Feltänk om pensionerna

Dagens gästskribent är Thomas Gunnarson

I SVT häromkvällen så vågade man ta upp ett dolt problem – de svenska pensionärerna.
Ett hittills fullständigt omöjligt problem att lufta sedan ATP infördes år 1959.

Kort kan man konstatera att ATP var aldrig menat att fungera för andra än välbeställda löntagare. Idag undrar den generation som inte var med ”varför folk inte betalade in till sina pensioner”.
Ingen tycks inse att det aldrig fanns några medel över för att göra något annat än att betala till vardagens kostnader. Pensionsinbetalningar var enbart för de som upplevde efterkrigstidens uppsving.

Så en skuldbeläggning uppstod i det självgoda svenska samhället där självhatet blev den styrande nya rasismen, att hudfärgen avgjorde om man var självständigt skapande idiot eller ett offer för otrevliga omständigheter. Alltså, ett blekansikte som inte kunde hantera sin framtid var en idiot utan omgivningens förståelse medan den som var mörkare i skinnet var ett offer..

Detta samhällsfenomen var mycket lätt att notera när högränteperioden inträdde på 1980-talet då skillnaden i folks ekonomiska situation blev tydlig. Att ha skulder till 15-22% ränta var förödande, vilket de som redan var väletablerade inte hade alls.. Det var då det svenska välfärdssamhället krackelerade sönder, fast det var mycket få som insåg det..

Under 90-talet så föll ATP-systemet ihop och politiken tvingades göra förändringar. Göran Persson blev den som fick bära hundhuvudet för detta, trots att det var de borgerliga, med Folkpartiet i spetsen som saboterade samhället.. Nåväl, GP noterade att ”folk kommer att bli arga när de inser hur pensionen blir”.. Ingen fattade vad han menade – fram till nu!

Grekland visar vägen genom historien?
För egen del så var framtiden ganska klar i början av 90-talet och det är nog därför jag noterade omgivningens märkliga uppförande. När greklandskrisen var som värst och vi här hemma raljerade för fullt över de inkompetenta grekerna, så tänkte jag ofta att ”detta får vi äta upp”..
Den grekiska situationen byggde på en nationell samhörighet där man insåg att människan är svag, helt enligt kristen tradition, att ”högmod går före fall”.
Det grekiska jordbruket var fortfarande småskaligt och nästan alla utanför den statliga byråkratin hade fortfarande rötter på landsbygden. Detta blev räddningen för många ungdomar som lämnade sin situation i städerna och universiteten och flyttade ut till släkten på landet. Den raljerande tonen i svensk media angående de grekiska pensionärerna var tydlig, det var ju uppåt 25%, en fjärdedel av pensionärernas som var ”fattigpensionärer”, så föraktfullt för ett EU-medlemsland!
Själv så mindes jag vad GP hade sagt och jag anade hur min egen situation skulle bli, även om det ”rosa kuvertet” inte såg alltför illa ut… Men ”högmod går före fall”…

De äldres visdom
För säkerhets skull så studerade jag svensk politik och resonemang angående pensionen och lyssnade till byns mer kloka småföretagare som påpekade att ”innan man blir pensionär skall man äga sin bostad”.. Varför var jag inte riktigt på det klara med.
Dock ansåg en utredare som gick i genom socialförsäkringssystemet, att den svaga pensionen som många skulle få framöver, skulle täckas upp av just vårt eminenta socialförsäkringssystem.

Tystnaden hos pensionärskåren höll i sig tills ATP-pensionärena började falla ifrån. De nytillkomna pensionärerna började studera skillnaden mellan sin egen situation, med ibland halva pensionen trots ungefär samma arbeten, ibland samma arbetsplats. Sakta började en irritation uppstå och tystnaden, den egna skuldbeläggningen (man levde ju i ett Välfärdsland och om man inte upplevde det så var det ens eget fel) började vika undan för insikten om att man inte var ensam som ”fattigpensionär” utan profetian av Göran Persson började sippra fram…

För att göra historien kortare så slog verkligheten till när femtiotalisterna, de som var med om högränteperiodens turbulens och med Göran Perssons konstaterande, blev pensionärer. Självföraktet blev fullständigt absurt. Medmänskligheten, som man ju sett ersatts av fascismens själviskhet fullt ut, blev en skräckblandad bubbla där befolkningen slutade att agera annat än som konsumerande produktionsfaktorer. Att agera som sociala medborgare i grupp och se samhällets svagheter och då göra gemensamma åtgärder var fullständigt uteslutet.

Är självhat den bästa responsen?
Det svenska självhatet som uppstod efter (troligen) beslutet om det mångkulturella samhället hade ytterligare effekter. Garantipensionen, som blev ersättningen för den havererade ATP-tanken, skulle gälla för dem som jobbat minst 40 år i Sverige. Men det var givetvis en feltanke, byggd på ett industrisamhälles stabila fackliga funktioner. Efter högränteperioden hade inte den tidigare stabila arbetsmarknaden återkommit och efterkrigsgenerationen hade en mer varierande tillvaro som inte ens alltid gav full garantipension. Men då insåg man att en del immigrantpensionärer som inte hade 40 år av arbete i landet bakom sig just skulle få väldigt svag pension så man införde ”Äldreförsörjningsstödet” som var en fast, icke villkorad summa och tydligen skattefri (det rörde sig inte om så många då!)

