Ryska alternativ

Putin verkar inte kunna ta Ukraina i ett blitzkrieg som han troligen hade tänkt sig. Nu våras det i Ukraina, det blir lättare att skapa motstånd. Om det drar ut på tiden, vad gör Putin då?
Att avbryta och linka hem med skammen fungerar väl knappast varken hemma eller internationellt. Att öka insatserna och erhålla många fler döda ryska soldater och förbruka en stor mängd krigsmateriel skulle lämna ett försvagat Ryssland efter en eventuell fred. Förhoppningsvis har kärnvapen aldrig varit aktuellt.

Vad gör militär och politiker runt Putin om de identifierar dessa två alternativ? Avsätter de honom, kanske mördar rent av? Vad får vi för rysk ledning istället? Blir den bra eller dålig för Ryssland? Hur blir den för oss?

Hur tänker västs ledare förhålla sig till ett Ryssland utan Putin? Kommer det att vara stora skillnader mellan olika ledare och länder? Hur kommer de forna öststaterna att förhålla sig? Han är 70 år i år, det kommer snart en tid efter Putin oavsett hur kriget i Ukraina går. Vad skapar vi för relation med Ryssland då?

Jag har inte hört någon politisk ledare, militär, expert, rådgivare eller journalist fundera över detta de senaste 5-10 åren och inte nu heller. Varför inte det?

I stort sett allt som skrivs och sägs om kriget och krisen i Ukraina är propaganda och desinformation med avsikt att åstadkomma något annat än det som meddelas. Man kan lite svepande säga att man skulle nå bättre förståelse genom att läsa någon av John le Carrés spionromaner.

Robert Mathiasson påminner om att den unipolära stormaktsvärld som blev resultatet av järnridåns och sovjet systemets fall, nu har upphört. Till stora delar är vi tillbaks i multipolär värld liknande den under kalla kriget. Han förfäktar det obetänksamma i ett svenskt natomedlemskap. Jag håller med, neutraliteten har trots en del tveksamma ställningstaganden, tjänat oss väl. En annan sak att hålla i minnet är att Sverige inte är en del av USA! Vi kommer aldrig att bli det och de nära allierade till USA som inte är delstater, som Panama och Filipinerna behandlas ändå som andra klassens stater. Till och med Hwaii och Alaska lämnas ofta utanför. Räkna med fler förpliktelser än stöd vid ett natomedlemskap.

John Mearsheimer, amerikansk forskare i internationella relationer varnade för sju år sedan att västs och Natos agerande i Ukraina och mot Ryssland skulle leda till en attack av det slag vi nu ser. Han angav ingen tidpunkt, men insikten var det inget fel på.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

38 svar på Ryska alternativ

  1. Pingback: Ryska alternativ | ulsansblogg

  2. Thomas skriver:

    Jo, kollade ju väderutsikterna dagarna innan allt hände och tänkte att nu är det sydliga vindar, våren kommer och den svarta jorden blir bara gegga… Så jag trodde att det hela var över, men så var det detta med OS.. Det var några dagar emellan OS i Kina och vårens ankomst..

  3. Jan Andersson skriver:

    När massmedia rapporterar från OS så är det bara känslor och känsloutspel som betyder något. Att bli ovän med tränaren är det främsta. Själva sporten är nästan borta och det är ändå ingen som förstår tekniken och svårigheterna.

    Än värre har rapporterna från Ukraina varit, och allt elände beror bara på en enda person som ser känslokall ut på bild, medan alla andra gråter. Man frågar sig: är det ingen i Sverige som har följt den långa konflikten mellan Ryssland och Ukraina och dragit några slutsatser av det?

    Svenska militärer (på den tiden det fanns många) karaktäriserades ibland av ett starkt patos (på gränsen till fanatism) men att varna för vargen och förbereda landet för ofred under det kalla kriget var ju faktiskt deras jobb. Men de var också ovanligt handlingskraftiga och praktiska: vi fick lära oss att bryta upp från en tältförläggning (20-mans) med eld i kaminen, med all utrustning packad och upplagd på ett lastbilsflak och baklämmen låst, på 2 minuter blankt. I civilsamhället hade det tagit en hel dag.

    Känsloutspelet i Ukrainarapporteringen riskerar nu att eskalera invasionen till ett europeiskt storkrig, vilket även forskare hävdar hände när första världskriget inleddes 1914 (vilket också direkt ledde till det andra värlskriget eftersom ingen brydde sig om det tyska folkets levnadsvillkor).

