EU:s krav på energibesparing i bostäder

Har du noterat ”larmen” om kraftigt ökade kostnader för småhus som resultat av EU:s krav på energisnålhet och CO2-neutralitet?

Ställde några frågor till Energimyndigheten. Svar här:

Hej Mats!

Det är verkligen relevanta frågor du ställer, kring revideringen av Direktivet om byggnaders energiprestanda som just nu förhandlas för fullt nere i Bryssel.

Det är många parter som är med och tar fram den här EU-lagstiftningen och flera olika positioner kopplat till vad som är möjligt och vad som är rimligt. Det spekuleras också väldigt mycket kring konsekvenserna av revideringen av direktivet, men vi vet ännu inte slutresultatet. Därmed pågår även mycket påverkansarbete från alla aktörer som har intresse i frågan.

Vi vet att det här direktivet är en del av ett stort paket med direktiv som revideras och förhandlas inom ramarna för EU-ländernas energi- och klimatmål.

Vi vet att förslagen på krav på renovering och energieffektivisering av befintliga byggnader är omfattande och kostsamma för alla berörda.

Hur det är tänkt att gå till och vad bedömningarna av möjliga åtgärder kommer att baseras på, det kan vi inte svara på än. Vi behöver invänta förhandlingarna och det slutliga förslaget och hur lång tid det tar innan vi är i mål är oklart.

Jag skickar med ett par länkar till lagstiftningsförslaget, där du kan läsa mer om du har intresse i det:

Remiss av förslag till revidering av EU-direktivet om byggnaders energiprestanda – Regeringen.se

Energy performance of buildings directive (europa.eu)

Hälsningar, Veronica Eade

Läser i en av bilagorna

https://energy.ec.europa.eu/system/files/2018-05/se_2018_cost-optimal_se_version_2017_0.pdf

att man i Sverige räknar med att den största kostnaden för enskilda blir installation av frånluftsvärmepump.

Det låter misstänkt likt de ventilationsanordningar Sture Larsson så kraftfullt kritiserat. Så jag skickar frågan vidare till Sture.
Är det något du har lust att kommentera för Frihetsportalens läsare?

mvh, Mats Jangdal

Sture Larssons svar

Det är inte lätt att vänta sig något bra av EU:s satsning i energifrågor och byggande. Sverige har nämligen en tendens att i sådana sammanhang aldrig låta sig representeras av kunskapsbärare, snarare av lätt bortspelade politiker helst utan utbildning inom området. I dagarna påstås t.o.m. att Sverige saknar representation inom EU;s organ. Den eventuella satsningen på frånluftsvärmepump är inget för ett subarktiskt land som Sverige.  Om man inte sysslar med något så tokigt som roterande värmeväxlare (återvinner fukt ur frånluften) så gäller följande: I en kunskapsdriven energihantering gäller att ventilationsflödet drivs av en behovskalkyl relaterad till  ett kvalitetsmått. Bästa eller enklast mätbara  kvalitetsmått är luftfuktighet. I ett subarktiskt klimat avtar behovet av ventilationsflöde snabbt med utomhustemperaturen. Ju kallare utomhusluft och ju kallare klimatskal desto mera av fukten tar vägen ut genom klimatskalet om detta är rätt konstruerat. Ju kallare utomhusluft desto torrare tilluft och alltså desto mindre är det nödvändiga kvalitetsreglerade ventilationsflödet.  Kall tilluft tar nämligen till sig mycket mera fukt ur rummet än varm tilluft. Det blir snarare för torrt om man inte drar ner ventilationsflödet. Blir det kvar något vettigt ventilationsflöde till frånluftsvärmepumpen. Knappast! Det subarktiska klimatet kräver under halva året annan energi. Har man t.ex. luft-vatten-värmepump kan man ju faktiskt  blåsa sin allt mindre ventilationsluft på  den fristående värmepumpen som då ges lite en högre verkningsgrad.

Sverige hamnar lätt i problem relativt de internationella regelverken, eftersom våra förhandlare inte klarar av att klargöra Sveriges behov. Låt mig ta några exempel.

