Växter behöver mer koldioxid

Dagens gästskribent är Tege Tornvall

SVT-programmet ”Vetenskapens Värld” hade kvällen 17 april temat ”Quickfix för klimatet?”. Dess utgångspunkt var att människan genom att bränna kolhaltiga bränslen tillför koldioxid till atmosfären.

Frågan gällde hur vi kan ”bli av med de växthusgaser som redan finns där”. Inför programmet undrade många tidningar ”Kan vi rena luften i atmosfären?”.

Dessa frågor bygger på missuppfattningarna att mer koldioxid skulle hota att farligt värma atmosfären och att koldioxid skulle vara en skadlig miljöfara.

Tvärtom är koldioxid sedan miljardtals år livsnödvändig näring för Jordens växtlighet och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Flera tidigare eror med rikare växt- och djurliv än nu var 5-10 grader varmare och hade mångfalt högre CO2-halter.

Över långa tider har atmosfären varit varmare och CO2-halten högre. Trots sena tiders ökning är atmosfärens nuvarande halt historiskt låg. Att sänka den skulle hämma Jordens växtlighet och därigenom också allt Jordens liv – vårt och andras.

Både temperatur och CO2-halt har ökat sedan Lilla Istidens längsta och djupaste köldperiod för drygt 300 år sedan. Med några avbrott har atmosfären sedan dess värmts drygt två grader globalt, på våra breddgrader med uppåt fyra grader.

Det har värmt haven, som i sin tur värmt atmosfären. Värmda hav gasar ut mer koldioxid så att halten i atmosfären stiger med litet men ökande tillskott från mänsklig verksamhet. Stora tillskott kommer också från Jordens inre genom vulkaner och öppningar både över och främst under vatten.

CO2-halten ökar även under ekonomiska kriser med mindre mänsklig aktivitet. Det är inte mer koldioxid som värmer atmosfären utan mer värme som får haven att gasa ut mer. Varma hav gasar ut, och kalla löser koldioxid.

Den marknära atmosfärens temperatur beror på hur mycket kortvågig solvärme som når land och hav. Hinder på vägen är moln och stoft, mörka dygns- och årstider samt minskande solvinkel mot polerna.

Därtill komprimerar Jordens gravitation atmosfären med värmande effekt nedåt. Men värmd luft stiger, kyls, sjunker, värms igen etc. i ständig växling. Så skapas vindar. Större temperaturskillnader ger mer och starkare vindar.

Vid Lilla Istidens slut för runt 170 år sedan började den industriella och tekniska utveckling som givit mänskligheten ett aldrig tidigare upplevt välstånd. Mer värme och koldioxid har gynnat grödor och skördar. Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält. Det skall vi vara glada för.

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Växter behöver mer koldioxid

 1. Glenn skriver:

  Kan bara hålla med så långt jag förstått detta med solens cykliska aktivitet.
  Kan vi också enas om att klimatpolitiken som den förs fram globalt har annat syfte än att ”rädda oss alla”.

  Talande nog ca 2 min in i nedan klipp, är att starka krafter driver på via media. Klimat agendan blir nästa grej när folk tröttnat på pandemin.

  https://www.youtube.com/watch?v=d4R_p-qG0wQ

  Återigen : Varför , Vem, Vilka ?

  Klippet var viralt så ni har säkert sett det.

  • Benny skriver:

   Brukar kolla in rubrikerna på SVT d v s regimmedia och i stort sett varje dag är det klimathot och CO2 som är på agendan. Byter sedan kanal snabbt! I går kväll så skulle den kommande sommaren tydligen bli så varm att det var en enorm katastrof som var på väg. Detta baserade man på att förra sommaren enligt diskutabla mätningar var ”rekordvarm” vilket inte alls stämmer vid en faktakoll. Man undrar ju hur länge de kan hålla liv i denna lögn? När ska det stora flertalet i stället själva läsa på om klimatet och avslöja lögnerna som MSM torgför? Tyvärr misstänker jag att folk är för lata eller korkade för att kunna se genom propagandan och lära sig tänka själv…

   • Göran skriver:

    Då måste jag säga att jag hoppas att de får rätt. Varm och skön sommar är vad jag önskar.

    Det är inte bara så att folk är lata. De förstår helt enkelt inte och de kommer inte att göra det hur mycket de än läser på.

    • Thomas skriver:

     Vulkanutbrottet på Kamtjatka tycks fortsätta…
     Det påverkar norra halvklotets väder även om det ännu inte nått Skandinavien…
     Vi kan nog bara hoppas att det inte blir som år 1315 för då regnade det hela sommaren… med en besvärlig vinter som resultat och svår svält fram till år 1322…

     • Benny skriver:

      AB har ju lovat att sommaren i Europa ska bli rekordvarm haha! Kan det vara så att AB som vanligt svamlar? (Man kunde även från deras ”experter” förstå att Skellefteå lätt skulle vinna matchserien mot Växjö i SHL?)…AB:s prognoser och ”nyheter” är nog bara blaha varvat med sketen globalist-propaganda!

 2. Ivar Andersson skriver:

  De klimathotsreligiösa kan prova att ta bort koldioxiden i sin egen utandningsluft som innehåller 4% koldioxid. Inandningsluften innehåller 400 ppm (0,04%) koldioxid så människan höjer koncentrationen 100 gånger.

  • Göran skriver:

   Förbränningen av energi i människokroppen ger upphov till vatten och koldioxid. Av mängden skit som kommer ur baken kan vi se om det vi stoppade i oss som mat verkligen var till någon nytta. Desto mer som kommer ut desto mindre nytta hade kroppen av det.

   De som månar om miljö och klimat kan börja väga hur mycket skit som kommer ut under ett år, för det blir ett mått på hur pass miljövänliga och klimatsmarta de var. Jag kan delvis ge ett facit och konstatera att mest skit lär komma från veganer.

   • Ivar Andersson skriver:

    Bunta inte ihop miljö med klimat. Miljöproblem kan lösas men klimatet vet ingen hur vi ska styra och ingen vet vad som är bästa klimatet för Tellus.

 3. Mats Jangdal skriver:

  Dick Erixon har en intressant observation om akademiska aktivister, som kan läsas både mot det jag skrev om von Wright och dagesn inlägg av Tege.
  https://samtiden.nu/2023/04/aktivist-akademiker-hotar-forskningens-trovardighet/

 4. Pingback: Växter behöver mer koldioxid | ulsansblogg

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Tyvärr Mats är det förmodligen endast nöd och elände som kan få dessa varelser att ändra sina innersta känslor, om. de överlever?
  Barskt? Verkligheten är barsk!

 6. Göran skriver:

  Vad påverkar klimatet i Sahara? Jordaxelns lutning. Sahara växlar mellan att vara ett grönskade område eller en öken. Ingen koldioxid lär påverka det.

Kommentarer är stängda.