    Varför frågar ingen Vladimir Putin om vad det egentliga syftet med invasionen är, vad han egentligen vill uppnå och hur långt han har avsett att föra konflikten? Jag har en stark känsla av att det handlar mest om USA och NATO och USA:s fullständigt tondöve parodi till president. Hade Trump varit kvar hade inte Ryssland agerat som nu, eller?

    • Mats Jangdal skriver:

      Ja, både rapporter och kommentarer domineras av känslosås.

      • Thomas skriver:

        Den svenska reaktionen, med utrustningsbidrag, tycker jag är en allvarlig känslosås typ ”Vita fjädern” under WWI… (Att kommentera det ytterligare kan vara ett misstag med tanke på Myndigheten för Psykologiskt försvar..)

        • Jan Andersson skriver:

          Att samla ihop något till drabbade för att hjälpa är en god men naiv reaktion. Vad händer om ryssarna får tag i hjälpsändningarna istället, ett ganska sannolikt scenario?

      • Göran skriver:

        Av den anledningen blir det för mig mer eller mindre ointressant att följa denna konflikt

        Nu tas fokus bort från den fortsatta globala agendan och frihetsinskränkningar. Nu kan dessa djävlar arbeta på utan uppmärksamhet.

        • Thomas skriver:

          Dock så slår mig en tanke i debattyran..
          De som är mest känslomässiga är kvinnor.
          Är lanseringen av feminismen en planerad åtgärd för att få befolkningen in på ”rätt” spår?

          • Jan Andersson skriver:

            Kvinnor anser det vara en dygd att visa sina känslor, män att det är en dygd att hålla masken och hålla skallen kall och dämpa ovidkommande känsloutspel.

            En kvinna grinar det första hon gör, en man agerar och grinar eventuellt senare över sin egen otillräcklighet.

        • Jan Andersson skriver:

          Det är exakt vad som händer nu, FN har kommit med en ny krisrapport för att blanda bort korten. Jag rekommenderar varmt denna läsning:

          https://www.krisinformation.se/detta-gor-samhallet/kallkritik

  4. Dandersan skriver:

    Jag hoppas att det finns en utväg.
    Både för trupper och Putin.
    Farligt läge om en desperat ledare målas in i ett hörn utan utgång!

  5. Niklas skriver:

    Angående svensk neutralitet och medlemskap i Nato, så är ju inte Ukraina med i Nato. Resultatet talar ju sitt tydliga språk…

    • Mats Jangdal skriver:

      Men du var otydlig! Ja, Ukraina blev attackerat, men både Nato och EU kommer till hjälp ändå. dessutom var anledningen till attacken just i detta fall för nära samarbete med Nato/önskan att bli medlem.

      Jag tycker allt sammantaget stärker svensk neutralitet och icke medlemskap. Anslutning i panik är inte bra.

      Kommer skriva mer om det framöver.

      • Niklas skriver:

        Hade Ukraina redan gått med i Nato, hade nog inte Putin vågat gå in i Ukraina. Om Putin skulle gå in i Sverige och/eller Finland, så tvivlar jag på att Nato skulle försvara dessa länder mer än vad de nu försvarar Ukraina.

        Skulle vi däremot gå med i Nato, tror jag läget förändras till det bättre.

        • Göran skriver:

          Sverige ett strategiskt läge i Europa så av bara den anledningen kan Sverige försvaras, men inte för Sverige skull eller svenska folket. Det kan offras, utan det är bara det militärt strategiska läget som är intressant.

          • Jan Andersson skriver:

            Det var Gustaf II Adolfs mål att ge Sverige naturliga lättförsvarade gränser mot omvärlden. Det lyckades han med.