 1. Alla inom politik och media försöker avveckla s.k. utsläpp trots att de är byggstenarna i det interstellära skalskydd som gör planeten till en unik planet med komplicerat biologiskt liv. Just nu väntar jag på svar från >30 akademier i Sverige på om de faktiskt vill försämra det interstellära skalskyddet genom den jakt på utsläpp som de i politisk nit förespråkar. Jag har ännu inte fått ett enda kunskapsrelaterat svar av det enkla skälet att ställd inför konkret fråga kommer ingen att frivilligt påstå sig vilja försämra det interstellära skalskyddet som vi också kallar atmosfär. Så dum är ingen men i praktiken är det exakt vad t.o.m. svensk akademi sysslar med. Politik går före kunskap. Svensk akademi och politik gör sitt bästa för att gräva ner koldioxid för att vi i nästa kraftiga flare från solen om möjligt skall slå ut all elektronik. År 2023 kommer alla skolformer i Sverige att undervisa om växthusgaser trots att ingen akademi i Sverige officiellt vill ens höra ordet.
 2. I Sverige har i princip samtliga hus byggda efter 1960 inbyggd självantändning i kraft av kabelrör i vägg. Det kan man inte syssla med i ett subarktiskt klimat. Det kommer att leda till kondens i kabelrören,  därför att rör som ligger ute i klimatskalen  passerar varierande temperaturzoner och de står alla med ursprungligen varm, vattenrik rumsluft.  Inga av de kablar som ligger i kabelrör är godkända för att vara fuktiga eller ligga i vatten. Efter 30 – 50 år är plasten sprödhärdad och sprucken. Risken för brand är uppenbar. Problemet är att de som deltagit i det internationella regelskrivandet har inte försvarat Sveriges position som subarktisk stat med i sammanhanget särskilda krav eller har de inte begripit vad de hållit på med. Sannolikt det senare. Ansvarig myndighet försvarade sig med att man var en del av ett internationellt samarbete.
 3. I Sverige är sannolikt varje fristående elmotor märkt IP54 och följaktligen ett tekniskt missfoster. IP54 tolkas nämligen så att motorn skall vara så tät som möjligt. I praktiken betyder det att motorn inte kan hantera variation i gasinnehåll och fukt annat än via lagerbanor. Ställd inför konkret fråga kommer varje maskiningenjör att för sitt namns skull säga att detta är omöjligt. Motorn kommer att haverera p.g.a. fuktskada och fastrostning. Tyvärr är svenska tillsynsmyndigheter så låsta i sina internationella åtaganden att de kan försvara hur tokiga grejer som helst. Jag lyckades på 80-talet att få tillstånd en liten förskjutning av dumheten. Tillsynsmyndigheten skrev om provningsförfarandet för IP54, så att ventilationshål i motorn i praktiken gjordes tillåtet men att skriva ut detta i den förordningstext som läses blev inte möjligt. Det blev riktigt omöjligt. Skulle jag leverera en fungerande motor köpt i Sverige, så blev jag tvungen att göra ett ingrepp i motorn som egentligen satte t.ex. CE-märkning och given garanti från leverantör ur spel om jag vill vara ärlig mot kund. Köpte jag däremot en motor från utlandet, så kom den märkt IP54 men med minst ett stort ventilationshål.

Jag förväntar mig alltså inget vettigt av EU:s nya regelverk för byggande. EU:s organ är minst lika bundna av iden om jakt på koldioxid för att om möjligt försämra vår unika planets interstellära skalskydd och knäcka delar av våra liv.

Sture Larsson, Agronom med ventilation specialitet.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

17 svar på EU:s krav på energibesparing i bostäder

 1. Göran skriver:

  Slanta upp pengarna ni som röstade på medlemskap i EU. Jag trodde fastighetsägare i UK hade tur som skulle slippa detta när de gick ur EU, för det lär ruinera alla fastigheter i UK. Men, icke. De korkade politikerna i UK hittar på egen agenda, för att plåga alla fastighetsägare.

 2. Benny skriver:

  Det är väl mer så att det är byggindustrin som via köpta byråkrater och politiker i Bryssel ser till att jobben ska säkras när nybyggen av hus och lägenheter avtar?

  • Göran skriver:

   Jo, de är säkert där och lobbar för fulla muggar.

   Jag förstår inte hur de där politikerna fungerar och deras svans av byråkrater. Vad finns det för tillfredsställelse med att hela tiden öka på utgifterna för vanligt folk?

   • Benny skriver:

    De får in mer pengar de kan bestämma över, helst 100%! Vi ska ha klart för oss att politrukerna, byråkraterna i väst hade mardrömmar av avundsjuka på sina kollegor i Sovjet som bestämde om allt i stort och smått! De ville givetvis ha samma makt att styra och ställa och det är dit EU är på väg med stormsteg. Eller som Gorbatjov en gång så förnuftigt påpekade ”byråkrater är farligare än atombomber” vilket säger en del.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Bevistar just nu ett mycket fint och bra sjukhus.
  Men säger jag, inomhusluften är en katastrof. Hur vet jag det?
  Den underbara sensommarvärmen gör att jag kan sitta på sjukhusets terras mest hela dagen och där jag även intagit mina måltider. Men att förflytta sig tillbaka igenom en nästan 300 m lång korridor utan att hålla för näsan på grund den urusla ventilationen bekräftar Stures uppfattning hur uselt det står till i verkligheten. Sänker garanterat livslängden hos människan.

