Fjärilseffekten

Kommer ni ihåg fjärilseffekten, the butterfly effect på engelska. Ett sätt att förklara oförutsägbarheten i kaotiska system. Man brukar ge exemplet att det skulle kunna tänkas att under vissa förutsättningar ger en fjärils vingslag i Mexiko upphov till en serie händelser som resulterar i orkan över västeuropa.

I de flesta fall kvittar det hur all världens fjärilar vifta på vingarna, men under precis rätt förutsättningar skulle effekten kunna bli den beskrivna. Man har ofta använt denna liknelse för att påvisa hur svårt det är att göra långtidsprognoser för väder. Det är helt enkelt för många variabler och dessutom för många okända variabler.

Lika fullt finns det folk som på allvar tror att de kan förutspå klimatet om hundra år. Det är till och med till stor del samma människor som erkänner fjärilseffekten som exempel på svårigheten att förstå väder, som av någon anledning tror att effekten på något sätt blir den omvända för klimat vid tillräckligt lång tidshorisont. Att då blir det extrema undantaget till norm och garanterat utfall.
Kan någon förstå hur sådana människor tänker?

I sin samlingsvolym Mänskligt Handlande, som utkom i USA 1949 skriver Ludwig von Mises på sidan 186 i den svenska utgåvan från 2020:

”Alla kollektivistiska lärors kvasiteologiska karaktär framgår i konflikterna mellan dem. En kollektivistisk lära hävdar inte att en kollektiv helhet är överlägsen in abstracto, utan upphöjer alltid en viss kollektivistisk idol.

Att de olika kollektivistiska trosföreställningarna samarbetar för att försöka eliminera friheten har gett upphov till den felaktiga uppfattningen om att vår tids stora motsättning står mellan individualism och kollektivism. I själva verket är den en kamp mellan individualismen å en sidan och en mångfald av kollektivistiska sekter å den andra, vars inbördes hat och fiendskap är lika intensivt som deras hat av liberala systemet.

Å andra sidan kan tillämpningen av de grundläggande kollektivistiska idéerna inte resultera i något annat än samhällets upplösning och eviga väpnade konflikter.”

Tron på AGW, en av människan via sina utsläpp av CO2 skapad klimatkatastrof är en sådan kollektivistisk trosföreställning utan logisk eller vetenskaplig förankring i verkligheten. Det finns även andra, som covidvaccinets välsignelsebringande förmåga, centralbankernas finjustering av ekonomin via ränteverktyget, tryggheten i de stora gemenskaperna FN, EU och NATO och andra.

Om Mises har rätt har var och en av dem potentialen att skapa en väpnad konflikt mot förnuftet. Med så många och i befolkningen väl spridda kollektivistiska vanföreställningar om verkligheten börjar för risken storkrig kännas överhängande. Frågan är efter vilka linjer allianserna kommer att skapas.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Fjärilseffekten

 1. Göran skriver:

  En fråga jag undrar över är hur det kommer sig att vänsterfolk är just de som är så pigga på att hoppa på kollektivistiska idéer som ofta är falska eller ologiska?

  • Mats Jangdal skriver:

   Vänster är ju per definition ett bejakande av kollektivism.

   • Thomas skriver:

    Aha… då förstår jag litet bättre hur det kommer sig att det som är vänster utomlands är höger i Sverige och höger utomlands är vänster i Sverige…
    (För vad är annars globalismen?)

    Är det inte så istället att vi styrs av en kollektiv kultur som är ”jättegammal”?
    Hur kunde annars Sverige, med makten i Stockholm, bli en stormakt under några hundra år? Med en kollektiv anda som liknade dagens Nord-Korea…

    • Mats Jangdal skriver:

     Detta är som jag ser det grunden till att förstå svensken, åtminstone svensken på landsbygden. Nedtecknat av dalslandsprästen W. Kruse tidigt 1700-tal.
     Det andas ingen storvulen kollektivism vad jag kan se.

     Bondelyckan
     En åtta kors bonde, som haver en häst,
     gudfruktig och ärlig, god granne därnäst,
     väl brukar sin åker, äng, spada och läst,
     bor långt upp i skogen, har sällan nå’n gäst,
     är fri ifrån herrgår’n, krig, hunger och pest,
     vet sällan av länsman, ej heller nå’n rest,
     säms väl med sin hustru, den han sig har fäst,
     bär omsorg om verlden, för själen dock mest,
     är litet låghalter god vän med sin präst,
     samt glad i sitt arbet’; den mår allra bäst.

    • Göran skriver:

     Globalisterna förstår att det är enklare att styra kollektiva människor än individuella människor.

     Det spelar inte så stor roll för globalisterna om det är vänster eller höger som är regering för de har makten över båda. Det är även så att globalisterna tjänar mer pengar på kollektivisterna än individualisterna, främst genom att omfördela skattepengar till dem.

 2. ulsansblogg skriver:

  Det har hävdats de senaste veckorna att det är mycket ogynnsamma värmerekord i både Indien och i Spanien. Här i Oskarshamn har vi en extrem kyla nattetid, och i natt den 18 maj var det minus 1 grad., Det brukar vara betydligt varmare i maj månad. Dagstemperaturen är också lägre än normalt, Men kyla ligger ju inte i medias intresse att rapportera om.

  • Göran skriver:

   Jag tycker det blåser mer än normalt för årstiden. Ganska starka vindar i jämförelse.

 3. Pingback: Fjärilseffekten | ulsansblogg

Kommentarer är stängda.