Galna myndigheter

I Colorado har David Lesh, ägare av ett företag som säljer friluftskläder och utrustning blivit dömd av U.S. Forrest Service till 160 timmars samhällsservice och 10.000 dollar i böter för att han postat en bild på sig själv i ett naturreservat som sköts av myndigheten.

De hävdar att han brutit mot de regler myndigheten instiftat på delegation från Jordbruksdepartementet, regler till för att reglera besök och användning av reservaten så att de inte slits för hårt. Myndigheten hävdar att han använt reservatet och fotot i kommersiellt syfte för att sälja sina varor. Men hans företag har inte noterat någon ökad försäljning förrän efter det att domen mot honom blev känd.

Lesh försvaras av non-profit organisationen NCLA som bland annat hävdar att regler för att förhindra slitage inte kan appliceras på bilder på internet. Även att Lesh har en First Amendment rätt, alltså yttrandefrihetsrätt att publicera bilder på sig själv även fotograferade på statens reservat. Samt att myndigheten övertolkat delegationen från Jordbruksdepartementet. U.S. Forrest Service har inte rätt att själva skriva lagar, den rätten tillhör endast kongressen. Detta var en av grunderna till det amerikanska frihetskriget, att inte myndigheter fick hitta på egna regler.

Vi får se hur detta utvecklas. Likande problem finns naturligtvis även i Sverige. Polisen och NOAs agerande i fallet Karl Hedin är ett känt exempel, men även polisens vana att övertolka och rent vantolka vapenlagen och inte ens hålla sig till vad de själva skrivit i sina instruktioner. Detta har beskrivits av bland annat Erik Lakomaa. Det kan hända att jag återkommer till detta.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Galna myndigheter

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Mats, det kan aldrig påpekas ofta nog hur hat, förnedring och kränkning av landsbygdsbefolkning ödelagt SVERIGE, framför allt av då icke folkvalda som aldrig kan avsättas.
  Det är meningslöst att diskutera juridiskt finlir så länge FOLKET inte återfått rätten att sparka politiker som missbrukar vårt förtroende. Hoppas svenska folket inser hur illa det är ställt med vårt fina gamla SVERIGE och aldrig mer kastar bort sitt liv med hjälp av en valhandling som gynnar socialister som inte annat är än simpla tjuvar!

 2. ivarandersson skriver:

  Polisens och NOAs agerande i fallet Karl Hedin är ett avskräckande exempel på rättsröta. Myndigheterna agerar inte enligt lagen utan godtyckligt.

 3. Göran skriver:

  Myndighetspersoner har en personlig åsikt eller känsla och letar sedan i lag och föreskrifter efter hur de kan ”sätta dit” någon.

  Om man är professionell då sätter man heder i att tolka och följa en lag oavsett utgången av den, plus att man använder sunt förnuft i sådana fall där lagen kan vara oskälig och det faller till medborgarens fördel.

  Alla klagar på att klimat-Greta ska vara i skolan och inte utanför Riksdagshuset, men det är i skolan hon och alla andra elever lär sig att inte bli vuxna.

Kommentarer är stängda.