Krig och fred i Europa

Lite mer om Europa, stormakter, krig och gränser de senaste 2500 åren. Mycket översiktligt naturligtvis. De Peloponnesiska krigen har jag redan berört. Så vi fortsätter efter dem. På 200-talet fkr gick Rom förbi hellenerna som den dominerande makten på norra sidan om Medelhavet. Ja, förfallet blev ganska dramatiskt efter Alexander den Store.

Puniska krigen, Rom – Karthago 264-146 fkr. Det som ni minns med uttrycket: ”För övrigt anser jag att karthago ska förstöras!”
Med Triumviratet; Julius Caesar, Pompejus, Crassus 60-44 fkr. och inte minst Caesars barnbarn Gaius Octavius 44 fkr-12 ekr, expanderar och befästs Roms dominans i stora delar Europa.

Germanen Odovokar störtar västrom 476. Det var redan på dekis och klimatförsämring hade inletts, vilket försvagade stormakten.

”Profeten” Muhammed dör 632 och omgående inleds en omfattande expansion i alla väderstreck i islams namn. Inte minst Europa drabbas hårt.
Karl Martell besegrar 732 vid slaget i Tours (Poitier) arabiska muslimer och förhindrar islams vidare expansion från Nordafrika i västra Europa.

Vikingar plundrar klostret på ön Lindisfarne år 793 och ses som starten på vikingarnas expansiva fas i Europa och vidare.

Charlemagne blir år 800 av påve Leo III utnämnd till kejsare över romarna.
Tysk-romerska riket 962 – 1806 var egentligen ett stortyskt rike med lånad titel från rom, som sträckte sig från Seeland vid Nordsjön till Marseille vid Medelhavet och från Rowy vid Östersjön till Bakar i Kroatien vid Adriatiska havet och över västra sidan av norra Italien ner till Orbetello mitt emot Korsika. Flera tyskspråkiga furstedömmen innanför dessa gränser utmanade dock om titeln eller självständighet.

Hastings 1066, vikingaättlingar från Frankrike invaderar under ledning av Vilhelm Erövraren England där de möts av andra vikingaättlingar. De franska vinner och därför kommer England i över 500 år ha besittningar på franska sidan av kanalen.

Mongolernas erövring av östra Europa på 1200-talet. De konverterade 1270 till islam och tappade då kraft och drevs i huvudsak tillbaks bortom Ural.
Slaget vid Trastfältet i Kosovo Polje 1389 slutar oavgjort mellan kristna och muslimer, vilket i stort sett stoppade islams utbredning i östra Europa.
Östrom = Bysans faller 1453 när Konstantinopel intas av turkar.

De sista muslimska fästena i Spanien faller 1492. Även judar uppmanas lämna landet. Samma år nådde Columbus den nya världen. Detta gjorde att många europeiska härskare ville vara med och roffa åt sig en del av kakan. Mest lyckosamma blev britterna. Men även Frankrike, Spanien, Portugal, Holland, Tyskland och Italien gjorde ansträngningar. De nordiska länderna gjorde kortvariga och inte mer än halvhjärtade försök.

Österrike 1278-(1804)-1918, huset Habsburgs rike, som kraftigt påverkades av Napoleons framfart.
Första Franska kejsardömet 1804-1815, Napoleon Bonapartes uppgång fall
Andra Franska kejsardömet 1852-1870

Kejsardömet Ryssland 1721-1917, Peter den Store lyckas konsolidera en rysk stormakt.
Tyska kejsardömet 1871-1918, först Otto von Bismarcks och därefter Kejsar Wilhelm IIs tid.

Nittonhundratalets historia förutsätter jag att alla känner och åtminstone har sin egen version av. De rikedomar som till följd av kolonialismen ackumulerades i Europa fick politiska följder och förändrade maktpositioner, trots att kolonialismen som sådan inte syntes mycket här. I princip hela 1800-talet och fram till WWI pågick denna kolonialism utanför Europa, med åtföljande maktförskjutningar här. Efter WWII avvecklades successivt det mesta av de direkta koloniala banden och anspråken.

Men en del maktsfärer återstår, mest tydligt den brittiska. I Europa är deras flottstyrka ojämförligt starkast. Great Britains önskan att efter segern över den Spanska Armadan dominera världshaven har gjort att de alltid varit noggranna med att begränsa Rysslands tillgång till åretruntsjöfart. Brittisk militär närvaro i Mellanöstern och annorstädes runt Rysslands gränser har alltid haft detta som ett av målen.