        • Jan Andersson skriver:

          ”Trots att amerikanska militärbaser och trupper har dragits tillbaka från Afghanistan fortsätter USA att upprätthålla cirka 750 militärbaser utomlands i 80 utländska länder och kolonier (territorier). Dessa baser är dyra på ett antal sätt: ekonomiskt, politiskt, socialt och miljömässigt. Amerikanska baser i främmande länder väcker ofta geopolitiska spänningar, stöder odemokratiska regimer och fungerar som ett rekryteringsverktyg för militanta grupper som är emot USA: s närvaro och regeringarnas närvaro stärker. I andra fall används utländska baser och har gjort det lättare för USA att starta och utföra katastrofala krig, inklusive dem i Afghanistan, Irak, Jemen, Somalia och Libyen. Över hela det politiska spektrumet och till och med inom den amerikanska militären finns ett växande erkännande av att många utomeuropeiska baser borde ha stängts för decennier sedan, men byråkratisk tröghet och vilseledda politiska intressen har hållit dem öppna.”
          Källa: Kampanjen No Bases

          När det kalla kriget ”tog slut” efter Berlinmurens fall och Tysklands återförenande hade inletts (vilket både Storbritannien och Frankrike ogillade) så konstaderade de båda maktblocken Warszawapakten och USA att behovet av väpnade styrkor vid järnridån var över, och de beslutade ömsesidigt att avveckla alla framskjutna militärbaser utanför sina kärnstater.

          Ryssarna avvecklade sina, USA ljög dem rakt i ansiktet och byggde ännu fler. Konflikten nu i Ukraina handlar mest om att med ett medlemskap i NATO kommer garanterat nya amerikanska militärbaser att uppföras vid den ryska gränsen, på mark som alltid varit rysk men som Nikita Chrustjev på 50-talet kallade Ukraina istället. Det spelader inte så stor roll då, eftersom allt ändå var Sovjet (jämför EU idag) men fick en stor betydelse efter murens fall.

          Den utrustning ryssarna lämnade kvar bl.a. i Baltikum blev det huggsexa på och en del hamnade sannolikt på Estonia, som sänktes av en rysk specialstyrka för att utrustningen inte skulle nå Västvärlden.

  6. afugglas skriver:

    Blir de ett intressant uppvaknande när svensken skall räkna med livsmedelspriser som stigit på grund av hotet om energikostnadernas himlaflykt? Av bensinpriset om 20:kr/l snor Anderssonskan de 15. Oppositionen i den s k ”riksdagen” spelar under täcket med socialisten.
    Förmodligen kommer socialisten att tvingas släppa järngreppet om prissättningen på våra livsmedel och låta marknadens osynliga hand sköta resten.
    Rösterna till höstens eventuella val kanske blir lite dyrare för socialisten än vad han tänkt sig?
    Apropå ”krigshetsar propagandan”, vem är Hanna Stjärne?

    • ivarandersson skriver:

      Enligt Ekonomifakta:
      Under vecka 7 kostade bensinen i genomsnitt 19,35 kronor litern. 55 procent, eller 10,69 kronor, av priset utgjordes av skatter. Bensinskatt är ett samlingsbegrepp för koldioxidskatt, energiskatt och moms.
      Skatt 6,82 kr/l
      Moms 3,87 kr/l
      Produktkostnad 8,66 kr/l

      • Jan Andersson skriver:

        Som tur är har vi nära till Norge och kan nu tanka där. Tjänar minst 300 spänn netto varje gång.

        • ivarandersson skriver:

          Skattesmitare 🙂

          • Göran skriver:

            Det är både fint och hedersamt att vara skattesmitare. Faktiskt ett sätt att skydda sig mot brottslingar.

            Tänk att använda sina pengar till något vettigt än att ge dem till den meningslösa staten.

    • Göran skriver:

      När det var lite snökaos i delar av Sverige för en vecka sedan då vägrade många plogbilar att ploga i Stockholm på grund av att de inte fick kompensation för högre drivmedelspriser.

  7. Per-Olof Persson skriver:

    Martin Armstrong verkar ha bra koll på situationen i Ukraina:

    https://www.armstrongeconomics.com/blog/

    Ryssland har bara gått in med cirka 30 av de styrkor som samlades vid gränsen. Man har en reserv att använda om väst överreagerar. Man använder sig INTE av amerikansk strategi som går ut på att först bomba i sönder all infrastruktur och först därefter gå in med markstyrkor. Denna strategi ger för stora uppbyggnadskostnader.

    Ukraina ska även i fortsättningen kunna producera livsmedel etc och ryssarna ska efteråt kunna samarbeta med ukrainsk militär.

    Ryssland har innan kriget skapat allians med Kina, Nordkorea och Iran. Vitryssland har ändrat sin konstitution så att kärnvapen kan placeras ut i Vitryssland. Ryssland är således inte ensamt.

    Armstrongs datorprogram Socrates spår ett stort internationellt krig 2023-27. Världssvält 2029. Världsbefolkningen kommer att minska med 1-1,5 miljarder fram till 2037. Befolkningsreduceringen går enligt plan.

