Viktiga överenskommelser avgjorde valet av McCarthy

Det var den frihetliga gruppen Freedom House inom republikanerna som först vägrade godkänna Kevin McCarthy som ny talman i kongressen. Till slut nådde de en överenskommelse som gjorde att han kunde väljas. Här är en lista på några av de viktigaste saker de enades om:

 • Freedom House kommer att få platser i alla viktiga utskott.
 • Ett utskott ska granska hur FBI skött sitt uppdrag gentemot amerikanska folket, inklusive mot sociala medier och Hunter Bidens agerande.
 • Kongressen ska besluta om en plan för gränsen mot Mexiko.
 • Budgettaket ska inte tillåtas höjas och senaten ska hållas ansvarig för att budget hålls.
 • Slut på alla Covidrestriktioner och statliga pengar till det.
 • Alla ledamöter ska få minst 72 timmar på sig att läsa propositioner (bills) innan beslut.
 • Bills ska som princip bara innehålla ett förslag, andra ledamöter ska inte få klistra på egna.
 • Det ska räcka med att en ledamot begär förtroendeomröstning om talmanspsoten så ska omröstning ske.
 • Skattehöjningar ska inte kunna beslutas med mindre än 60% stöd i kammaren.
 • Ett förslag om begränsat antal perioder en ledamot får väljas.

Vi får se hur långe detta håller. Nu varnas det redan om att budgettaket måste höjas. Ett gammalt förslag för att tvinga kongressen att inte överskrida budgeten är att om de gör det blir det automatiskt nyval och de får inte ställa upp för omval.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Viktiga överenskommelser avgjorde valet av McCarthy

 1. Dan Ahlmark skriver:

  Kevin McKarthy är inte den talman frihetsinriktade människor vill ha, men det kunde ha varit värre. Det är ju också skälet till att Trump stöttade honom. Den riktigt konservativa gruppen i kongressen är fortfarande alldeles för liten för att kunna driva igenom ett gott talmansval.

  Med den reservationen är jag ändå imponerad av vad de konservativa kunnat få accepterat. Vissa av de nya reglerna är mycket kraftfulla och viktiga och ändrar decennier av misskötsel av den offentliga makten. Jag förstår dock inte regeln: ”Budgettaket ska inte tillåtas höjas och senaten ska hållas ansvarig för att budget hålls”. Det är ju så att en riktig budget antagen av representanthuset och senaten och klart observerad och upprätthållen inte funnits på många år. Så jag förstår inte riktigt innebörden av regeln. Att budgettaket ska hållas, tror jag inte på. Det har man ett flertal gånger kommit överens om tidigare, men viljan att hålla taket har vikit, när presidenten hotar med att stänga ner den federala verksamheten och inte betala ut löner och bidrag. Men generellt är överenskommelsen ett fint bidrag till ett bättre samhälle. Vi får se hur länge den upprätthålls.

  • Mats Jangdal skriver:

   Jo, det är ju det. Hur länge håller den och hur länge kan man vänta på att vissa delar uppfylls. Jellen har redan flaggat för att budgettaket måste höjas.
   Ventilen är väl att det räcker med en ledamot som begär förtroendeomröstning, om den överenskommelsen följs.

   • Jan Andersson skriver:

    Det går alltid att spara, men det kostar i form av mer ”onödigt arbete” och tar bort en viss mängd kreativitet och arbetslust. De bästa medarbetarna kanske söker sig någon annanstans, medan de underpresterande ser en chans att få revanch och sätta dit ”viktigpettrarna”. En bra ledning försöker att behålla de som är en del av lösningen och inte en del av problemet. Vilka det blir inom politiken kan vara andra än de som näringslivet prioriterar, eftersom en del utgifter ändå aldrig efterfrågats av en majoritet och sunda förnuftet säger att det ändå bör skrinläggas, t. ex. klimatåtgärder typ koldioxidlagring i bergrum. Kan man inte begära budgettak även i Sverige?

 2. Pingback: Viktiga överenskommelser avgjorde valet av McCarthy | ulsansblogg

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Oavsett om förslagen i Kongressen är hållbara, signalen blev ett steg mot friheten. Drömmer om att SD hade möblerat om i den s k svenska riksdagen. Bl a är Andreas Norlén ett hån mot SVENSKA FOLKET. En ynklig liten ”hang around” i den svenska maffian.
  Hur många miljoner fick ”morsan” hans av skattebetalarna?

  • Jan Andersson skriver:

   Du har alldeles rätt om SD. Som det nu blev är de oskadliggjorda i ytterligare fyra år. Ingen behöver egentligen bry sig om vad de säger men det är jättebra att ha någon att skylla på när de andra genomför ”nazipolitik” så att de ”goda” slipper att beskyllas för att vara ”onda”. Det är gamgsterpolitik. Ingen bryr sig t. ex. om vad Elsa Widding säger. Synd att inte SD genomskådade bluffen i tid.

   • Göran skriver:

    Elsa Widding är mer eller mindre obsolet. Att gå med i SD kommer bara att vingklippa henne.

    Dock anser jag att Elsa Widding är helt fel ute. Hon är helt och hållet ansluten till koldioxidteorin. Vad hon håller på med i dagsläget är bara hårklyveri om hur IPCC ska tolkas.

    När hon får kritik, gör hon videos för att vederlägga kritiken, men jag gissar att få orkar lyssna på henne.

    Man måste förstå att det Elsa säger når få personer, medan totalt ogrundad kritik mot henne når miljoner.

    Man kan inte nå någon framgång genom att stödja sig på fakta när ingen bryr sig om fakta.

    Det enda som gäller är att få så mycket uppmärksamhet som möjligt genom att helt enkelt göra kontroversiella uttalanden. Det kommer inte SD att gilla.

    Sedan borde hon inte sätta Lennart Bengtsson på en piedestal. Hon lyssnar och litar för mycket på honom. Han är inget orakel vad gäller klimatet – hur mycket titlar han än har.

    • Mats Jangdal skriver:

     Instämmer helt om Elsas bejakande av CO2-teorin. Tolkar det som att hon blott och bart är en kärnkraftskramare och därför passar CO2 för hennes syften.
     Filar på en text om det, inte Elsa specifikt, men hur alarmisterna lyckas vrida frågan till fel fokus.

 4. Göran skriver:

  Här är faktiskt ett riktigt bra tal av SD:aren Charlie Weimers, riktat mot Ulf Kristersson.

  https://www.youtube.com/watch?v=6gP-k13yWH4

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag gratulerade Charlie till det talet och bjöd in honom att skriva en text för Frihetsportalen. Han gav kommentaren en like. Hoppas han skriver något!

Kommentarer är stängda.