Ny världsordning

Dagens gästskribent är Claes-Erik Simonsbacka

Ukrainas plötsliga momentum får många att hoppas att detta ögonblick är en vändpunkt i kriget mot Ryssland. Under de senaste dagarna har ukrainska militära styrkor återtagit nästan hela Charkiv-regionen,som ryska styrkor hade ockuperat sedan krigets början den 24 februari 2022, och nu verkar de gå försiktigt framåt och konsolidera sina framgångar. Medan ryssarna fortfarande har förmågan att omgruppera och slå tillbaka, tvingade blixtoffensiven Moskva att göra en hastig reträtt som kunde tynga de ryska truppernas moral. Ekonomiskt sett: Det är fortfarande för tidigt att säga hur sanktioner och ekonomisk krigföring kommer att påverka resultatet av kriget i Ukraina.

Men det kommer att finnas en tydlig klyfta och en frikoppling under många år framöver. EU erkänner nu att de måste ha ett energinät som är oberoende av rysk försörjning, medan västvärlden sannolikt inte kommer att skjuta in några utländska investeringar i landet under den närmaste framtiden.

Faktum är också att president Xi Jinping denna vecka reser utanför Kina för första gången sedan pandemin, för att träffa Vladimir Putin vid toppmöte med Shanghai Cooperation Organization. SCO-toppmötet kommer att äga rum torsdagen den 15 september i Samarkand, Uzbekistan, och kommer vid en tidpunkt då de två blir allt mer beroende av varandra för varor och tjänster. Kina har köpt rekordimport av rysk råolja till låga priser och under andra kvartalet var 81 % av Rysslands import av nya bilar kinesiska samt Xiaomi var dess bästsäljande smartphonetillverkare.

Ny global ordning: De två nationerna presenterade ett partnerskap utan gränser efter deras senaste möte tidigare i år, men den här gången kan saker och ting gå till nästa nivå. ”Den kinesiska sidan är villig att arbeta med den ryska sidan för att kontinuerligt implementera strategiskt samarbete på hög nivå mellan de två länderna, skydda gemensamma intressen och främja utvecklingen av den internationella ordningen”, förklarade Yang Jiechi, utrikeschef för kommunistpartiet. ”Förhållandet mellan de två länderna har alltid varit på rätt spår och båda sidor stöder varandra starkt i frågor som rör deras kärnintressen.”

I kriserna av Covid, Rysslands krig i Ukraina samt spänningar mellan Kina och USA om Taiwan, står globaliseringen utan tvekan inför sitt största test under eran efter kalla kriget. Genom att avslöja nackdelarna med global integration, antingen via avbrott i försörjningskedjan beträffande råvaruförsörjningen, har kriserna ifrågasatt en flerårig process som har lett till ett friare flöde av varor, tjänster, människor och idéer runt om i världen. Men nu har utsikterna ökat för att globaliseringen kan vända under de kommande åren, vilket kan leda till en större global splittring. När investerare brottas med dessa förändringar:

– vart globaliseringen är på väg härifrån,
– kommer en negativ rysk utveckling i Ukraina att försämra deras SCO– och/eller Kinas stöd, för en ny världsordning,
– blir världen alltmer uppdelad i två ekonomiska block anslutna till Kina eller USA, – vad betyder det i så fall för ekonomin, marknaderna och världssamfundet?

Claes-Erik Simonsbacka, BUREÅ

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Ny världsordning

 1. Jan Andersson skriver:

  Om vanligt folk i Europa märker att globaliseringen försämrar tillvaron liksom kommunismen gjorde, kanske man börjar inse att det gått för långt även åt det hållet och äntligen börjar dra öronen åt sig. Vi i Sverige är nu beroende av att importera 50% av våra livsmedel, helt beroende på usel hemmapolitik eftersom vi bevisligen tidigare varit självförsörjande. Det behövs inte mycket till kris för att våra försörjningsvägar ska drabbas av allvarliga problem, påspädda av rent generalkorkad tro på ”europasamarbetet”.

  Att Ryssland importerar kinesiska bilar och mobiltelefoner är inget konstigt, eftersom det snart inte finns några andra (el)bilar, oavsett vad det står på bakluckan, och mobilerna har allrid varit kinesiska, fast 90% av världens halvledarelektronik tillverkas i Taiwan (men troligen snart kinesiskt igen).

  Kinas och Taiwans tekniska försprång är nu så stort att det är svårt att bryta utvecklingen. Våra vindkraftverk finanansieras och byggs av Kina, som fått stor draghjälp med att etablera sig i Europa utan att någon i ”parlamentet” verkar att ha förstått konsekvenserna, i den heliga klimatnojans namn. Vi är ändå inte de mest naiva, Tyskland verkar nog ta bottenpriset om man ska jämföra.

  En annan jämförelse är intelligenskvoten hos kineser och europeer. Här ligger hela förkaringen om man så vill, fast samma drivkraft som en gång byggde det svenska välståndet (hunger) har varit motorn.

  Vårt enda hopp om en tillräckligt kraftfull återställare är nu USA. De har kompetensen, råvarorna, utrymmet, och är ett hårdjobbande folk och det enda som fattas är den politiska viljan. Att den finns och är livskraftig bevisade Donald Trump, och debatten hålls levande varje dag på året.

  Som alltid är det vänsterideologin som är vår största fiende; drömmen att man kan få något gratis genom omfördelning och kanske till och med slippa att jobba och tänka själv.

  Det har gått att hålla drömmen levande genom att vi har importerat billigt (från Kina) och invaggat oss själva i tron att det skulle vara i evighet. Kina har förstått och väntat, men nu kommer deras tid som en tsunami över hela västvärlden.

 2. Benny skriver:

  USA är inget ekonomiskt block utan sina vasaller! USA numera är bankrutt ett f d imperium som lever på krig, fakevaluta, spekulation och rena stölder av andras tillgångar. Ju förr folk inser detta desto nyktrare får man av verkligheten. Och det är ju denna världsordning vi ser upplösas och ju fortare Europa kopplar loss från USA desto fortare kan återhämtningen här gå…Folket i USA måste göra sig av med parasiterna i Washington fortast möjligt för att rädda sig själva.

 3. ivarandersson skriver:

  Det är klimatpolitiken som orsakar de höga elpriserna i södra Sverige. Tyskarna avvecklade kol- och kärnkraftverk och gjorde sig beroende av importerad rysk gas för sin elproduktion eftersom väderberoende sol och vind behöver stöttning. I början importerade tyskarna billig gas från Ryssland men nu är gasen dyr och elen blir därför dyr. Vi importerar tyskarnas höga elpriser i södra Sverige samtidigt som vi exporterar el.

  • Thomas skriver:

   Det snackas om att det kan bli elstopp lokalt – i veckor -.framöver… hur klarar folk det…?
   Personligen så är jag ganska förberedd… även om höga elpriser blir ett problem, trots låg förbrukning.

 4. Pingback: Ny världsordning | ulsansblogg

Kommentarer är stängda.