  • Jan Andersson skriver:

   I Sverige finns inga allmänna krav på revidering av elsystemet i ett småhus, men i Norge måste man göra ett kabelbyte efter 25 år. Det betyder att alla dolda ledningar typ FK byts ut mot nya och att eventuellt skadade elkomponenter upptäcks och byts ut också. Det är inte svårt att byta ledningarna, bara att dra in de nya med de gamla, och man behöver heller inte sedan stå med osäkerheten blandade kabelfärger (klåfingriga EU gjorde ganska onödigt om det obligatoriska systemet med färgmärkta kablar för några år sedan (nu är fas brun, nollan blå och skyddsjord randig gul/grön, tidigare var fas svart).

   Blir det dyrt? Tja, i ett litet hus med ett enkelt elsystem kan två elektriker fräscha upp allt på 1,5–2 dagar. Men då har man sedan ett ”nytt” elsystem med högsta möjliga säkerhetsnivå. Det finns inget som hindrar en svensk småhusägare att ta inititiativet själv och beställa en sådan totalrevidering, och förmodligen vill man också ha vissa modifieringar gjorda eftersom det finns många nyheter på området och goda möjligheter att minska elförbrukningen litet varstans om man byter till LED-belysning (främst utomhus men givetvis även inne) och andra moderna apparater som induktionshäll i köket i stället för en strömslukande gammaldags elspis med järnplattor, där det tar evigheter att koka upp t.ex. en liter vatten. Och man får en numera obligatorisk jordfelsbrytare insatt, vilket kan rädda ens liv, och alla ojordade gamla eluttag i huset byts till uttag med skyddsjord, vilket t.ex. innebär att vissa gamla ojordade stickproppar måste bytas ut på flyttbara lampor (men det får man göra själv under förutsättning att man vet vad man gör) och ibland blir resultatet att den gamla fula lampan skrotas och ersätts med en modern strömsnål.

   EU har också bestämt att taklampor också måste vara jordade och vid elrevisionen byts alla takuttag ut mot en helt ny typ, som måste ha en skyddsjordkabel kopplad för att fungera. Och den gamla lampkontakten passar förstås inte i det nya takuttaget heller.

   Ett ventilationssystem med centralutsug genom t.ex. köksfläkten rekommenderas som minimum, med luftintag i varje enskilt rum (och tillräcklig luftpassage ur varje rum även med stängd innerdörr). Badrum och ständigt stängda utrymmen (som t.ex. klädkammare) måste ha egna separata utsugskanaler direkt till centralutsuget, och förskriven öppen area under dörren mot tröskeln för att få cirkulation. Kom ihåg att centrifugalfläktar (och även dito pumpar) inte har något emot att luftflödet är kraftigt strypt (även till noll) för då har de det bekvämast, går tystast och förbrukar minimalt med elström! Och även att ventilationsutsug genom kanaler dammar igen så småningom och måste rengöras regelbundet för att behålla sin kapacitet (fläkten ska jobba).

   Ett ”återvinningssystem” där den varma utluften i viss mån värmer inluften (men de får aldrig blandas!) kan vara lönsamt, men innebär mer servicebehov med filter m.m. eftersom uteluftkanalen vissa årstider kan dra med sig tusentals insekter typ mygg. Oftast är sådana system temperaturstyrda (om något alls) men det finns system på marknaden som mäter CO2-halten i inneluften och reglerar mängden utsugen luft per tidsenhet efter den. Det innebär att när man är bortrest och ingen andas inomhus går fläktarna automatiskt ner till tomgång och kostnaden för att värma kall uteluft minskar kraftigt, medan omvänt, med många gäster eller999 hundar i huset går fläktarna automaiskt upp i maxfart för att ta hand om den begagnade inneluften på bästa sätt, kom ihåg uttrycket ”ur folkmun luktar det illa”.

   Om du har pengar över, köp alltså inte en ny storbilds-TV utan beställ revidering av elsystemet, så mår ditt samvete bättre sedan.

   • Ivar Andersson skriver:

    Kloka synpunkter på vad pengar kan användas till för att minska risken med dålig elinstallation och dålig ventilation.

   • Göran skriver:

    Resonemanget om jordat vägguttag i t.ex. ett vardagsrum var tidigare enligt svenska normer att man inte skulle ta in jord där det inte fanns jord.

    Att byta ledningar vart 25 år verkar rent ut sagt löjligt. Det verkar mer bara vara ett påhitt för att hålla elektriker med jobb.