Infödda pensionärer med svag pension kunde söka villkorat Bostadstillägg på Pensionsmyndigheten för att stötta sin situation (när det blev aktuellt med pensionen så förstod jag byns kloke småföretagares uppmaning.). Detta blev även min erfarenhet som nybliven pensionär. Därför att ett misslyckat företagande underminerade även garantipensionen. En bekant som hade haft en flerårig kris i företagandet och inte betalade in någon skatt ett par år fick ungefär halv garantipension, även om han hade fullgjort sina 40 arbetsår… Så systemet är hopplöst komplicerat för både politisk insyn och medborgarnas insikt.

Idag är det minst 300 000 fattigpensionärer (och det enligt gemensamma beräkningar inom EU och inte den luddiga förklaringen som man haft i Sverige tills nu) och förmodligen många fler än så då man enligt inslag i SR konstaterat att det i Blekinge är mellan 30-40% fattigpensionärer. Situationen är helt enkelt akut!! Och då dessa är infödingar mestadels, som alltså inte har ATP eller egna försäkringar utan enbart varit godtrogna Produktionsfaktorer så måste samhället snart fundera på fortsättningen om inte sanningen om det svenska samhällets verklighet skall än mera förändra ”sverigebilden”, som det kallas. Problemet är att alltför få inser att Pensioneringen kräver en väldigt medveten planering främst som fattigpensionär, annars blir det att bo på gatan, därför att ändra på situationen efter pensioneringen är med dagens sega byråkrati förödande för många som måste söka Bostadstillägg då man kanske aldrig tidigare behövt uppfatta sig själv som ett Socialfall som man blir som fattigpensionär.

Skillnaden mellan Äldreförsörjningsstödet och Garantipensionen, med Bostadstillägget är ännu inte uppmärksammat i debatten utan ännu så gormar de missbelåtna om hur de blivit illa behandlade i förhållande till sina medmänniskor. Problemet är att vi inte fattat att efter att ATP infördes, som ett sätt att belöna ”produktionsfaktorerna” som varit en del av industrisamhällets funktion, innebär att vi inte längre är Människor, Medborgare i ett samhälle med sociala funktioner utan just bara simpla Produktionsfaktorer som värderas efter vårt enkla ekonomiska värde och inget annat. Däremot är immigrantpensionärer inte ”produktionsfaktorer utan Människor! Ett gravt Systemfel helt klart!

Jag inser att detta är en något radial slutsats, närmast ”högerextrem”, i vårt politiska klimat – men så är det inte utan i grunden en kristen humanistisk kritik mot ett industriellt slavsamhälle som använder sig av orwellsk retorik för at dölja en fascistisk banksocialism som tydligen bara troende muslimer tycks klara av att avslöja. Vi andra är helt hjärntvättade i dessa märkliga tider.

Thomas Gunnarson

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

76 svar på Feltänk om pensionerna

  1. Jan Andersson skriver:

    Det bästa (eller enda) sättet att förändra situationen är att aldrig sluta jobba.

    • Thomas skriver:

      Jag tror faktiskt att det är en helt korrekt slutsats!
      Man kan konstatera att det var åttioåringar som var med och slogs i den svenska armen i Tyskland under det trettioåriga kriget… inte var det någon som på den tiden brydde sig om åldern?!
      Tyvärr är arbetsmarknaden för män redan en darrig fråga när man närmar sig 60 års åldern, även om man är en klassisk byråkrat…
      Att då byta till ett rent fysiskt arbete kan var alltför svårt..
      Själv så var det inte så besvärligt då jag var förhållandevis skadefri så att åter ha ett rent fysiskt arbete från 59 fram till pensionen gick bra.. och dessutom de mest intressanta arbetsuppgifterna jag stött på, men det är en annan historia.
      En släkting som hade en brokig bakgrund i arbetslivet, hittade en kanonidé precis som knappt pensionär och nyttjade den fram till drygt 80 års ålder…

      Frågan är mera – Vad skall man syssla med?
      Pensionärspoolen roar mig inte…

      Nja, de tillgångar man har är kanske – erfarenheten.. varför inte utnyttja det?

  2. Samuel af Ugglas skriver:

    Var knappt torr bakom öronen när en ”folkpartist” än en gång bedrog och lurade hela svenska folket, Hr Ture Königson. Vi hade invecklade diskussioner i ärendet ATP, lät oss nöjas med slutsatsen att vi var mycket smartare än ”socialisten” vi finner lösningar som socialisten inte fattar, vi avslöjade inte bedrägeriet. Det betalar vi priset för idag, vi bedrog oss själva kort och gott.
    Det kusliga är, det vi ser nu är socialistens agenda som han ostört arbetat på i över 80 år tack vare ”folkpartistiska” förrädare. De skulle spikas upp på Sveriges alla anslagstavlor med bild och namn som ”Most Wanted”!!!
    Vi får väl genomleva upplösningen med över 20 fräscha muslimska mandat efter nästa val till den s k ”RIKSDAGEN”. Det blir garantera inget skämt.
    Tack Thomas

    • Thomas skriver:

      Ojojoj… vad spännande!! Så kan du inte berätta hur era diskussioner gick lite mer i detalj…
      Det är ju ändå ett av vårt viktigaste politiska beslut under senare delen av 1900-talet…

      • Samuel af Ugglas skriver:

        Vi såg redan då horder av icke förtroendevalda tjänstemän som gnuggade händer för chansen att få disponera utplundrade avgifter/skattepengar.
        Har faktiskt upplevt Kerstin Hessius ”live” förkunna sina helt otroliga kunskaper i företagsledning och ekonomi, häftigt kan jag lova.
        De värsta och mest bisarra tankarna från den gången för ca 60 år sedan är jag för gammal att gräva i.
        Påminn mig gärna.