    • Per-Olof Persson skriver:

      30 % av styrkorna…..

      Han kommer med lågt prissatta rapporter som även fattiga människor kan köpa.

    • betag123Glenn skriver:

      Ukraina -markägare tillika bönder hamstrar nu diesel i stor mängd.- de som har råd. De skenande bränslepriserna kan nu bli ett stort europeiskt problem då Ukraina står för väsentlig volym vete å andra sädesslag. Skenande matpriser och tillika foderpriser kan bli en hemsk historia. I värsta fall nödslakt av boskap.Lägg därtill att konstgödselproducenter redan minskar (t) sin produktion pga höga energipriser vilket ökar priset på produkterna – till dem som har råd. Mindre aktörer kanske kastar in handduken. Så, mat och åter mat. Kanske lite prepping vore på sin plats.

  8. Benny skriver:

    Putin kan har räknat fel om stödet för hans operation bland folket i Ukraina! Det är omöjligt att veta då propagandan i MSM går på högvarv och det mesta är spekulationer och rent trams! Men sannolikt så har regimen ett väldigt svagt stöd, det är Azov-bataljonen och Banderisterna som driver på motståndet! Den ukrainska militären agerar väl inte speciellt engagerat mot de ryska trupperna, ungefär lika ointresserade som man var att börja bomba 2014 mot Luhansk alltså! Poroshenko fixade i det läget att nynazister som hade mer rymliga samveten tog över verksamheten att skjuta in i bostadsområden i öster och det är väl här efter ca 15 tusen döda som proppen gick för Putin? Givetvis borde han behållit lugnet och gett utbrytarrepublikerna stöd att bomba bort nynazisternas artilleriställningar i stället för invasion! Putin borde väl begripa efter USA:s alla misslyckade krig att bekämpa en fiende som kan blanda sig med civila när som helst är omöjligt utan enorma kostnader i liv. Ukrainas problem är att ca 10 miljoner redan lämnat landet på grund av vanskötsel från de olika regimerna efter Sovjets fall och att som MSM komma och påstå att Ukraina är en demokrati är bara höjden av det hyckleri som riktiga mördarnationer som USA och GB ägnar sig åt via sitt ägande av MSM i väst!

  9. Göran skriver:

    Nu när Sveriges ska skicka pansarskott till Ukraina, blir då svenska vapenfabriker legitima mål för Ryssland?

    • afugglas skriver:

      Vet Anderssonskan om det?

      • Göran skriver:

        Nu har Ryssland varnat de länder som skickar vapen.

        Kan vi tolka detta på sådant sätt att först fick USA och västvärldens ledare det krig de ville ha, men nu är de sur att kriget kanske är slut på en vecka eller så, och vill dra ut på det och därmed skickar vapen?

        Det bästa vore väl om kriget tog slut så fort som möjligt.

        • Jan Andersson skriver:

          Det kommer det sannolikt att göra om inte väst överreagerar. Efter fjorton dagar vid fronten är en soldat, död, sårad eller svårt psykiskt sjuk.

  10. Göran skriver:

    Först hånar de vänsterblivna lastbilschaufförerna i Kanade för att de vill ha frihet. Nu är de vänsterblivna skogstokiga på att Ryssland hotar frihet i Ukraina.

    Kan de inte bara bestämma sig för att de vill ha livegenskap en gång för alla.

  11. Mats Jangdal skriver:
  12. Göran skriver:

    Vilket massivt hyckleri som nu visas upp. Stormande kritik mot Ryssland. Var hör vi kritiken mot USA när USA invaderar eller bombar länder?

    Det visar sig även att en massa bilder från kriget är bilder från helt annan tid och andra händelser.

    Som en person sade: Det första som försvinner i ett krig är sanningen.

  13. Göran skriver:

    När Kina invaderar Taiwan, kommer då svenska regeringen att förbjuda kinesiska vindkraftverk i Sverige, stoppa all import från Kina? Vi får se den dagen från vilket håll hyckleriet visar sig.

    Vi kan gissa. Nej, det kommer inte att bli några sanktioner som stoppar svensk industri eller liknande.

    Tänk på att större delen av världens halvledare tillverkas i Taiwan. Gäller att slicka Kinas stövlar om man ska få komponenter.

  14. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

Kommentarer är stängda.