USA hade en potentiell landgränskonflikt med Ryssland, men den löstes genom att Ryssland sålde Alaska till USA 1867. Men över tid har USA lierat sig med britterna om att söka begränsa rysk till gång till vinterhamnar. Rysslands enorma naturtillgångar har alltid lockat andra makthavare och entreprenörer. James Watt, ofta kallad ångmaskinens fader, ansåg att Ryssland var det land som hade bäst förutsättningar att bli en stor industrination. För de hade gott om allt som behövdes, inklusive vatten till ångmaskinerna.

Denna insikt har alltid skrämt britter och amerikaner. De har styr över världshaven i 300 år, men nu hävdar vissa experter att Kinas marina förmåga är på väg att matcha USAs och Storbritanniens sammanlagda styrka. Nyligen har BRICS-länderna genomfört en stor gemensam militärövning.

Vad lär vi då av detta?
Att imperier aldrig varar för evigt. Att de ibland rasar samman mycket snabbare och enklare än man trott, inte sällan på grund av egna misstag. Att de ibland uppstår från oväntat håll och ur oförutsedda händelser. Att de gränser, folk, språk, kulturer med mera som vi har idag i stora delar är den överlagrade summan av de senaste 2500 åren

Möjligen också att kultur är det som är svårast att utrota eller flytta på. Med erövringar och maktskiften händer vanligen inte så mycket annat än att toppen byts ut. Men det mesta av folket och kulturen blir kvar med en del smärre justeringar.

Även att egentligen oavsett hur det går med kriget i Ukraina så är det ingen katastrof. Om det inte leder till WWIII och kärnvapenkrig förstås. Men med eld upphör och ett fredsavtal som accepteras så kommer ryssar, ukrainare och övriga européer fortsätta leva på denna kontinent. Ett visst rysshat kommer att bestå under lång tid. Men mer behöver det inte bli. Skulle Ryssland övergå till latinska bokstäver, vilket naturligtvis inte är troligt, skulle kulturella närmanden ske snabbare och bli mer omfattande.

Vi kan inte låta Ryssland vinna kriget säger många. Men en begränsad framgång skulle i det långa loppet inte vara särskilt förödande, det kan vi se av ovanstående. Vi kan inte heller låta Vilhelm Erövrarens ättlingar fortsätta styra över haven och bestämma vilka områden som ska vara deras kolonier. Resten av världen kommer inte att tillåta det, och Europa borde inte heller göra det. Det är mycket viktigare att snart få slut på kriget. Därefter blir det viktiga att vinna freden. Det är långsiktigt mycket mer betydelsefullt.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

39 svar på Krig och fred i Europa

 1. Göran skriver:

  Ryssland har redan vunnit kriget i Ukraina. Det är nu bara en fråga om vilken dag Ukraina ska ge upp. De som är för fortsatt krig och dödande tror att Ryssland är svaga på grund av att de inte avancerar. Under ett år har Ryssland mer eller mindre förstört 2/3-delar av den ukrainska armen. Det är bara att fortsätta förstöra resten.

 2. Göran skriver:

  Visste ni att Ryssland ville ha Gustav II Adolf till kejsare av Ryssland. Jag undrar hur Ryssland, Europa och världen hade sett ut idag om så hade skett? Hade Sverige och Finland varit en del av Ryssland?

 3. Niklas skriver:

  Ukraina kommer att driva ut de ryska invasionsstyrkorna och Putins tid vid makten är då förbi.

  • Göran skriver:

   I Ryssland anmäler sig män frivilligt för att delta i kriget. I Ukraina måste armen mer eller mindre kidnappa folk för att få dem att kriga mot Ryssland. Klart att Ukraina kommer att driva ut Ryssland med de förutsättningarna.

   • Niklas skriver:

    Det är väl snarare så att ryssarna flyr sitt land, för att slippa bli utskrivna till kriget och att ryssarna desperat erbjuder straffångar amnesti mot ett halvårs krigstjänst (som kanonmat).

    • Göran skriver:

     Det ena utesluter väl inte det andra. Ukrainare flyr också.

     • Niklas skriver:

      Det är väl mest ukrainska kvinnor, barn och gamla, som flyr landet, varav 10 miljoner hittills flytt genom Polen.

      Männen stannar kvar och slåss till sista blodsdroppen.

      • Benny skriver:

       För mycket MSM nu igen? Ryssland vinner kriget, det är ingen tvekan, utan nu är det bara skademinimering som gäller. Att skicka mer vapen är meningslöst de mals ner så fort av intensiv eldkraft.