        • Thomas skriver:

          Mats… kan man få litet hjälp att påminna Samuel om hur det var och så..?? Vore synnerligen spännande att få ett hum om hur debatten gick lite mera..

  3. Dandersan skriver:

    Tack för en analys av min situation som fattigpensionär, hur den hade varit om inte..
    Med låga utgifter genom livet så har denna inställningen blivit en livsstil.
    Men jag ogillar den omvandling som ger oss ständigt ökande utgifter för el och vatten.
    Det blir till att hålla ännu hårdare i plånboken framöver.

  4. Mats Jangdal skriver:

    Vill upplysa om att jag tjatat om detta i 25 år nu, för det mesta utan att bli trodd.
    https://www.frihetsportalen.se/2016/05/pensionerna/

    • Thomas skriver:

      Spännande tidsbeskrivning…
      Så var nog diskussionen då, men tanken att pensionen skall bli bättre framöver, för nya generationer, är nog bara en from dröm…
      och detta är inte många år sedan!

      • Mats Jangdal skriver:

        Om pensionssparandet befrias från statens byråkrati och tunga hand kan det nog bli välfungerande för kommande generationer.

  5. Åke Sundström skriver:

    Visst är pensionerna ett av den svenska socialismens många systemfel. Lösningen är förstås att återinföra en marknadsekonomisk ordning, där medborgarna själva bestämmer. D v s att privatisera denna numera statsstyrda sektor, avveckla de statliga pensionsfonderna och återlämna pengarna till inbetalarna, som därmed kan börja om på ny kula och med ett hyggligt startkapital.

    Knäckfråga: Varför gillar de borgerliga partierna kollektivistiska system?

    Och vilken var din lösning, Mats, under dessa 25 år? Länken antyder att även du 2016 hade godtagit en socialistisk grundmodell. Visst är även den möjlig att förbättra, men allra bäst förstås att förorda en radikal kirurgi för att skapa ett mer välfungerande pensionssystem. Inte ens värt förment libertarianska parti, KLP, har haft förstånd att kräva något sådant, om jag nu minns rätt.

    • Thomas skriver:

      Internationellt så har jag uppfattat det som att många pensionsfonder går back…
      Ett problem – för pensionärerna. För de är ju helt beroende av sina insättningar och kan därmed inte be om stöd hos den ”arbetande generationen”, för de profiterar ju på just den ”arbetande generationen” genom räntekrav på arbete… Något tydligare än den sortens pensionsupplägg som en krass ”produktionsfaktorsersättning” kan jag inte tänka mig.. Det medmänskliga är fullständigt bortkopplat!! Att detta skulle vara någon form av politisk socialism är tveksamt utan är bara ett kedjebrev, ett ponzispel som en del kallar det, vad jag kan se… Så om man som ”produktionsfaktor” inte gillar fascismens effekter så får man väl tåla det…
      Som en bekant, en ekonom, uttrycker det: Folk skickar in medel till pensionsfonderna och det hamnar på börsen, där någon ”drar in nätet och vittjar det med jämna mellanrum för att åter lägga ut nätet, då fisken alltid simmar in i nätet igen”, via pensionsavsättningar…

      • Åke Sundström skriver:

        Men i Sverige har det varit helt OK att spara i pensionsfonder, vågar jag gissa utan att ha fördjupat mig i det ämnet. Ett och annat rötägg träffar man på i de flesta sammanhang.

        Att tänka krasst och bortse det ”medmänskliga” är ju naturligt i affärssammanhang, där allt i princip handlar om frivillig avtal mellan köpare och säljare. Därför är också tal om kedjebrev och fascism skott mot fel mål: det är den planekonomiska hydran som är framstegens stora fiende I en frihetlig blogg borde väl det vara självklart?

        • Thomas skriver:

          Då är vi tillbaka till frågan om ”Frihet Från” eller ”Frihet till”…

          • Åke Sundström skriver:

            Frihet handlar om maktförhållandet mellan medborgarna och staten. I kommandoekonomier som Sverige har den enskilde medborgaren ett mycket litet inflytande, i marknadsekonomier är det individerna styr i högre grad än staten. Frihet från och frihet till är två sidor av samma princip.

            Det konkreta men ganska grova måttet kan vara den offentliga sektorns andel av BNP,. Extremt hög i Sverige och med en mer styrande karaktär än i t ex Danmark.

            Kan det på en frihetlig blogg råda oenighet om dessa fundamenta?

            • Thomas skriver:

              Vad jag sett så är den siffran (det offentliga förbrukningen av BNP) för Sverige 58% – och för USA 48% !!?
              För hundra år sedan, tja, 10-15%…
              Är ”Friheten” så enkel som bara en matematisk ekvation?
              Och..Marknadsekonomi…
              Som blondinen i TIMBROs monter sade om WTO: Om alla följer reglerna så fungerar det bra!
              Är inte det planekonomi??
              Under falsk flagg…

              • Åke Sundström skriver:

                Nej, knappast – blondinen informerade väl bara om vissa praktiska regler?

                Och visst, ekvationen säger inte allt. men det mesta, och det kan vara bra nog. Det där med etiken tillkommer.

                • Thomas skriver:

                  Märkligt.. att en del planekonomiska regler anses vara ”Frihetliga”…

            • Mats Jangdal skriver:

              Det du nämner ingår naturligtvis i frihet. Men frihet är så mycket större, som förhållandet mellan medborgarna, mellan individen och klanen, etc.

