Minus 11 grader och vindstilla, ingen överraskning  

Dagens gästskribent är Sture Åström

Jag minns när det på 70-talet var så kallt att man kunde promenera över till Helsingör. Att Skåne nu har minus 11 grader och samtidigt vindstilla är ingen överraskning. Det är en del av vårt naturliga klimat, vilket vi vetat om, vi som minns och kollat fakta.

Och det kan vara vindstilla samtidigt i hela Europa, googla: vindstilla europa ural. Då ger vindkraftverken ingen el, vare sig de är 100, 1.000 eller 10.000.

Visst är det beklagligt att den nya regeringen inte lyckas betala ut stöd snabbt till dem som drabbats av de absurda elpriserna. Men inser du som klagar ditt eget ansvar?

Har du röstat på dem som ställt till med eländet, S, Mp, V, eller C? De som med berått mod avvecklat ett av världens mest effektiva elsystem med pålitlig el till låga priser. De som trots decennier av varningar ändå stängde fullt fungerande kärnkraftverk utan annan ersättning än opålitlig vindkraft. De som till energiminister utsåg personer utan förståelse för skillnaden mellan ”energi” och ”effekt”: Ygeman, Strandhäll och Farmanbar.

Betänk: Det är aldrig Kalles fel att Kalle gör misstag på jobbet. Det är alltid chefens fel som satt Kalle på ett jobb han inte haft tillräcklig utbildning eller instruktioner för. Det är inte de inkompetenta ministrarnas fel att de inte klarat jobbet.

Ytterst är ansvaret ditt, som röstat på partier med så verklighetsfrämmande program. Du har missförstått vitsen med demokratin: Den innebär att du skall byta parti, när ditt gamla parti tappat kompassriktningen. Det händer nog alla partier från tid till annan.

Ett fotbollslag håller du på i vått och torrt, i motgång så väl som medgång. För känslan av kamratskap. Men politik handlar inte om kamratskap, Den handlar om resultat. Tänk på det nästa gång du röstar!

Sture Åström

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Minus 11 grader och vindstilla, ingen överraskning  

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    ”Energin” användes som en effektiv skatteutplundringsmaskin. Hur skall man annars kunna tillfredsställa alla potentiella bidragstagare? Vi betalar för tillfället 52,7% i synliga, beräkningsbara skatter.
    Problemet som måste lösas, väljarna har fråntagits rätten att sparka korrupta politiker och tjänstemän, börja där.
    Vi kan inte via den s k röstsedeln förhindra oduglingar att inneha offentliga uppdrag. Därför ser det ut som det gör i Sverige idag.

  2. Niklas skriver:

    Det stora felet med slumpkraften är att den behöver kunna lagras i någon form av batteri tills den behövs. Det inses ju lätt. Men du detta batteri ska vara beskaffenhet, vet jag ej.

    • Jan Andersson skriver:

      Det är omöjligt att bygga batterier som kan lagra megawatt. Men det går utmärkt att spara outnyttjat vatten i ett vattenmagasin till ett vattenkraftverk. Vattenhjul har använts i Sverige i 700 år. Turbinen har en ”persienn” runt vattenhjulet som hela tiden justeras så att generatorn går med stabilt varvtal, motsvarande 50 Hz. När verket stängs av stängs ”persiennen” och vattnet sparas i dammen tills det behövs nästa gång. Vattenkraft är den idealiska kraftkällan av denna anledning, lätt förutsebar och dessutom snabb att reglera och stänga eller starta. Nivån i dammen är lätt att mäta och omräkningsbar till energi. Regnet och snön som fyller på magasinen är gratis. Ett dagsregn ca 20 mm på en tusen kvadratmeters villatomt (32 x 32 m) ger 20 kubikmeter vatten. Samma dagsregn över ett upptagningsområde på 32 x 32 km ger 20 miljoner kubikmeter vatten. Livslängden på ett vattenkraftverk är bortåt 100 år. Enda nackdelen är energiförlusterna i överföringen hundratals mil till Sydsverige.

  3. Thomas skriver:

    Nja… alltså, som det ser ut beror det nog på EU-medlemskapet… ofrånkomligt.
    Det är nu drygt 25 år sedan det blev ett faktum…
    men, vad jag hört ryktas så blev vi ”erbjudna” ett medlemskap i EG redan 25 år tidigare, någon gång i början av 1970-talet…
    Så det vi ser idag är en effekt av efterkrigstidens ofrånkomliga utveckling…
    Eller?

  4. Peter Sjöström skriver:

    Helt rätt av Sture , man får vad man röstar på . Svårare är det inte . Å andra sidan så är ju inte det röstbara utbudet det bästa alla gånger .
    Mvh Sjöström

    • Jan Andersson skriver:

      Kom ihåg att de allmänna valen bl.a. till Riksdagen inte är annat än rådgivande. Sverige har inte direktdemokrati. Efter valdagen synar talmannen korten och ser vilka som bluffat mest. I Svt kan vi följa hur bluffandet fortsätter i partiledardebatter m.m. Ingen berättar att valet i Sverige numer är överflödigt; EU bestämmer i alla viktigare frågor, vår snårskog av myndigheter i resten (utan insyn eller möjligheten till överklagan). Sverige som kanske haft den högsta levnadsstandarden skall nu ner till europeisk medelnivå, inräknat Bulgarien, Rumänien och Monte Negro.
      När alla har fått det lika dåligt är EU-projektet fullbordat. Ryssland under sovjettiden är den stora förebilden. Så snart vi öppnar munnen pekar alla på Kina – se på dom då, är det så du vill ha det?

  5. Mats Jangdal skriver:

    Det faktum Sture nämner, att det var kallt under perioden 1960 till 1990 har utnyttjats i klimatpropagandan när man valt just denna period som den första vilken man jämför senare perioders temperaturer med.
    Naturens egna svängningar, ”rätt” presenterade får det att se ut som om de har rätt när de påstår att vi gjort något fel mot naturen.
    Men det är naturligtvis ett falsarium som kräver lite erfarenhet och eftertanke för att genomskåda.

  6. ivarandersson skriver:

    ”Jag minns när det på 70-talet var så kallt att man kunde promenera över till Helsingör.”
    Jag tror att Sture minns fel. Båttrafiken i Öresund är så omfattande att det alltid fanns en öppen isränna som man inte bara promenerar över. Under kriget och på 40-talet och möjligen 50-talet var det möjligt men inte på 70-talet.

  7. Jan Andersson skriver:

    En gammal notis i lokaltidningen:

    NWT Onsdag 15 februari 1989:

    Visst har det varit milda vintrar förr. Gunnar Carlberg, som för övrigt är SMHI:s nederbördskontrollant i Finspång, har tittat i gamla klippalbum och hittat följande intressanta statistik:

    • År 1172 var vintern så blid, att träden i slutet av januari grönskade. Fåglarna byggde sina bon och ruggade i februari.

    • År 1241 var träden fullt utslagna i mars månad.

    • År 1269 märktes ingen vinter alls.

    • År 1421 blommade träden i mars och vinstockarna i april månad, då man också hade mogna krusbär.

    • År 1538 stod träden i trädgårdarna i full flor redan i december månad!

    • År 1585 stod säden i ax vid påsktiden.

    • År 1588 grönskade träden i februari månad.

    • Åren 1538, 1607, 1617, 1650 och 1659 fanns varken snö eller frost.

    • År 1722 stod alla träd gröna i februari månad.

    • År 1863 kunde man i Skåne i februari månad plocka fullt utslagna tusenskönor.

  8. Göran skriver:

    Alla partier är skyldiga till dagens el-elände. Rösta på vad ni vill, det kommer ändå inte att hjälpa.

    Nu har vi valt och fått en statsminister som inte har Sverige som intresse utan den globalistiska agendan. I den ingår att medvetet skapa kriser för att ta ifrån alla frihet och egendom.

    Det kan kanske vara smart att låta miljöpartiet leda sin egen agenda, ja, även kunna vara i opposition på låtsas till miljöpartiet.

    Håll ögon, öron och sinnen öppna så kommer ni att få se följande tre saker:

    1. Hur egendom tas ifrån folk genom att låta folk inte ha råd med något.
    2. Hur folket görs liveget genom brist på mat.
    3. Minskning av jorden befolkning genom medicinering.

    Sist. Sluta snacka om demokrati. Vi har ingen demokrati i Sverige och kommer nog aldrig att ha det. Sann demokrati är när alla får vara med och bestämma i alla frågor. Det vi har i Sverige, representativ demokrati, är inte demokrati utan ett styrelseskick som demokrati skapades för att förhindra bland många andra.

    • Samuel af Ugglas skriver:

      Hur gör VÄLJARNA sig av med korrupta politiker och deras tjänstemän, utan blodvite?

      • Jan Andersson skriver:

        Vi ser till att myndigheterna inte får något att göra. De duktiga söker sig därifrån, resten kan läggas ner efter två år.

  9. Pingback: Minus 11 grader och vindstilla, ingen överraskning   | ulsansblogg

  10. Benny skriver:

    Det var 15 grader kallt hemma på lördag morgon och ute var det ta mig f-n ännu kallare! På tal om låga temperaturer inomhus som många numera har p g a inkompetenta politiker!

Kommentarer är stängda.