Obesvarad fråga

Dagens gästskribent är Bernd Stymer

Den 31.1.2023 begärde jag, i egenskap av medborgare i staten Sverige och med stöd av statens Grundlag, svar från regeringen M, KD och L på en mycket enkel fråga – hur mycket har statens utsläpp av gasen CO2 minskat genom utbyggnaden av vindkraftverk i landet?

Svaret är mycket enkelt att erhålla från Statistikmyndigheten SCB som ansvarar för officiell statistik och annan statlig statistik.

Trots denna enkelhet begär jag att Regeringen lämnar mig, med stöd av Grundlagen vars bestämmelser även regeringen är skyldig att rätta sig efter, ett skriftligt svar på denna fråga.

I riksdagsbeslutet 2009 att främja utbyggnaden av vindkraften angavs ingen annan grund än att maskinerna skulle minska landets utsläpp av CO2.

Jag begär detta skriftliga svar som bevis för att den svenska regeringen har kännedom om det faktum som anges i det begärda svaret.

Grunden för att ställa denna enkla fråga till dagens regering är att de i egenskap av medlemmar i regeringen deltog 2009 i det riksdagsbeslut som ledde till igångsättning av över 5 000 maskiner vindkraftverk, som medförde den största skövlingen av svensk natur någonsin i landets historia, samtidigt som de skapade död och lidande för allt levande i naturen, inklusive för de medborgare som bor i närheten av maskinerna.

Dagens livshotande elkris är en direkt följd av detta riksdagsbeslut.

Grunden för att ställa denna enkla fråga är också att Sveriges politik från detta datum ständigt har byggt alla sina beslut om en förändrad framtid med umbäranden för befolkning på det antagande att maskinerna minskade landets utsläpp av CO2.

Grunden för att ställa denna enkla fråga är också att regeringen, efter det att miljardärerna i näringslivet meddelat att det är bråttom att skaffa nya 100 TWh i framtiden eller åtminstone 12557 3MW-verk med 10% leveranssäker el, beslutat om bygget av maskinerna som ökar landets utsläpp av CO2 med 27,5 miljoner ton.

Min begäran är även av denna anledning avgörande viktig och borde omedelbart kunna besvaras av Regeringen.

Regeringen bör vara övertygad om att jag, efter att ha begärt information om vindvansinnet av regeringar i över 15 år, inte heller denna gång kommer att godta en vägran att svara mig.

Medborgare B.Stymer

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Obesvarad fråga

 1. Carl Hermelin, Degla skriver:

  Bra fråga! Mvh Carl Hermelin, Degla

 2. Ivar Andersson skriver:

  ”Dagens livshotande elkris ”
  Elkrisen är inte livshotande. Elkrisen är i första hand en ekonomisk kris och i andra hand ett hinder för investeringar i södra Sverige, tex Pågens bageri i Malmö får inte bygga ut pga eleffektbrist.

  • Göran skriver:

   Det är även ett hinder för investeringar i Norrland, så vi kan nog inkludera hela Sverige i problem för investeringar i energikrävande verksamheter.

   På flera håll i Sverige kan investeringar inte göras på grund av att det inte finns kapacitet att överföra energin. För lite ledningar eller för små ledningar helt enkelt.

  • Jan Andersson skriver:

   Snälla, folket fryser i kalla mörka bostäder, törs inte sätta på varken spis eller tvättmaskin, sparar på varmvattnet in absurdum och hela området är nedsläckt och kolmörkt när solen gått ner. I kylskåpet finns bara fattiga extrapriser. Vi lyckades lösa ett huslån, som annars ökat månadskostnaden med 6500 kr, ovanpå allt annat. Alternativet var att sälja huset, men grannhusen har haft mäklarskyltar uppsatta i ett år, utan att vi har sett en enda intresserad spekulant.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Det vi saknar är upplysning om OBALANSEN som Sol & Vind -el orsakar i form av störningar och variationer i försörjningsnätet.
  Därför gör jag inga investeringar i vind & sol-el som inte kan göras vid ”sidan” om nätet, för t.ex. uppvärmning av egna lokaler.

 4. Jaa det vore intressant….. nu har vi ju hörde jag nyss ett krav från EU, som vi inte riktigt följer, att erbjuda 70% av vår elproduktion till EU/marknaden/börsen (japp kbhmn)
  DOCK utsläppen frö att producera el är på anläggnings nivå lägre för kärnkraft jmf med hydro, vind och naturligtvis fossila alternativ…. det som pågår måste alltså vara rena lögner…..

  • Jan Andersson skriver:

   Vi har skrivit på ett bindande EU-avtal, var lugn för det. Av alla tänkbara alternativ väljer våra ledare garanterat alltid det som är värst för svenskarna. Minsta protest är snart straffbar, eller nazisisk eller åtminstone högerextrem. Snart förbjuds råttfällor, när de har hittat en död råtta i en. Jävla nazister som sätter ut sådana!

 5. Göran skriver:

  Koldioxid hit och koldioxid dit. Än har jag inte sett några bevis på att koldioxiden orsakar någon uppvärmning på gjorden. Visa mig dem? Det är det enda viktiga.

  Man kan idag teoretiskt påstå att koldioxiden fungera som en växthuseffekt, men om den teorin appliceras på en annan tid än dagens, t.ex. på romartiden, då fungerar inte teorin längre.

  Det går att konstruera en fungerande teori för vilken tid som helst, men teorin blir inte bevisad för det utan den måste fungera över tid. Fungerar klimatmodellerna över tid? Nej.

  Ska man påstå att klimatet förändras, då skulle man i princip kunna påvisa det för varje kvadratmeter på jorden. Alltså. Ta en kvadratmeter precis var som helst på jorden och sedan visa hur klimatet förändras på den kvadratmetern och hur den kvadratmetern påverkas av att klimatet förändras.

  Oavsett vad regeringen svarar, är det bara snömos.

 6. Ivar Andersson skriver:

  ”Tyskland pratar om grön omställning men bränner 13 000 ton brunkol i timmen.” ”Den senaste lägesrapporten visar att det kommer att krävas investeringar på ytterligare 600 miljarder euro fram till 2030 för att uppnå målet om en 65-procentig minskning av utsläppen.”
  https://www.di.se/debatt/debatt-tyskland-pratar-om-gron-omstallning-men-branner-13-000-ton-brunkol-i-timmen/
  Jag tror att tyskarna har det jobbigare än vi svenskar har det. Tyskarna (och danskarna) bestämmer svenska elpriser.

  • Jan Andersson skriver:

   Tyskarna har byggt massor av vindkraftverk vars sammanlagda nominella effekt teoretiskt täcker Tysklands behov av el. Men till vissas förvåning blåser det inte alls ibland, och ett vindkraftsverks effektkurva kontra vindstyrka är inte alls linjär fast vingarna snurrar så vackert i takt. Det behövs styv kuling för att de ska närma sig maximal elproduktion.

   Tyskarna visste förstås detta och att man måste ha hälften stabil el från traditionella kraftverk för att ljuset inte ska blinka i hemmen och fabrikerna ska stoppa ideligen. Så de byggde därför dubbelt så många vindkraftverk som behövdes för att täcka elförlusten när några verk stod stilla.

   Det räckte inte. Från vindkraft fick man bara ut 17 % av 100 %.
   I Sverige får man nu ut 23 %. Den Gröna Omställningen behöver alltså två – tre gånger så många vindkraftverk, men det kommer inte att blåsa mer för det, och tiden går och medelåldern på vindkraftverken stiger.

   Vid goda vindar över Sverige har vi redan 50 % täckning. En fortsatt utbyggnad skulle öka driftstiden med 50 % täckning något. Men behovet av 100 % täckning från annan ”ickesågrön” elkraftsproduktion minskar inte alls för det är som sagt vindstilla ibland.

   Så vi får dubbla system. Ett nyckfullt slumpartat system som bara funkar bra när det blåser mer är behagligt, och ett som alltid leverar 100 %.

   Det ena måste alltså bort. Gissa vilket om den närande andelen av folket får bestämma.

   Inte konstigt alls att elen är det dyraste vi har.

   • Göran skriver:

    Tidigare gick det att se elproduktionen från vindkraftverket i Simris i realtid. Då kunde man se hur effekten åker upp och ned helt planlöst minut för minut. Aldrig någon jämn effekt. En graf på produktionen såg mer ut som en graf över ljud.

    Det skulle vara intressant att se en jämförelse av uppladdning av ett batteri med energi från vattenkraft mot energi från ett vindkraftverk, dvs. hur lång tid det tar att ladda upp batteriet från respektive energislag?

   • Ivar Andersson skriver:

    När vinden minskar från 10 m/s till 5 m/s minskar effekten med 87.5% till 12.5%. Effekten beror på vindhastigheten upphöjt till 3.

    • Jan Andersson skriver:

     Samma dag för tjugo år sedan som en vänsterorganisation i trakten hade samlat ihop medel och kört i gång ett litet demo-vindkraftverk som kunde ge 50 kW vid 15 m/s vindstyrka, lämnade jag in en summering av elkraftbehovet för en ny stor avloppsvattenrening som hade villkorats av miljömyndigheterna. Det var 4000 kW, vilket ansågs bra och snålt.

     Då insåg alla hos oss plötsligt hur usel vindkraften är och kallades för en cykelpump i världsrymden, och värre saker. Alla utom kommunen som några år senare för medborgarnas pengar byggde en stor vindkraftpark ute i sjön, och som blev en av värsta debacle vårt land hittills har skådat.

     Men på den vägen är det fortfarande i hela landet.

Kommentarer är stängda.