              Som exempel ska ingen i famijen bestämma ditt yrkesval.

              • Thomas skriver:

                Jo, ”två sidor av samma mynt”..
                En bra liknelse.
                Värt att fundera på..

    • Mats Jangdal skriver:

      Här har du ett exempel på vad jag föreslagit genom åren.
      https://newsvoice.se/2012/02/mats-jangdal-pensionsvillkor/

    • Åke Sundström skriver:

      Saknar din kommentar, Mats. Hade du godkänt ATP-modellen, d v s ett förstatligande av en del av försäkringsbranschen? Nåja. ingen mer förfärande synd, nettot är OK så länge du bekämpar klimatnojan, ett betydligt värre avsteg från frihetsnormen och – visserligen i tysthet – tar avstånd från KLP:s obegripliga fadäs, att godkänna den svenska klimat- och energipolitiken.

      Varför inte förtydliga hur du ser på statens styrning av pensionerna contra friheten för individen att själv ta beslut om den saken?

      • Mats Jangdal skriver:

        Blindstyre! Se kommentaren ovanför, med länk!

        • Åke Sundström skriver:

          Jovisst finns där en frihetlig ansats, men inte det besked jag efterlyst, att pensionerna, i ett sannliberalt samhälle bör vara en privat angelägenhet, inte styras av staten, som nu. Liks naturligt som att lönebildningen styrs i icke-statlig regi (mellan företag och fackföreningar). Inte ett ord heller om de stora statliga pensionsfonderna, skulle dom vara kvar i din skiss? Det framgick inte heller.

          Så vem som blundat eller uttryckt sig luddigt går att diskutera.

          • Mats Jangdal skriver:

            Vad är det med rubriken:
            ”Vi måste kunna välja våra egna pensionsvillkor”
            Texten:
            ”Med andra ord söker jag en förändring som gör det möjligt för fler att ordna sin försörjning efter pensioneringen på sitt eget sätt, på sina egna villkor, med egna pengar. Jag vill bryta det totala beroendet av offentligt styrd pension. Bryta pensionernas totala koppling till börsen.
            Det borde vara precis lika naturligt att investera sina pensionspengar i konst, antikviteter, metaller, bilar, fastigheter mm. Det finns alla möjligheter att sprida riskerna för den som tänker sig för, eller satsa allt på ett kort om man känner för det. Vi är ju redan idag tvingade att satsa allt på ett kort, den korporativa statens.”
            och:
            ”I ett land där medborgarna förutsätts klara av att sköta sina pengar själva, inklusive pensionssparandet, finns egentligen inget behov av en statligt bestämd pensionsålder. Den saken bestämmer medborgaren själv när han eller hon känner för det och bedömmer att pengarna räcker för det liv man vill leva utan arbete.”

            Med mera, som får dig att tro att jag försvarar en statlig pension?

            Återigen, försök inte pressa in mina idéer om frihet och som i detta fall pensioner, i dina fyrkantiga ideologiska hål.

            • Åke Sundström skriver:

              Lite en strid om påvens skägg, för visst är vi eniga om att underkänna dagens politiskt styrda pensionssystem. Jag är väl lite tydligare än du, genom att kräva att staten helt bortkopplas, medan du ”vill bryta det totala beroende av statligt styrd pension”. Alltså kan tänka dig att behålla ett visst statligt inflytande.

              En pytteliten nyansskillnad, det är allt. Och ingenting som motiverar dina övertolkningar om fyrkantiga ideologiska hål.

              • Mats Jangdal skriver:

                Tycker det är ett mycket motiverat påpekande från min sida, eftersom jag flera gånger förklarat att jag inte tar ansvar för någon ideologi.
                Jag tycker som jag tycker.
                Vill du kalla det kommunism, konservatism, anarki, liberalism eller något annat kan jag bara rycka på axlarna åt det, för jag tar inget ansvar för inom vilken ideologi-dogm mitt tyckande hamnar.

                Från en annan tråd kan jag påtala att det är en av många aspekter på frihet, att inte behöva anpassa sina åsikter till ett ideologiskt gitter.

                • Åke Sundström skriver:

                  Jag utkräver inget ansvar, men noterar att vår gemensamma frihetliga grundsyn ibland tycks leda till olika slutsatser.

                  Ingen av oss anpassar sig efter något ”ideologiskt gitter”.

  6. Anders Rydén skriver:

    Visst är det ett pyramidspel där mycket står på spel för både politiker, banker och pensionsfonder.
    Tillväxt är själva kittet som håller ihop detta korthus.

    Jag har den senaste tiden börjat inse att våran energiomställning är en del i denna jakt på ständig tillväxt.
    Att vindkraft behöver leverera el, sett ur politiker och investerarnas perspektiv, verkar vara mindre viktigt än det faktum att man bygger själva vindkraftverken.

    • Thomas skriver:

      Du menar att byggandet av ”pyramiden” är viktigare än resultatet?
      Så vad vindkraften producerar är av sekundärt värde…

      • Anders Rydén skriver:

        Ja Thomas, ungefär så.

        Hur tycker du energiomställningen hittills har gått?
        Bara en sådan basal sak som att garantera leverans av el för att ens få koppla in sig vårt gemensamma elnät borde ha varit ett krav.

