingenjörsvetenskap, jord- och skogsbruk) får de dåliga råd och de är alldeles för okunniga för att själva inse sin okunnighet. Därför kan de inte efterfråga bättre råd. De skulle inte känna igen bättre råd om den så sparkade dem på smalbenen.

       • Åke Sundström skriver:

        Även i naturvetenskapliga frågor finns det gott om objektiv kunskap att inhämta, men min poäng är ju att politiker med egna agendor inte anser sig behöva efterfråga sådan information. Doktriner trumfar kunskap men det betyder inte att de är okunniga, dock att de talar mot bättre vetande. Att kalla den okunniga är att spela med på deras planhalva.

 8. Samuel af Ugglas skriver:

  Det finns bara en lösning. Politiken får inte vara en födkrok. Det vet politikerna i Schweiz. Där frågar man FOLKET hur mycket de olika funktionärerna skall ha i LÖN. Låter det konstigt? Inte alls, jag har tidigare lämnat exempel hur olika borgarråd fått sina löner neddragna med ibland en fjärdedel. Hoppas svenska folket uppfattar och uppskattar att Anna Åberg, Vattenfalls chef hur hon tillskansat sig ca 1.300.000:kr per MÅNAD? Faktiskt sant och dessutom ljugit hela svenska folket rakt upp i ansiktet om Ringhalsverkets skick innan det nyligen stängdes ned.
  Hela den svenska formen för administration är helt på kurs ner i det socialistiska träsket.
  Frågade man svenska folket om de var villiga att ta emot en ”obeväpnad invasion av främlingar”?
  55 socialistiska så kallade ”riksdagsmän” utav 349 st utgör i dag en bekväm majoritet för ”löfvensocialisterna”. Man kan i princip ta till vilka ingrepp som helst i svenska folkets rättigheter. LIVET, att vara eller inte vara beror på ett manipulerat så kallat ”vaccin”. Löfven fick visst sin första ”koksaltlösningsspruta” igår. Håll tummarna!!!

  • Göran skriver:

   Om det fanns en opposition i Sverige så skulle de kunna göra rubriker av Anna Åbergs ljugande om Ringhals. Men, det är helt tyst. Kan vi tolka det som medgivande.

 9. Jan Andersson skriver:

  Om man vill göra en lackmustest på våra politiker för att utröna huruvida de är korkade eller inte, så kan man ge dem en anvisning (eller order) att ”nu gör du så här” följt av en tydlig lista på högst tre rader om hur de ska agera. Korkade följer gärna order och tydliga anvisningar, medan sluga och beräknande individer inte gör det alls.

  Första steget är att beordra våra politiker och makthavare att komma ut som vanliga normala förnuftsstyrda människor och be om ursäkt för den klimatterror de har utsatt oss för så länge, och förklara att jakten på koldioxid är slut, vi ska istället värna om att behålla så mycket som möjligt för mänsklighetens fromma.

  Steg två är att förklara att elbilsutvecklingen hädanefter står på egna ben, alla subventioner ska bort och straffskatten på fossilbilar också. Landsbygd ska jämställas med tätort.

  Steg tre är att erkänna att vindkraften är en totalflopp, men det är redan på gång och kommer snart att fixa sig ändå.

  Sen har vi den verkliga ”utmaningen” kvar (utvandrarna) men då vet vi ganska väl vilka politiker som är korkade på riktigt och vilka som bara spelar korkade. Det är de äkta korkskallarna vi vill ha kvar i så fall, eftersom de är lättledda och gör som folket säger.

  • Thomas skriver:

   Det svåra när man blir äldre, är att inse att ens egna erfarenheter en dag är intet värda.. Allt som man grundar sina åsikter på är plötsligt grundlösa. Då handlar det inte om att diskutera framtiden utan att förklara det som skett…
   Om framtidens beslutande medborgare inte vet vad som skett så kan de inte besluta om något som skall ske utan att det blir bara misstag.
   Politiska processer som varit avgörande kan ibland ses i realtid.
   En sådan händelse var Fälldins trixande i kärnkraftsfrågan, där hans farhågor om ett framtida svenskt Chernobyl ju ändå på det viset stoppades, trots partiets tidigare vurm för den energikällan.
   En liknande händelse skedde när Alf Svensson bestämde vad som var moraliskt möjligt inom sitt parti.. samma effekt, som vi nog noterat (ett skott i foten).
   Man kan konstatera att drevet mot SD och alla kringeffekter, nu skapar en reaktion som den äldre generationen, de som är över 55 år och SD-hatare, inte i sin vildaste fantasi skulle kunna tänka sig… Allt kommer att ställas på huvudet.

   • Jan Andersson skriver:

    Sant! Ens minnen och livserfarenheter har man bara för sig själv. Det betyder att man bara har levat för att kunna stoppa mat i munnen och ha tak över huvudet. Alltså meningslöst. Stora författare och konstnärer är väl de enda som kommande generationer ser upp till.

Kommentarer är stängda.