Fultolkning

Enligt gammal teori är det avsändarens skyldighet att utforma budskapet så att det uppfattas så som avsändaren önskar och avser. Från information push till information pull. När datorer på 90-talet blev vanliga i hemmen och internet inledde sitt segertåg över världen, var detta ett av de nya uttrycken. Från och med då skulle det inte löna sig att annonsera eller informera med generella budskap. Budskapet skulle vara skräddarsytt för mottagaren och denne förväntades leta rätt på det själv, av egenintresse.

Med den nya teknologien, där mottagaren kan ställa upp sina egna unika sökparametrar befrias dock avsändaren från en del av sitt ansvar. Det utnyttjas numera allt mer av avsändarna. De kan nöja sig med att säga A och kanske B, så fyller mottagarna välvilligt själva i både C, D och E.

Presenteras A och B på rätt sätt fyller mottagarna i det som avsändaren vill ska uppfattas, men som avsändaren är förhindrad att säga rakt ut, emedan det är ren lögn. Det viktiga för avsändaren är att inte själv kunna utpekas som lögnare. All kritik måste riktas mot den mottagare som ”missuppfattat” budskapet.

När Trump-hatare påstår att han föreslagit att bota covid med klorin är det ingen i målgruppen som kollar fakta. För de ”vet” att Trump är kriminellt galen. När Magdalena Andersson kallar SD för ett främlingsfientligt parti, vet alla hennes supportrar att hon menar nazist-rasistiskt.

Denna kommunikationstekniska förändring har alltså haft en del oväntade sidoeffekter. Detta med ”planerad” eller ”avsiktligt oavsiktlig” fultolkning bidrar på ett osympatiskt vis till polariseringen i samhället.

Ni som undrar varför det numera krävs kommunikatörer i alla verksamheter kan få åtminstone ett delsvar i den beskrivning jag givit ovan. Kommunikatörerna är till för att skydda verksamheten genom att säkerställa att precis rätt information finns tillgänglig för den som vill granska verksamheten, så att de tolkar in allt som ger en positiv bild av verksamheten, men ingen negativ. Och detta ska ske utan att informationen kan påstås vara falsk.

P.S. Hundvissla brukar vänsteristerna kalla det när högerns budskap går hem. Till vänsterns förtret. D.S.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Fultolkning

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Ursäkta om jag kommer med en helt svindlande enkel förklaring genom att citera A-M Pålsson i dagens Helsingborgs Dagblad.
  https://etidning.hd.se/p/helsingborgs-dagblad/2023-07-03/a/kolumnen/2845/1027409/41147071

  ”I dagens informationssamhälle påminns vi ständigt om hur lätt det är att styra opinioner med ”rätt” budskap. Vi har fått lära oss att ifrågasätta sanningshalten i den information som sprids på nätet och budbärarens syfte. Samma misstro har vi inte uppmanats till vad gäller den information regeringen lämnar. Tvärtom: här råder snarare en underdånig respekt trots att Riksrevisionen gång på gång kritiserat regeringen för att kvaliteten på de underlag som skickas till riksdagen är bristfällig.”

  Det är väl inte så märkligt att socialisterna vill monopolisera åsikter och information?
  När tager den svenske medborgaren tillbaka rätten att sparka korrupta POLITIKER i allmänna val? Förr lär det väl inte hända något om även då?

 2. Ivar Andersson skriver:

  Någon som upplevt klimatkrisen?
  TV, radio och dagstidningar rapporterar dagligen om klimatkrisen som ingen upplever. Klimatkrisen finns bara i IPCCs 102 klimatmodeller. Varför behövs 102 klimatmodeller om 97% av forskarna vet att det är koldioxiden som styr klimatet? Vädret varierar som det alltid har gjort.

  • Göran skriver:

   Nej, jag har inte upplevt någon klimatkris och jag har inte ens sett ett exempel på vad som kan vara en klimatkris. Dessutom har klimatkris uppgraderats till klimatkatastrof. Något exempel på klimatkatastrof har jag inte sett.

   • Jan Andersson skriver:

    Man kan kanske hävda att The Dust Bowl i USA och Kanada (ca 1930-1941) var en klimatkatastrof, men delvis självförvållad eftersom delar av det de drabbade områdena inte var direkt lämpliga för jordbruk. Ingen minns dock det eländet idag när man hävdar att på 30-talet var klimatet jättebra. Fast eländet då berodde knappast på för mycket koldioxid som idag så vad skulle man skylla på?

 3. Glenn skriver:

  Four Horsemen
  Denna dokumentär som har några år på nacken bör spridas.
  Det går att förändra , men det gäller att inte få nya ” rulers” som kör samma race som förut.
  Varning 1,5 h
  https://www.youtube.com/watch?v=5fbvquHSPJU

 4. Göran skriver:

  Kommunikatörer, som alla myndigheter i Sverige har i överflöd, tolkar jag endast som att respektive myndighet inte gör någon nytta eller inte gör något överhuvud taget.

  Det hela är mycket enkelt. Om man gör något bra, då märker folk det, och man behöver inte tala om det.

 5. Peter Sjöström skriver:

  Något som genomsyrar det samhälle vi lever i nu . Språket är också i omdaning för detta ändamål . Alla omskrivningar av ord utgör en stor del av styrningen .
  Mvh Sjöström

Kommentarer är stängda.