        Att installera vindkraft där så få som möjligt störs av den verkar vara viktigare än att bygga där behovet finns.
        Fanns det verkligen ett behov av vindkraft?
        Argumentet var att ställa om till ett fossilfritt energisystem.
        Som om vi inte redan hade ett stabilt fossilfritt energisystem innan.
        Till råga på allt annat elände är energiomställningen på god väg att äventyra hela vår livsmedelsförsörjning.

        Som sagt var leverans av el är sekundärt.

        Har ni sett den här dokumentären?
        Där kan man ana i kulisserna vilka det är som driver på energiomställningen.
        https://youtu.be/Zk11vI-7czE

        • Jan Andersson skriver:

          I näringslivet har utslagning alltid varit en del i förutsättningarna. Det gäller där att ha så bra kunskap som möjligt om det man erbjuder på en öppen marknad, och se till att man alltid kan leverera om kunderna nappar på ens affärsidé. Den som chansat med kvaliteten eller inte kunnat leverera avtalad volym i rätt tid försvinner ut genom bakdörren, saknad av ingen.

          Investeringar måste ovillkorligen betala sig innan de måste utrangeras! Payofftider på ett år eller högst två är vad ekonomerna siktar på, men den tunga svenska basindustrin har payofftider på kanske 25 år. Till synes en omöjlighet men sedan tjänar man in grova pengar i kanske 25 år till.

          Idag saknar vi inte investeringsmedel, men vi saknar kunskap och låter klimathysteriker bestämma agendan. Alltså saknas en grundförutsättning för lönsamt företagande. Då ska vi heller inte investera för pengarna rinner högst troligt bara ut i sanden.

          Det är alltid småfolket längst ner i näringskedjan som till sist får betala för vansinnigheterna. När allt uppdagas och bortförklaringarna och beskyllningarna haglar så är det våra barns pensioner som tagit mest stryk, och våra barnbarns hela livskvalitet som blivit lidande.

          När kommer till exempel kravet från extremisterna i Miljöpartiet att alla måste sluta andas?

          • Göran skriver:

            Nu för tiden kallas allt som staten slänger pengar på för investering. Bidrag är investering. Att förlänga sjukskrivning är investering. Ta in personer i landet som har så lågt IQ att de inte kan bidra med något är en investering.

            Begreppet att en investering är något som ger en avkastning är borta för länge sedan.

          • Åke Sundström skriver:

            Rätt tänkt, men en missuppfattning att det skulle vara kunskap vi saknar. Den finns, men maktens män och kvinnor har andra rättesnören, doktriner och egenintresse – som ofta, men givetvis inte alltid, strider mot det sanna och meningsfulla.

            Den skillnaden är central om man vill förstå hur ett tidigare ganska välskött land i så hög grad kan spåra ur. För enbart kunskap räcker inte, det krävs också en etisk komponent. Det är den som idag saknas. En samhällsmoral med rötter i t ex Luthers katekes. En antites till vår korrumperade och samvetslösa nutid.

            • Thomas skriver:

              Ringhalsverket hamnade där det ligger för att det tydligen är en bra möjlig hamn där….
              Vadå? Jo, man hade planerat för ett kolkraftverk, men snabbt ändrade sig när ASEA ville bygga kärnkraftverk (för export?)(Ringhals1, som demonstrationsobjekt)…
              Så, varför inte bygga ett enkelt kolkraftverk som det var tänkt, då hamnen tydligen finns, och så är en diversifierad energitillgång fixad…

              • Åke Sundström skriver:

                Jo, det hade varit ett bättre alternativ. Men har du inte klart för dig att Sverige varken hade plats för det ena eller det andra? P g a det stora elöverskottet (vid fri konkurrens).

                • Thomas skriver:

                  jag har en gammal kompis som var med och byggde Ringhals 1… De plåtade in allt för att de skulle ”se snyggt ut”, så han förstod vad det handlade om….
                  Idag, med grova elkablar till kontinenten så är det nog elpriserna söderut som styr… och vi är nog mer ett ”Norrland”, en koloni, då de obefintliga nationsgränserna suddar ut allt ”nationellt”. Vilket man nog även i Stockholm lär bli varse framöver…

                  • Åke Sundström skriver:

                    Uteblivet svar på frågan. Bara en notering.

                  • Åke Sundström skriver:

                    Svaret i går: Visst fanns ASEA-Atom med i bilden, men det helt avgörande var Tage Erlanders tro på Lenins tes om elkraftens särskilda betydelse. Att han omgav sig av okunniga rådgivare bidrog förstås också till den katastrofala felsatsningen.

                    • Thomas skriver:

                      Varför skall du alltid göra industriidkare till ”oskyldiga lamm”.. Du blir inte trovärdig då!! För så naiv kan du bara inte vara!!

                    • Åke Sundström skriver:

                      Thomas 13:44. Att föredra fri konkurrens framför socialism är INTE att göra kapitalisterna till oskyldiga lamm. Nej, där gick du över en gräns.

              • Jan Andersson skriver:

                Skilladen mellan ett kolkraftverk och ett kärnkraftverk är inte så stor: bara metoden att koka vatten till ångturbinen och elgeneratorn skiljer. En kolpanna är relativt billig i sammanhanget och de kunde lätt smälla upp en sådan nu och köra igång igen om ett år med full produktion och finansiera hela kolpannan genom att sälja all överskottsel till Tyskland för en krona kilowatten. När Miljöpartiet är ett minne blott kanske affärsmännen törs sticka fram sina långa näsor igen? De är i så fall synnerligen välkomna.