 4. Pingback: Krig och fred i Europa | ulsansblogg

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Blir det inte ”huggsexa” om tidigare omstridda landområden runt ikring hela Ukraina när väl Zelenskyj har flytt till sina välfinansierade gömmor runt om i världen?
  Generositeten från Ryssland blir kanske begränsad?

 6. Bengt Holmgren skriver:

  Hur vinner man freden om man låter Putin segra? Behålla erövrade landområden och slippa skadestånd och åtal för krigsbrott? Eller tror du ryssarna går med på något annat?

  • Mats Jangdal skriver:

   Om man fortsätter kriget kommer Putin garanterat att segra, till enorma kostandera av alla slag för alla inblandade. Med starkt negativ effekt för hela Europa!
   Putin är inte omöjlig att förhandla med, men krigshetsarna i väst verkar inte vara öppna för besinning.

   Jag återkommer på onsdag med förtydliganden som tycks ha undgått de flesta läsare av dagens text. Men först ska jag fylla år.

  • Göran skriver:

   Krigsbrott? Ryssland har juridisk stöd för sitt agerande.

   Eftersom Ryssland vinner kriget lär det vara Ryssland som bestämmer fredsvillkor och vad som krävs för att de ska lämna Ukraina.

   • Niklas skriver:

    Desto större anledning för väst att stötta Ukraina med mer vapen och utbildning, så att Putin åker på stryk.

    Putin börjar inse att han sitter löst och vågar därför inte kalla in mer soldater mot Ukraina.

    • Göran skriver:

     Det spelar ingen roll hur mycket vapen som skickas till Ukraina. Det förändrar inte utgången.

     Putin sitter inte alls löst. Han har stort stöd av Rysslands befolkning. Gemen ryss drabbas väldigt lite av kriget. Inflationen ligger på 4 %.

     Ryssland består inte av Putin. Rysslands agerande stöds av Duman och i stort alla politiker i Ryssland.

     Den etniska ryska befolkningen i Donbas, som exempel, ser kriget som ett befrielsekrig speciellt efter ukrainska statens 8 års krig mot dem som dödat 14.000 av dem.

     • Niklas skriver:

      Tja, de som vågar protestera mot Putin eller kriget åker ju i fängelse. Är det inte 15 år i fängelse, för att sprida ”antirysk” propaganda?

      • Benny skriver:

       Det är mycket värre i Ukraina, där mördas oppositionen skoningslöst!

       • Göran skriver:

        Amerikans journalist för NBC åker till Krim och skriver att folket på Krim talar ryska, är ryssar, vill tillhöra Ryssland.

        Journalisten hamnar på Ukrainas officiella dödslista.

    • Benny skriver:

     Är du galen? Ryssland förfogar över den största kärnvapenarsenalen i världen och kommer att använda den om det behövs vilket även innebär att det liv du lever kommer till en ända i så fall, tro inget annat!

  • Jan Andersson skriver:

   Var finns medlaren som skulle kunna förhandla med Ryssland och Ukraina om några fredsvillkor? I Europa = ingen. I USA = ingen, och det vore för övrigt otänkbart eftetsom de har triggat alltihop. Kina = kanske, men inte så bra för Europa. Israel = troligen. Påven = nej. Tyskland = nej, för beroende av Ryssland. Ungern = kanske. Vitryssland = nej, nej. Italien = nej (en kvinna).
   Frankrike = nej, nej. Turkiet = nej, nej, nej.

   Detta tankeexperiment visar på en ledarkris i världen mer än något annat, vilket vi ser tydligt omkring oss varje dag även i Sverige. Den enda som har stärkt sin position är Putin. Vill vi egentligen ha starka ledare?

   • Mats Jangdal skriver:

    Trump har erbjudit sig, men viftats bort.
    Har vi sådan ledarkris som du påstår så är det väl än viktigare att inte skapa ett evigt krig?

   • Göran skriver:

    Kina lämnade den 24 februari ett förslag på fredsavtal.

    • Jan Andersson skriver:

     Kina gör nog inget som de inte tjänar ekonomiskt på.
     Men en större handel mellan Ryssland och Kina måste väl länge ha funnits på Kinas önskelista; de kommer åt jättelika råvarureserver som i övriga världen börjar bli bannlysta av klimat- och miljöskäl, och de kan fortsätta sin expansion av varor och tjänster till det inte finns en enda fattig kines.

