När kulturen kritiserar socialismen, del 1

Det har alltid förekommit kritik mot sossarna (och det samhälle de skapat) i svensk kultur, av och från kända kulturpersonligheter. Sossarna har dock för det mesta lyckats undvika att bli träffade, inte minst via sin personal i Public Service som gärna plockar bort kritiska kulturyttringar. Här är ett antal exempel med mer eller mindre tydlig kritik av vad socialismen gjort med Sverige.

Ja, vad är det för ena dårar som styr? Samma dårparti då som nu, varför det? Den skjorta (tröja) som snart är för trång, är det den tvångströja all opposition  i slutänden placeras i?

Helt klart riktat mot Palmes velande. Men sossarna slingrade sig ur kritiken genom att skapa en folkomröstning med tre alternativ.

2,15 för en liter mjölk
Här får hela det politiska etablissemanget kritik för att vara verklighetsfrämmande. Redan här var det underförstått att även de borgerliga var sossar, fast förklädda.

Ljugandet, eufemismerna, föraktet för vanligt folk är här mästerligt exponerat. Socialismen ger inte lycka åt alla. I ett land där samma parti haft regeringsmakten 77 av de senaste 100 åren är all samhällskritik kritik av detta parti.

Svenskarna saknade redan för 60 år sedan det som socialismen rivit ner och fraktat bort i modernitetens namn. Det som uppförts i dess ställe gillade man inte. Man anar att vi inte var ett dugg gladare än folket i DDR.

Ibland myntades redan på 60-talet uttryck som senare skulle återkomma i den förljugna miljö- och klimathotsdebatten, som att vi ”våldtar moder jord”.

Artikeln är fördelad på två inlägg eftersom det blir för tungt att hantera YT-länkarna annars.

Det här inlägget postades i Frihet. Bokmärk permalänken.

8 svar på När kulturen kritiserar socialismen, del 1

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Man förstår ingenting: https://www.svtplay.se/staden-i-mitt-hjarta
  Hur var det möjligt? Det här de svenska socialisternas andel i i ett VÄRLDSKRIG!
  En ren hämndaktion mot svenska folket!

  • Thomas skriver:

   Hmm… Som uppvuxen i Borås så har jag upplevt allt detta..
   Gamla Borås var en träkåksstad med ett centrum nere vid Viskan..
   Ett Rådhus i ena änden av Stora Torget och en Bank i andra ändan – som var båda från sekelskiftet 1900, ungefär…
   Efter kriget så blev allt utsatt för några förslagna byggmästare och i stort sett allt revs i östtysk stil.. En DOMUS-låda med sin typiska fasad blev granne till Rådhuset.
   Allt försvann och det sista kvarteret med träkåkar och kullerstensgator revs för att göra plats åt – Bibliotekshögskolan!! Ironin var fullständig!!
   DOMUS-lådan bytte fasad, när man insett hur korkat man agerat, så idag vet nog inte många vad det var för något.. (Fasaddelarna hittade jag ute skogen där bara nyfikna ungdomar brukar vara – soptippen. De stod staplade inne bland träden dit knappast några av kommunens höjdare brukar visa sig..)
   Så den Klondyke-stämning som gällde i Borås var nog inte socialistisk utan en klar fascism, alltså där Kapitalet (krämarna) samarbetade med Byråkratin (den kommunala politikens verkliga makthavare) över huvudet på allmogen som agerade som lämmeltåg morgon och kväll för att ta sig från bostaden till arbetet nere i centrum (Algots, med mera..)

   • Göran skriver:

    Jo, socialismen är sådan att allt som är runt är fult; allt ska vara fyrkantigt. Falun fick en sosse till stadsarkitekt som gav order om att allt på offentliga byggnader som ansågs som utsmyckning skulle tas bort.

    Jag frågar mig en sak. Om man tar bort en utsmyckning på en byggnad, t.ex. liten skulptur av en fågel, kommer jag då att få ett bättre liv, kommer jag att må bättre?

 2. Thomas skriver:

  Kritiken mot Olof Palme var helt riktig..
  Kommunalarbetarens sista nummer före Palmemordet hade en nidbild/närbild av Palme på framsidan där rubriken var ”Palmes Pojkar”…
  Jag tänkte då att ”nu är han körd inom S..”
  Några dagar senare kom mordet…
  Och nog för att det var en total vändning av svensk politik. Mycket mer än vad vi kan tänka oss…
  Den fascistiska DDR-politiken, som man öppet drev, byttes till Reagans nyliberala globala handelspolitik med resultatet att de gamla maktfunktionerna från 1930-talet, bara flyttade över till en kommersialisering av byråkratin som blev helt tydligt efter 1995… (på mindre än tio år efter Palmemordet!)

 3. Göran skriver:

  Hur socialistisk svenskar tänker, märks tydligt när Sverige ska jämföras med andra länder. Då berättas om gratis sjukvård, gratis skola osv. Ingen reflekterar över de höga skatterna som betalar för allt som är gratis.

  Ingen reflekterar över att om de köper att bar strumpor för 100 kr har de även betalat mer i skatt än vad strumporna kostar (moms + löneskatt + arbetsgivarskatt).

  • Thomas skriver:

   Man måste fundera på syftet med vad som bestäms…
   Att skolan var statlig med syftet att skapa en befolkning som kunde fungera som arbetskraft/produktionsfaktorer i ett ”modernt” industrisamhälle och att detta måste drivas i statlig regi då allmogen absolut inte hade resurser till att själva ordna skolgången utan bara delvis (som matlådor till sig själva, eller just terminsavgifter i läroverket). Det försvann med den ”utbildning av slavar” som det blev på 1960-talet.
   Efter globalismen började sitt knaprande på ”välfärdsländerna” så urholkas ”gratismodellen”, vilket vi allt kan notera i vardagen… även om det inte går i snabba kast..

   • Göran skriver:

    Jag vill inte hålla med om att staten måste driva skolor i ett modern industrisamhälle.

    Tidigare utbildades människor för deras behov och det skedde med helgkurser ofta i kyrkans regi. Behövde någon kunna lite matematik så fick denna den utbildningen osv.

    Vi har haft lärlingssystem, industriskolor i företags regi. Lokförarutbildning är privatskolor. Det finns ingen skola för aktiehandlare utan sker intern. Vi har företag som utbildar anställda i programmering (internrekrytering). Det finns många andra yrken eller branscher där företagen utbildar sin personal, där personerna inte har någon speciell förberedande utbildning; där intresse och initiativ väger högre än formell utbildning.

    Av alla de år vi går i skola har vi nytta av några få procent i yrkeslivet.

    Via skatt betalar du långt mycket mer för utbildning än om var och en betalade direkt ut sin plånbok.

    Som jag ser det är det tre ämnen som man behöver plugga: läsa och skriva, matematik och språk. Resten, såsom historia, geografi, fysik, kemi osv. kan man läsa som orientering, dvs. man behöver inte lära sig alla stora floder i världen för att få ett betyg. Därutöver lägger man energi på det som ett barn är intresserad av. Och, lär barn att utbildning är något man håller på med i hela sitt liv, dels för att man behöver utbildning, dels för att bygga upp sin bildning.

    • Thomas skriver:

     Ja, just det.. Utbildning eller/och Bildning…
     Själv gick jag realskolan/bildningsskolan (orkade inte mer) men slutade som högskole-UT- bildad lantbrukstekniker..
     Att jag var en ”Utbildad” ränteslav insåg jag försent… Bildningsdelen i mitt liv var för dålig.. Mitt genetiska slavkomplex var för starkt.. eller hur man skall uttrycka sig.

Kommentarer är stängda.