                • Åke Sundström skriver:

                  Sant, förstås, men på tvärs mot alla godkända åsikter och underkända t o m av de förmenta libertarianerna i KLP:s styrelse. Nacksvart mörker i frihetliga kvarter.

            • Jan Andersson skriver:

              Kunskapen finns inte på de rätta ställena, för då hade vi aldrig någonsin haft någon ”klimatkris”.

    • Åke Sundström skriver:

      Håller med – men kärnan är att det som kallas ”tillväxt” i själva verket är raka motsatsen, steg i negativ riktning. Därför att systemet sen länge är felriggat, med staten vid styråran i alltför många sektorer – det som också kallas planekonomi.

      Som tur är finns också en frisk konkurrensutsatt sektor. Den räddar oss. Men den delen behöver växa genom att de parasitära sektorerna bantas och ger plats för lönsam produktion. Enkelt, men ack så trögt – även med borgerliga partier vid makten.

      Utrymmet för högre pensioner bestäms av relationen mellan dessa två segment, så prognosen kan inte bli alltför optimistisk med en impotent borgerlig opposition som släpankare och lika goda kålsupare som vänstern i grenen ”stjäl av barnbarnen”.

      • Thomas skriver:

        Ovan så efterlyste du (Frihet från innebär att man enbart skall ägna sig åt egenintresse utan hänsyn till omgivningen, då man skall ”befria” sig från alla krav..) Frihet till – vilket jag noterar – blev en moralisk funktion i biblisk anda..
        Jo, så kan det bli, men hur många ”tror” idag?

        Att ”tro” är en vanlig frihet, som blivit en ”Frihet från” istället för en etisk ”frihet till”… Men när talibanerna tar över så har vi fått en verklig etisk ”frihet” som styrs av bösspipan..

  7. Göran skriver:

    Om jag tillverkar en sak som jag säljer för 100 kr och sedan höjer priset till 110 kr så kallas det för ekonomiskt tillväxt. Om jag tillverkar två saker för samma kostnad som en sak kostade tidigare och säljer dessa två saker för 100 kr (50 kr styck) kallas det inte för ekonomiskt tillväxt, men de som köper min vara har definitivt förbättrat sin ekonomiska situation.

    Riksbankens mål på inflation har bara ett syfte: öka skatteintäkterna. Håll igång pyramidspelet!

    • Åke Sundström skriver:

      Ja och nej. Pyramidspel, givetvis, men riksbankens mål är inte öka statens inkomster, utan att, just det, delta i pyramidspelet – därför att det är vad de politiska partierna också vill och dessutan vad husguden Keynes rekommenderat.

      • Samuel af Ugglas skriver:

        ”…utan att, just det, delta i pyramidspelet – därför att det är vad de politiska partierna också vill och dessutan vad husguden Keynes rekommenderat”.
        Undrar hur många brott som skulle godkänts av socialisterna om hela pensions och försäkrings ”väsendet” hade fortsatt i privat regi.
        Först och främst, en tjänsteman under dessa premisser hade aldrig vågat plundra sin egen verksamhet som nu sker.
        När Palme avskaffade ”tjänstemannaansvaret” blev det startsignalen till rofferiet mot näringslivet och enskilda, ingen kunde sparkas, framför allt inte POLITIKER.
        Hur mycket skulle mina utplundrade insatser vara värda 40 år fram i tiden?
        Idag kostar en liter diesel 18.50, bensin 17.40 Kr.

  8. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

    U.S. Dollar Is Doomed, the Fed Will Never Tighten Again Until WW3 Warns Marc Faber
    14 sep. 2021

    https://www.youtube.com/watch?v=gBXFGs9YR8U&t=120s

    Fed Has Lost Control; Weight of Debt Will Cause Bonds to Crash, Gold to Soar | Egon von Greyerz
    21 sep. 2021

    https://www.youtube.com/watch?v=kSmXl_iUitI

    Mvh,

  9. Göran skriver:

    Jag har kommit till insikten att jag aldrig ska gå i något som kallas pension. Det finns så mycket roligt arbetet att syssla med. Av vilken anledning skulle jag avstå från det?

    • Thomas skriver:

      Jovisst… Men vad är då ”Arbete”? Pizzabud?

      • Jan Andersson skriver:

        Först måste du hålla regelbunden kontakt och förklara för dina gamla kollegor (där några garanterat tänker likadant) att du vill fortsätta jobba så att de inte räknar bort dig. Informera sedan familj och nära släkt (vilket blir svårare) annars står du snart och försöker se glad ut vid en boulebana bakom servicehuset där alla andra garanterat har röstat S i hela sitt liv och är mycket stolta över detta faktum.

        Och när erbjudandet kommer så måste du ställa upp helt och fullt som i yngre år, har du inte tid ”just nu” är du rökt för gott (men så har det ju alltid fungerat i den privata sektorn). Det finns ingen som accepterar ett segare tempo bara för att du är pensionär.

        Hur mycket du kan ta betalt är en avvägning, räkna med halv lön så blir du inte besviken, men när du utför ett professionellt jobb i professionellt tempo så ska du inte skämmas för att debitera full marknadstaxa. Kolla bara med samordnaren vilken nivå han har räknat med.

        Om du kan undvika att ta ut lön ur ett eget bolag och bara leva på din pension ett tag till och istället investera vinsten så kan det ge en guldkant och trygghet senare i livet. Men ta gärna ut en tjänstebil…

        Lasse, Lasse liten, världen är så stor!
        Mycket, mycket större än du nånsin tror!

  10. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

    Matthew Piepenburg: A New Currency System is Emerging
    24 sep. 2021

    https://www.youtube.com/watch?v=CZ9bNTl5kTE&t=24s

    Mvh,

    • Åke Sundström skriver:

      Varför åberopa Michael Moore? Hans film på Youtube hade en lockande och välgjord inledning, men redan i den första talkommenterade scenen kalvade de grönländska isbergen – som alltid.

      Den som hänvisar till sådan smörja kan väl inte kalla sig klimatskeptiker?? Vilket inte betyder att Moore om allt.

      I din första konstiga referens finns nog inte heller så mycket för frihetsvänner att hämta. Känner inte författaren som libertarian, sådana som brukar kräva en återgång till guldmyntfoten eller rekommendera den tysk-estniska kontroll av penningmängden som gjort de två länderna så framgångsrika. Keynes socialistiska läror intresserar inte sanna liberaler – men givetvis folkpartister, vänstermoderater och maktlojala professorer.

    • Thomas skriver:

      Jovisst… vad kommer först?
      har Kina redan räknat ut det…
      https://newsvoice.se/2020/02/livsmedelssuveranitet-sjalvforsorjningskris/

        • Åke Sundström skriver:

          Vad betyder ditt okommenterade hummande?

          Snider och jag säger ju i stort sett samma sak – liksom alla andra oberoende och i övrigt seriösa ekonomer. Medan andra springer politiska ärenden, oftast med vänsterstuk, eller säljer sig till privata intressen. Ingenting du har noterat??

          • Thomas skriver:

            Jo, jag tycker han är radikal när han tycks anse att kapitalismen är körd…
            OK, han är inte ensam om att påpeka det.. fast det får man inte säga.. Att banksocialismen är en totalitär utveckling, i sig…. och att olika totalitära funktioner syftar till samma resultat, även om de utåt sett har helt olika ideologi… Den tanken blir en chock när man inser att det faktiskt kan vara så.. Så vad är då ”Friheten”?

            • Åke Sundström skriver:

              Men Thomas, inse att Snider och jag är helt överens. Att valutasystemet är ”kört” ingår i den samsynen, men det betyder ju inte att kapitalismen/marknadsekonomin är körd, fast den är förvisso skadad av feltänkt politik om både räntor och valutor.

  11. Thomas skriver:

    En intressant diskussion tycker jag det har varit.
    I Småbrukarnas Tidning från 1945 så var det en lång artikel om hur småbrukarförbundet skrivit en inlaga till staten angående den diskussion om Folkpensionen som man ville kritisera..
    Att skriva av den blev änna för mycket, för att använda västkustuttryck..
    Dock kan jag kopiera av Rubriken, som verkar väldigt aktuell…

    Folkpensionen bör icke ha karaktären av understöd.

    Behovsprövningen kan aldrig bli rättvis.

    När ATP sprack så återgick man till 1914 års modell…
    För infödingar. Men inte för immigranter…

  12. Thomas skriver:

    Tänk till nu!!
    Om de som arbetet med för låga löner istället haft samma lön som medianinkomsten – hur hade lönen då sett ut för de som haft mer än medianlönen?
    Att det handlar om konkurrens om löneutrymmet är enbart en teoretisk funktion för att kunna sko sig på de som inte har kunnat ta ut mer ur systemet!!!

    Att det funnits medborgare som trots detta inte kunnat ta ut mer lön/inkomst för att de inte haft förmågan – är det en tillräcklig orsak att samhället skall bete sig svinaktigt mot de som tydligen varit svagare än de som visat sig vara psykopater..(dvs bara tänk på egenintresset)?

    Kan det överhuvudtaget kallas för ”Frihet”?
    Det är enbart ”frihet från!” och inte ”frihet till” – vilket innebär att ett sådant samhälle blir bara kortlivat… Så frihet – från – blir då dagens hysteriska kravsamhälle där ”någon annan” har ansvaret för vad som sker…självklart?
    och ”frihet till” kan då enbart vara en värdekonservativ funktion – som inte finns i Sverige…
    Är då Sverige förlorat`

    https://bulletin.nu/stig-bjorn-ljunggren-s-narmar-sig-sd

    • Jan Andersson skriver:

      Det handlar nog mest om tillgång och efterfrågan. Det har naturligtvis alltid varit lättare att rekrytera outbildade är ”specialister” som alla är som har gått någon typ av yrkesutbildning (förr var gymnasielinjerna som ledde till titlarna ”gymnasieinenjör” eller ”gymnasieekonom” yrkesutbildningar). Och den som ”läst” hade offrat livstid och lånat pengar till sin utbildning och krävde och fick kompensation för det, annars hade ju krasst sett utbildningen varit bortkastad.

      Sedan hände något: skolorna blev sämre, och företagen tvingades att minska personalstyrkan genom alla nya pålagor. De jobbare som blev kvar var de bästa och krävde högre löner, samtidigt som de som hade ”läst” blev allt mindre attraktiva utan en ytterligare utbildning på högskolenivå. Så många lägre tjänstemän tjänar idag sämre än duktiga jobbare. Hur skulle de kunna vetat det när de intet ont anande började på första årskursen på gymnasiet? Dessutom leder de flesta utbildningslinjer på gymnasiet inte till ett yrke utan oftast ingenting, om man inte fortsätter flera år på högskolan, och kanske ändå inte blir anställningsbar. Jobbare kallar det för ”flum”.