    • Jan Andersson skriver:

     Efter trettiofem år slutade ytterbelysningen i norrväggen att fungera. Jag hittade snart problemet: kablarna i röret som slutade bakom armaturen var totalt kass av någon anledning. Det isolerande kabelhöljet var missfärgat, knöligt och sprucket och ledningsröret hade varit ett krypin för allehanda insekter (det fanns ett dräneringshål i lampfoten). Det tog tio minuter att dra i nya kablar och täta kabelröret med eltejp men det kunde ha haft mycket värre konsekvenser. Även ringledningkablarna under ytterlampan var i samma usla kondition, men det var lågvolt efter ringledningstrafon på insidan och alltså mycket liten elektrisk effekt, aldrig mer än trafons märkeffekt är möjlig.

     Problemet är att man inte vet var det eventuellt kan ha blivit dåligt. Kanske bättre att byta rubbet när man ändå har skruvat loss alla täcklock för att kolla; halva jobbet är ändå gjort då?

    • Per+Held skriver:

     Kuriosa:
     Apropå isolering runt elkablar, ägde att BORO elementhus från 1939.
     Elkablar dragna i pansarrör, antar att ledningarna var tillverkade i mellankristider med utmärkt åldersbeständigt gummimaterial+textilöverdrag, dock ej kopparledare.
     Under renovering 1985 byggdes köket om med ny dragning modernt EL/plastmaterial.
     Noterade att de gamla gummi/textilkablarna som förväntades falla sönder vid hanteringen var helt intakta och smidiga, de luktade fabriksnytt gummi likt barndomens Tretorns gummistövlar efter 56 år i pansarrör.
     Däremot upplevt modern isolering sönderfallande spröd.

  • Göran skriver:

   Akta dig för den dåliga sjukhusmaten, också!

 4. tompas skriver:

  Egentligen är det vansinnigt dumt att ha elkablar i rör inuti väggarna med tanke på åldrande, sprickande isolering och därmed risk för kortslutning och brand. Avsevärt säkrare med elkablar som läggs synligt. Dock är det förstås snyggare med dolda elkablar, men farligare.

  • Göran skriver:

   En direkt kortslutning utlöser säkringen. Det som är problem är värme, dvs. att ledningen värmer upp omgivningen så att det börjar brinna. Den faran är nog mer eller mindre noll om det sker i en ledning i ett rör som ligger ingjuten i betong.

   Det är ingen större fara med ledningar som ligger dolda. De flesta bränder som uppstår i elinstallationen består av att ledningen på något sätt har utsatts för mekanisk påverkan. Det kan vara att någon ska sätta upp något på väggen och råkar spika eller skruva så det blir en skada på en ledning.

   Kan även ske brand via djur, möss, som lyckas ta sig in i elcentralen, eller gnager sönder ledningar. Mekanisk åverkan.

   Brand kan även uppstå då man tillför eldfängt material till en elinstallation. Det är ofta en orsak till brand inom jordbruket.

   • tompas skriver:

    Nu ligger ju inte alla elkablar i ett rör ingjutet i betong. Jag kan ta mitt hus byggt 1965 som ett exempel. Fasaden är tegel, stommen är av trä och innerväggarna består av tretex och innanför tretexen ligger dessa plaströr som elkablarna går i. Tretex är ju inte känt för att vara brandtåligt, tvärtom. Så visst utgör denna konstruktion en större brandfara än utanpåliggande synliga elkablar.

    • Göran skriver:

     Du kan dra ”utanpåliggande kablar” i rör. Du får du extra isolerade kablar.

     Det som påverkar livslängden på ledningars isolering är värme. Desto mer värme desto fortare åldras de. Ledningar till ett vägguttag som har en lampa på 5 watt lär åldras väldigt långsamt. Ledningar till spisen eller varmvattensberedaren lär åldras snabbare. Vill man byta ledningar, byt de som har hög belastning.

     Men, att byta ledningar vart 25:e år som i Norge är rent nonsens.

  • Per+Held skriver:

   Äger nu ett parhushus/tidigare arbetarbostad för gruvarbetare byggt 1885 elektrifierat med utanpåliggande porslinsdosor och spikad kulo.
   Allt moderniserat/utbytt efterhand, fortfarande utanpåliggande, det är en fröjd med utanpåliggande el, kontrollerbart, jämfört mitt förra hus med pansarrör i vägg.

 5. Göran skriver:

  Viktigare än om en ledning ligger i rör eller inte är val av elektriker i sådant fall. Det finns skickliga och det finns klantiga.

  Det flesta elfel uppstår på grund av felaktig installation och folk som gör ingrepp i sina elanläggningar utan att veta vad de gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *