Du sköra nya värld

Här är en sammanställning över SOM-institutets nyare publikationer. Här kan man sitta länge och grotta ner sig samt fundera över om de kommit till rätt slutsatser, om de gjort sitt bästa för att finna sanningen eller gjort sitt bästa för att dölja den så att politiken kan fortlöpa utan avbrott. Det kan nog i viss mån vara olika mellan olika rapportförfattare.
https://www.gu.se/som-institutet/resultat-och-publikationer/bocker/du-skora-nya-varld

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Du sköra nya värld

 1. Jan Andersson skriver:

  Ändå är tiderna bättre och säkrare idag än någonsin, och ger möjlighet för allt fler att planera sina liv och även förverkliga sina idéer. Men det finns som alltid även gott om lycksökare, typ bär- och svampplockare som letar på andras mark, och makthavare som politiker som lämnas alltför fria att hitta på egna agendor, i en brist på verklinghetskontakt som är otänkbar för alla som vill driva en näringsverksamhet.

  I den omsusade ”fin-de-siècle-perioden” hade Stockholm två pandemier bara 1892, först svår influensa, sedan kolera med tiotusentals döda. Många familjers gissel var tuberkulos, polio, difteri med mera. De rikaste som bodde avskilt med egen brunn och privatlärare för barnen klarade sig. Inte konstigt om kulturyttringarna blev desillusionerade och så kom det obegripliga och meningslösa första världskriget.

  Men makthavarna är enkla människor av den typ som inte borde umgås bara med likasinnade, eftersom varje frö till negativism måste förstoras och omvandlas till politisk handling. Och dessa förverkliganden har starka drag av den förra sekelskiftesdystopin, fullkomligt i onödan eftersom vi aldrig tidigare haft bättre förutsättningar till långa och skapande liv, fria från många av de plågor folk drabbades av förr.

  Politikernas uppgift är inte annat än att förverkliga medborgarnas realistiska önskedrömmar, fast också att bevaka varandra så att ingen går för långt i sina strävan efter det perfekta samhället.

  Sveriges makthavare har historiskt varit framgångrika, men poltiken idag liknar mest det spel som brukar finnas på olika nöjesfält, att snabbt hinna slå alla i huvudet som vågar sticka upp en sekund genom ett hål i en bänkskiva. Sakliga realistiska alternativ slås ner till förmån för utopier utan verklighetsförankring överallt i alla västliga länder. Är det bata ren okunnighet och oförmåga som ligger bakom, eller är det alla ohörda röster från förr som plöstligt fått bestämma agrndan överallt?

  • Thomas skriver:

   Intressanta funderingar…
   jag har sett paralleller i dagens samhälle likt sekelskiftet 1900..
   Vi hade en topp av djurskyddsmål då, då borgerhetens kvinnor ansåg att allmogen hade ”en instrumentell” inställning till djur..
   att de kunde freda sig från olika, andra, ekonomiska och sociala problem är kanske givet, men bondekåren och andra som inte hade emigrerat hade det nog inte så enkelt…
   eftersom vi idag har en djurskyddsrörelse så här hundra år senare, av samma kaliber, tyder då på att det inte är riktigt bra.. att sociala och ekonomiska faktorer inte är så bra som överheten inbillar oss – och att vi därmed har ett storkrig inför dörren…
   Eller har jag uppfattat allt fel..?

   • Mats Jangdal skriver:

    Jag skriver inte så mycket för jag håller på och samlar material. Men mitt intryck är att historien är på väg att upprepa sig….

 2. ivarandersson skriver:

  SOM-institutets nyare publikationer är deras bild av verkligheten. Man kan få olika resultat genom att utelämna det som inte passar in i det önskade resultatet. Hokus pokus…

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Finns det något s k ”institut” eller ”institution” som kan producera effektivare socialist/marxist propaganda? Tacksam för svar.

 4. Thomas skriver:

  jag kollade avsnittet: VARFÖR ETT SÅ MISSNÖJT FOLK?
  Egentligen så avspeglar undersökningen undersökarnas åsikter mer än de undersökta…
  Därför att man hittade inga tydliga svar utan tvingades att mer ”uppfinna” svaren…

  Är då SOM bara maktens megafoner, eller kan man få ut något av resonemanget…?

  Tja, min lilla reflektion blir allt att någonstans i folksjälen har det uppstått en misstanke om att ”folkhemmet” bara var en myt, en potemkinkuliss för något helt annat…
  Men vad?
  Att svenskt styrelseskick, sedan 1974, är en kopia av DDRs styrelseprinciper har väl kanske sakta sjunkit in i folksjälen, vilket särskilt invånare med immigrantbakgrund tydligare noterat än infödingarna. Vilket åtminstone jag tycker mig kunna tolka fram…
  Men det är då jag som gör det…

  • Jan Andersson skriver:

   Vi var unga 1974 och Olof Palme ”köpte oss” i den stora efterkrigsgenerationen med sin skräddarsydda politik och hat mot framgångsrika företagare som tvingades utomlands, som IKEA. Fackföreningarna tvingade fram helt orealistiska lönehöjningar på 25 % flera år i följd. Varvsnäringen, en svensk padadgren, gick dåligt mest på grund av dålig logistik på de gamla varvsområdena, och sänktes för gott av statliga Svenska Varv.

   Vi var unga, men inte dumma, så vi röstade på alternativet i stället, men dessa var nästan värre nollor än vad oppositionspolitikerna är nu. Resten är historia, men när Olof Palme kom tillbaka 1982 var det inte samma person längre, Att det skulle ta slut abrupt kändes i luften, men kanske inte på det sätt det gick till.

   • Thomas skriver:

    Att S var korrupta tidigt var min mors tydliga erfarenhet, som änka och sömmerska i Borås.. Så därför har åtminstone jag aldrig kunnat rösta på partiet S även om s-politiker är människor de också…

    Så här på ”åskådarläktaren” studerar man vad som styrde och via olika tips så är en förkrigspolitiker som Torsten Nothin intressant att läsa då han besviket konstaterar att S blev något helt annat än vad det var i början av 1900-talet.
    Så processen som pågått sedan rösträtten infördes påminner om ”oligarkins järnlag”, som är något som jag fick information om nyligen..
    Så man kan alltid lära sig något nytt…
    Fokuseringen på Olof Palme gör att man inte ser processens gång…

    Förövrigt så följde inte Sträng med i lönetakten ute ”låste” grundavdraget på den summa det var runt 1970, så skattetrycket ökade drastiskt på särskilt låga inkomster, som min mors sömmerskejobb som därmed blev utkonkurrerade på marknaden… Det s.k Folkhemmet existerade enbart några månader i slutet av 1968, innan det skattefinansierade samhälle vi har idag blev utvecklingens slutmål..

    • Jan Andersson skriver:

     Det är pengar som i slutänden styr allt, det vet åtminstone varje person som sökt lyckan som egenföretagare. Men kom inte S-partiet en gång i tiden till för att motverka konsekvenserna av detta enögda synsätt? Var det för naivt? Nu håller oligarkerna världen i ett järngrepp med penningen som vapen. Politikerna rusar omkring i allo land för att hitta konstruerade problem som inte är ekonomiska, men som kräver oändligt mycket pengar helt i onödan, och som inte finns. Och det är alltid den lilla människan längst ner i näringskedjan som egentligen drabbas eftersom de inte har någon att vältra över kostnaden på.

     Olof Palme var en demagog som trodde på vänsterns diktatur. Han litade på Moskva men inte ett ögonbluck på USA. Han var det år han blev avrättad på öppen gata de flesta svenskars främsta hatobjekt. Men det är möjligt och troligt att han egenligen var maktlös i Sverige under det stökiga åttiotalet och att det förekom mycket obemärkt rävspel i kulisserna.

Kommentarer är stängda.