Klarspråk

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

Varför inte tala klarspråk? I medierna talas det förskönande om ”skjutningar”. Det var vad jag en gång, som tävlingsskytt, sysslade med på pistolskjutningsbanan. Det mördande som nu pågår runtom i landet bör i klarspråk kallas avrättningar. I dag finns, bara i Stockholm, över 400 öppna utredningar om mord och mordförsök varav 252 gäller fullbordat mord, bland andra alla avrättningar när man kallblodigt skjuter i huvudet för att döda. I hela Sverige mördades i gängrelaterade avrättningar under 2020; 42 personer, 2019; 42 personer, 2018; 45 personer, 2017; 43 personer. Antalet skadade ligger cirka tre gånger högre under varje år, 2017-2020. Som bekant har flera utomstående samt en polis också blivit mördade. Källa: Polisens nationella operativa avdelning, NOA. I klartext betyder detta att hundratals mördare går lösa på våra gator beredda att mörda igen eller som fruktar att själva bli avrättade.

Hur avskyvärt är det inte att varje dag läsa om ”skjutningarna” i Sveriges alla utanförskapsområden, även om man inte bor där själv. Och hur uppgivna och rädda är inte de som tvingats bo där för att Sverige övergett dem. För det är exakt vad regeringarna Reinfeldt och Löfven gjort. ”Öppna era hjärtan” respektive ”Vi såg det inte komma” (gängbrottsligheten), var ett kusligt ignorant yttrande från en statsminister som nu aviserat sin avgång. Apatin sprider sig kombinerat med uppgivenheten. Samme statsminister som 2015, när 163 000 migranter promenerade rakt in i Sverige, yttrade att inga murar skulle byggas och att det var migrationen som skulle säkra välfärden. För att något senare tycka att ”vi har varit naiva”. Mona Sahlin tyckte då att det svenska, eller svensk kultur, om den överhuvudtaget existerade, ”var töntigt”.

Det är obegripligt att inte regeringen förmår utvisa personer utan svenskt medborgarskap som antingen genom sina politiska åsikter är ett hot mot rikets säkerhet (enligt Säpo), eller som begått brott och trots allt prat om hårdare tag tillåts stanna i landet. Våra fängelser är knökfulla. Beläggningen var redan 2020 över 100 procent både i häkten och på anstalter. 30 procent av de intagna är utländska medborgare (14 procent med utomeuropeisk bakgrund), medan svenska medborgare utgör 70 procent. Källa: Kriminalvård och statistik.

Efter IS-kalifatets militära sammanbrott har flera hundra IS-krigare återvänt till Sverige, citat: ”som fortfarande betraktas som ett legitimt mål för terrorattentat av våldsbejakande islamister. Dessa förefaller alltjämt troligtvis sympatisera med Daesh(IS) och även al-Quaida – alla förenade i idén om ett heligt krig mot de otrogna och ett förakt för det öppna och demokratiska samhället, samt intolerans mot icke rättroende. Om ett terrorattentat sker kommer det troligtvis att utföras av en ensamagerande eller mindre grupp med lättillgängliga medel” (som i attentatet på Drottninggatan i Stockholm). Citatkälla: NCT – Nationellt centrum för terrorbedömning. Går det att skydda sig mot detta frågar jag Säpo, våra politiker och alla mina landsmän?

Christer Nilsson
Historiker, författare

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Klarspråk

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Apatiska, avväpnade och till dels degenererade svenskar förlitar sig helt på den socialistiska statsledning. Det så kallade ”samhällskontraktet” och bröt socialisterna för länge sedan. Man överlåter sitt LIV och sin EGENDOM helt i deras händer.
  Vad f-n är personligt ansvar?

 2. Thomas skriver:

  För 30 år sedan vikarierade jag som kriminalvårdare.
  Öppen anstalt.. ”femveckorsgäster”.. mestadels.
  Sedan blev det mer komplicerat och till slut stängdes anläggningen. Besparningsbetinget blev totalt… som på de flesta andra normala samhällsfunktioner.
  Resultatet ser vi nu..
  Hur var det dom sa..? ”Detta såg vi inte komma…”!
  Jodå, den som har ögon att se med har sett detta hela tiden..

 3. Dandersan skriver:

  När SVT rapporterade om sörjande mödrar som ville ha ett slut på mördandet var offrens ursprung inte speciellt varierande.
  Hur ser klarspråk på detta. Vem skjuts och vem skjuter?

  • Benny skriver:

   Ursprung Mellanöstern, Somalia, Afghanistan täcker väl ca 90% av förövarnas etnicitet.

 4. CHRISTER skriver:

  Skjut först så får du kanske leva lite längre själv. Antar att Dandersan är ute efter etniciteten. Har inga säkra siffror på det men även BRÅ som helst inte vill tala om det vet fuller väl att det i princip enbart handlar om första- eller andragenerationens invandrare i de sextio ”utanförskapsområdena”.

 5. Göran skriver:

  Vi lever i en tro att den så kallade makten bryr sig om oss medborgare. Det sker så mycket märkligt att det måste vara designat. Hur kan alla regeringar i västvärlden bli lika knäppa mer eller mindre samtidigt?

 6. Göran skriver:

  Afghaner som fått asyl i Sverige åker på semester i Afghanistan och nu hjälper den socialdemokratiska regeringen dem tillbaka till Sverige. Varför hjälpa dem tillbaka? Det borde vara tvärtom. De har ljugit om skäl att få asyl. De ska inte vara i Sverige.

  Dessutom är det patetisk att de flyr från Talibanerna, för i varje land de kommer till vill de göra dessa länder till samma skräp som i Afghanistan.

  • Thomas skriver:

   Förvänta en immigration av bortåt 2 miljoner afghaner framöver…
   Det är nog det mest realistiska.
   Sedan så introducera era barn och barnbarn till salafistisk Islam, för säkerhets skull..

   • Benny skriver:

    Ja, dilettanterna inom ”flyktingindustrin” börjar ana morgonluft igen när det de senaste åren ”bara” kommit ca 90.000 om året. Våra skattepengar kommer att göda denna ”industri” och de sossar som berikar sig på densamma skrattar hela vägen till banken tillsammans med Bert Karlsson ivrigt påhejade av efterblivna miljöpartister som Stenevi. Kriminaliteten kommer att gå upp till hittills oanade nivåer och korkade politiker kommer att säga ”vi såg det inte komma” eller ”det här är en utmaning”. Denna ”profetia” kan väl inte ens betecknas som en profetia utan det är bara att kolla vad som hänt de senaste årtiondena i Sverige så har man facit.

 7. tompas11 skriver:

  ”…medan svenska medborgare utgör 70 procent.”
  Svenska medborgare ja, men inte svenskar.

  I Spanien greps för lite sedan ca 70 gängkriminella personer genom ett samarbete mellan spansk och svensk polis. Dessa gängkriminella benämns i svensk media som svenskar. Sanningen är att i princip alla dessa personer har sitt ursprung i Mellanöstern. Det svensk media publicerar är totalt missvisande när de skriver att det handlar om svenskar. Det är samma typ av personer som styr i våra förorter. Förorter som benämns som utsatta områden. Utsatta av vilka då kan man undra? Dessa förorter var inte utsatta innan den stora invandringen från Mellanöstern och östra Afrika tog sin början.

Kommentarer är stängda.