      Jag vet ingen i mina barns generation som haft en rak väg till ett jobb, trots en gång höga ambitioner och en del som passerat fyrtio vet fortfarande inte vad de ska kunna bidra med.

      Själv hade jag tur och har gått ganska rakt genom yrkeslivet, men grubblar ändå på om jag inte hellre skulle ha valt ett rörligare hantverksyrke eftersom jag de år jag suttit på ett kontor i stadsmiljö haft det mördande tråkigt och känt mig instängd och utestängd från verkligheten. Ute på industrin trivdes jag, inte minst med den dagliga kontakten med ”jobbare” som var mycket mer ”mitt folk” än de inskränkta blekansiktena på kontoret med sina eviga kaffemuggar (och det gällde i högsta grad även för cheferna).

      Har man ingen utbildning så måste man med ett öppet sinne lära sig yrket genom att utföra det så bra som möjligt efter sin kunskapsnivå. Företagen vill inte ha de som kommer till jobbet med förutfattade meningar och ska ändra på allt. ”Lyssna och lär”, var har jag hört det uttrycket förr?

      • Åke Sundström skriver:

        Lärorik och sann berättelse, om flum-Sverige i ett nötskal och om en skola som tappat alla sina gamla och goda kompasser.

        • Thomas skriver:

          Påminner litet om Kaddafis Libyen… han fixade en fri skola åt alla, så alla ungdomar som kunde hantera en dator gjorde det…
          han fixade ett jobb till alla ungdomar som kunde hantera en dator – tills den dagen då det inte längre fanns tillräckligt med jobb till alla som kunde hantera en dator….
          Då blev alla så arga!
          Så de slog ihjäl Kaddafi…
          ”Vad har jag gjort er för illa?”, var hans sista ord…

      • Göran skriver:

        Det som missas är att man ska kunna gör något med de kunskaper man har. Kan man inte det, då spelar utbildning ingen som helst roll. Tyvärr, stöter jag på en hel del ungdomar som tror att alla dörrar ska vara öppna för dem och att de ska bli daltade bara för att de har en utbildning.

        Jag har stött på ungdomar som har bara har grundskola men har kurage att ringa på dörren till ett företag och säga att de inte kan något om jobbet men att de vill lära sig och visa vad de går för och någon lön behöver inte betalas ut. Svaret har alltid varit: Ok, men lön ska du inte behöva avstå.

        En person som är nyfiken, lär sig av göra saker och ting och frågar mycket är för mig långt mer värdefull än ett betyg från en skola. Finns ambitionen behövs inte flera år i en skola.

    • Göran skriver:

      En person är inte en psykopat för att denna vill mer än andra. Jag kan ta ett väldigt simpelt exempel. Två personer äger en egen gräsmatta. Båda två har en gräsklippare som de drar för hand. Den ena tänker, att det är lite jobbigt att skjuta på gräsklipparen och funderar ut att man kan sätta en motor på den. Är denna person då en psykopat?

      Dessutom. Kan du peka ut en person som inte har något egenintresse? Jag kan inte det. En person som ägnar sig åt att hjälpa andra kan sägas inte ha något egenintresse, men egenintresset är att hjälpa andra för att denna person mår bara. Egenintresset är att må bra.

      Skulle man säga att ambitiösa personer är psykopater, då kan vi säga att vi har mer nytta av psykopater än av goda samariter eftersom psykopaterna ser till att de flesta människor har ett jobba att gå till, att människor kan överleva.

      Det finns ingen som helst skyldighet för en mer driven person att hjälpa de som inte är det. Vi lever bara i ett samhälle som kan producera så pass mycket välstånd att mindre belevade personer kan få ta del av det. Det ligger även i människans natur att ta hand om och hjälpa andra.

      De flesta framgångsrika personer vill se andra bli framgångsrika och hjälper gärna till med det. Jämför det med gruppen vänsterblivna som gärna ser alla misslyckas. När vänsterblivna klagar på t.ex. arbetsförhållanden på arbetsplatser, säger jag till dem att de själva kan starta företag och göra dem till mönsterarbetsplatser vad gäller miljö och löner. De står där som en fågelholk och har inget svar.

      Det som skiljer en framgångsrik person från en icke framgångsrik person kan vara så lite som en timme om dagen. Den ena väljer att ägna den timmen åt att lära sig något, medan den andra ägnar timmen åt en tv-serie. Den som väljer tv-serien har noll procents rätt att ta del av den andra personens framgång.

      • Thomas skriver:

        Psykopater och narcissister är nog svåra att leva med..
        Vad du förutsätter är att det finns ett fungerande samhälle, rättssystem och så, som arbetar för din skull, den ”framgångsrike”, och att alla som inte har din åsikt om detta är ”vänsterblivna”…
        Så behöver det inte vara!
        Ett ”framgångsrikt” företagande kan vara en ren slump, en tillfällighet då man som individ varit på rätt plats, med rätt tanke vid rätt tid…
        Att göra precis samma åtgärder vid en annan tidpunkt, samma plats och av en annan peson (på grund av åldersskillnad) kan innebära totalt misslyckande…
        Inte helt ovanligt inom företagandet…
        Att då tro att all ”framgång” beror på ens eget fantastiska ego kan straffa sig då en viss ödmjukhet kan innebära att man blir följsam i tidens gång…

  13. Thomas skriver:

    Det är inte bara Jensevik som ”målar faen på väggen”…
    https://bulletin.nu/gustavsson-krisen-i-aldreomsorgen-kan-sanka-sveriges-ekonomi

Kommentarer är stängda.