 7. Thomas skriver:

  Som förre senatorn Black menar så är ett kärnvapenkrig troligast…
  Förbered Er på det.

  • Thomas skriver:

   Att Black har en poäng kan vem som helst notera….
   Bidenadministrationen kör en politik som bara har ett slut – en ekonomisk katastrof!
   Enda sättet att dölja det obönhörliga slutet är ett totalt KRIG!

   • Göran skriver:

    Sittande president brukar bli omvald om USA är ute i världen och krigar. Joe Bidén, har bara två saker att luta sig mot: krig eller att folk ogillar Donald Trump mer än de ogillar Joe Bidén.

 8. Samuel af Ugglas skriver:

  Hur stor är den ryskspråkiga procenten i de omtvistade områdena inkl. Estland, Lettland och Litauen?

  • Göran skriver:

   I Ukraina är 2/3-delar rysktalande. Det innebär inte att de är ryssar. Zelensky, t.ex. talade bara ryska innan kriget bröt ut. Han fick gå snabbkurs i ukrainska.

   Konflikten rör mer än bara rysktalande utan handlar delvis om etniska ryssar. Ukrainska staten har fört krig mot etniska ryssar.

   Såg att SVT påstår att det inte råder någon diskriminering av ryssar i Ukraina, men har man under 8 års tid dödat 14.000 ryssar så skulle jag vilja påstå att det är en form av diskriminering.

   I Lettland, Estland och Litauen är runt 1/3-delar rysktalande i vardera land.

   • Jan Andersson skriver:

    Jag hade en gång en chef som vad född och uppväxt i Ekenäs på finska sydkusten. Han hade gått i tekniska gymnasiet där men kunde knappast ett enda ord finska när han kallades till värnpliktsutbildning i ett finsktalande område. Så han fick lära sig fort, men alla hörde att hans finska inte var äkta och uttalet egendomligt. Han talade alltid perfekt vacker svenska med mig och hade då den typiska ”sjungande” accent som kännetecknar äkta finlandssvenska.

    Inte då svårt att förstå dilemmat i alla dessa blandade språkområden i Europa. Folket väljer ibland sida efter sina språkpreferenser, något som politikerskrået tydligen har svårt att ta in och ofta bortser från. Skillnaden sitter knappast alls i hudfärgen, men i högsta grad i språket.

    Jag tycker mig behärska engelska skapligt bra för att bo och jobba i ett engelsktalande land, men när det kommer till alla facktermer som är nödvändiga i yrket måste jag lägga mig platt. De står inte heller i någon ordbok, för sådana är aldrig gjorda av tekniker.

 9. Göran skriver:

  Är det inte dags att resa skadeståndsanspråk på Norge och USA för sprängningen av Nordstream?

  Sprängningen av Nordstream kan ge en bieffekt att allt marint liv i Östersjön dör. Två NATO-länder förstör Östersjön och dessa länder ska Sverige förbinda sig att hjälpa.

  • Jan Andersson skriver:

   Jag kan hjälpa till om jag får ett löfte att allt snack om att all C02 i luft ska bort sedan.

  • Benny skriver:

   Nja, inte hela Östersjön men stora delar av södra delen! Notan ska oavkortat skickas till USA för upprensningen om den ens är möjlig!

   • Göran skriver:

    ”Reumert Gjerding [ordförande i danska naturskyddsföreningen] befarar att Östersjön snart kommer vara ett dött hav.”

    Tiden lär vissa hur stora delar av Östersjön som drabbas. Vi får vänta på rapporter från fiskare i söndra Sverige. Får de fortfarande napp?

    • Jan Andersson skriver:

     Självklart kan ledningarna lagas, men först måste kriget ta slut så att inte någon fimpar i krutdurken igen. Och sedan måste de av många olika skäl bevakas. Ganska otroligt att inte svenska kustbevakningen (och tyska!) har 100% koll på så viktiga ppielines. Men det kanske de har… fast det skulle ju störa NATO-diskussionerna… fy för den lede vilken dubbelmoral i så fall.

 10. Pingback: Barcelonaavtalet eller ryssen? | Frihetsportalen

 11. Pingback: Barcelonaavtalet eller ryssen? | ulsansblogg

 12. Mats Jangdal skriver:

  Roger Richthoff säger många kloka och insiktsfulla saker.
  https://newsvoice.se/2023/03/roger-richthoff-krigspropaganda-ukraina-nato/

Kommentarer är stängda.