Ekonomisk storkrasch i sikte?

Ja, många frågetecken. Jag är inte så kunnig på ekonomi och värre blir det för experterna verkar djupt oeniga om orsakerna och framför allt om vad som väntar framåt.
Några åsikter jag stött på om ekonomin:
Botten är troligen nådd, men uppgång dröjer.
Botten är långt ifrån nådd, vi är troligen som bäst halvvägs ner.
USA är på väg mot kollaps, Bidens politik gör allting fel, dollarn är snart en skräpvaluta.
Västvärlden är på väg mot kollaps eftersom man följer USA.
USAs mål är att föra över sin egen kollaps på Europa.

Mina egna tankegångar rör sig kring dessa axlar:
– Om ekonomin kollapsar, vad står sig bäst i värde? Aktier, papperspengar (kontanter), sifferpengar (på konto), guld, fastigheter, annat?
– Om ekonomin går ner så kraftigt och långvarigt som många spår, vad händer då med brottsligheten i Sverige?
– Kommer natoanslutningen att kosta oss mer än den smakar? Jag tillhör de som har farhågor för det.

Jag har inga svar, bara frågor.

Jag fick denna länk, där analytikern Luke Grumen resonerar om alternativen. Som jag förstår det menar han att det finns bara två alternativ, antingen förlorar långivarna via inflationen eller för att låntagaren (staten) ställer in betalningen. Så staten kan välja på att ge ut mer pengar, de säger trycka men det handlar i praktiken endast om att mata in fler nollor på kontot och därmed förstöra ekonomin, eller hålla räntan på minus under mycket lång tid för att rida ut inflationen.
Oavsett vilket står det klart att staten inte är herre i sitt eget hus, helt enkelt för att man spenderat och lovat bort mer pengar än man har. Precis det som Margaret Thatcher och Ronald Reagan brukade varna för. ”Vi har inte inflation för att folket lever för gott. Vi har inflation för att staten lever för gott”, sa den senare.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Ekonomisk storkrasch i sikte?

 1. Jan Andersson skriver:

  Kom att tänka på att det är snart helt omöjligt att rekrytera Sveriges 18-20-åringar till en värnpliktsarmé, eftersom nästan ingen i den åldergruppen kommer från Sverige och har inget intresse av att försvara något som inte är deras. Dessutom kom de hit för att slippa. Aha – det är DÄRFÖR ska vi anslutas till NATO! Bara ett problem: det finns ingen där heller som vill försvara något, eftersom begreppet fosterland inte finns längre.

  Det vore direkt olämpligt att stoppa ett skarpladdat vapen i händerna på en person som är ett latent regimskifte och som bara har sett ett enda användningsområde för ett skjutvapen.

  • Thomas skriver:

   Det kanske då är lämpligt att avsluta den socialdemokratiska fascistregimen som vi haft sedan Krügerkraschen…
   Det tycks bara finnas infödingar som är kulturskadade sedan Karl den elftes indelningskrigsmakt, som gjorde Sverige till dåtidens Nordkorea, så en värnpliktsarmé enligt den kulturen är troligen rent hälsosamt omöjlig idag…
   Men hur man skall hantera frågan som gäller idag, ja, det sköter ju feministregimen…
   De enda män som finns tycks vara klanledare i förorten..

 2. Benny skriver:

  Västländerna är i kris och det beror på att det finns för många improduktiva människor som politiker, byråkrater, invandrare, arbetsskygga bidragstagare, folk i låtsasjobb m m som kostar staten enorma summor och det som nettoinbetalarna av skatt betalar in räcker sedan länge inte till för att täppa till hålen. Staten ”löser” alltså underskotten med lån och s k kvantitativa lättnader vilket är ett fint ord för att man drar igång pengapressen. USA som skjutit sig själva i foten med sanktioner som gjort att de inte som förr i tiden kunde trycka på världen sina i praktiken värdelösa dollar som reservvaluta då många länder av ren självbevarelsedrift slutat använda dollar i handeln mellan sig. Och det beror på alla beslagtagna tillgångar (stölder) från t ex Iran, Afghanistan, Ryssland, Venezuela m m vilket gjort att även andra länder minskat eller slutat med dollar. Biden trodde nog i sin enfald att stölderna skulle passera obemärkt men det blev tvärtom ett fiasko och inflationen i USA tog fart. Nato har enligt Stollenberg tränat och försett Ukraina vapen sedan kuppen 2014 och hade Europas största militär (en halv miljon man) men har uppenbart inte mycket att sätta emot Rysslands ca 120 tusen man som maler ner motståndet och driver bort de ukrainska trupperna. USA och Nato har väl inget imponerande krigsfacit med tanke på resurserna och frågan är om inte Sverige går med i Nato för att trupperna behövs här i Sverige för att slå ner upproren mot regimen från den ursprungliga befolkningen och de kommande muslimska försöken att gripa makten över landet?

 3. Pingback: Ekonomisk storkrasch i sikte? | ulsansblogg

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Mats får ursäkta, här något mycket hörvärt. Tyvärr svårt att recensera alla guldkorn i ett utmärkt sommartal. Lyssna och njut.https://swebbtv.se/w/owvkMCrYoZWxJmrHzzCW9B

 5. Niklas skriver:
  • Thomas skriver:

   Jag anser fortfarande att mina åsikter här stämmer…
   https://newsvoice.se/2020/02/livsmedelssuveranitet-sjalvforsorjningskris/
   Inget har hittills pekat på att det inte kommer att bli så galet som det kan bli..
   Att jordbruket nu blir en nyckelfunktion visar just den holländska utvecklingen..

  • Mats Jangdal skriver:

   Atmosfären består till 78% av kväve. Hur dumma politiker finns det?

   • Thomas skriver:

    Eftersom politiken styr forskningen, ja, kapitalisterna är ju de verkliga finansiärerna, så är det kopplingen mellan politiken och kapitalet som styr – allt. Det är väldigt tydligt i just kvävefrågan, som ju rullat fram sedan början av 1970-talet… Fast inte insåg man det själv för femtio år sedan..
    Just nu, när miljöfrågor blivit storpolitik, tillsammans med pandemier och annat, så krävs det att man fördjupar sig i den politiska agendan för att förstå vad som sker.. En hel del av detta får man inte idag diskutera och därför gör jag inte det. Därför att kan man inte förändra debatten om kvävet, som är en så enkel och basal biologisk fråga, så inte går det att diskutera mer mänskligt komplicerade frågor. Särskilt inte i norra Europa som är så enkelriktade i sin urgamla naturnära kultur…

 6. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Hot 6-7% Inflation To Run Through The End Of 2023? | Economist Steve Hanke
  30 juni 2022

  Steve Hanke is a professor of applied economics at the Johns Hopkins University in Baltimore, Maryland USA-

  https://www.youtube.com/watch?

  Mvh,

Kommentarer är stängda.