Vindkraftverk och ödeläggelse

Lite om vindkraft idag. Bertil Perssons föredrag om bluffar och lögner vid samråd om Vindkraftsparker, PDF

VINDKAFT SOM KRAFTKÄLLA OCH GRANNE - åhörare
Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Vindkraftverk och ödeläggelse

 1. Göran skriver:

  Detta med hur många kWh vindkraften producerar är totalt ointressant för oss konsumenter. Det vi konsumenter vill veta är att vi har el när vi behöver el.

  Låt säga att vi ansluter ett hus till ett vindkraftverk. Då vill jag veta hur många timmar jag kommer att få el från vindkraftverket. På ett år har vi 8.760 timmar. Vindkraften levererar runt 20 %. Det gör att jag är utan ström i 7.008 timmar per år, eller 19 timmar per dygn.

  Nu stämmer inte ovan med verkligheten utan är bara en illustration av hur dåligt det är med vindkraft.

  I verkligheten skulle vi ha typ 25 dagar varje år då vindkraften inte levererar någonting. Resterande dagar skulle den leverera från typ 0,1 % till 100 %. Men vi ska veta att det aldrig blåser jämnt, så effekten åker upp och ned hela tiden.

  Vi skulle i vårt hus behöva en utrustning som kopplar in och ur olika apparater i vårt hus och kunna bestämma vilken prioritet varje apparat har beroende av hur mycket effekt vi har tillgång till för varje sekund.

  • Per+Held skriver:

   Klart som korvspad, ingen krämig buljong kommer ut ur en varmkorv, även om det så sätts wiener framför ordet korv, bara blask i korvgubbens låda.
   Ungefär som Land eller Havsbaserad vindkraft inte mättar konsumentens åretruntbehov, det blir endast kort intermittent mättnad om ens så.

   Tramsigt?

 2. Jan Andersson skriver:

  Vindkraft är och förblir intermittent, eftersom det inte finns någon garanti för stadig vind någonstans på våra breddgrader vid någon årstid. Vårt behov av el är störst när det är kallt klimat, vilket också brukar innebära att det blåser försumbart. Det går heller inte att spara vindkraftel till tillfällen när det behövs mycket el. Men det går utmärkt att spara till exempel vattenkraft genom att låta vattnet stanna kvar i dammarna, och vattenturbiner är snabba att ställa om och lätta att reglera. Båda typerna av energikälla är gratis (luft– vatten), vattenkraftverk är dyrare att uppföra men långt mer långlivade (100 år) vilket gör dem mycket billigare över tid.

  För de som följer elprissättningen på den nordiska elbörsen (Kontrollrummet.se) kan det vara lockande att själv investera i ellagring i form av batterier. Men batterier räcker sällan långt för de som har elvärme (direktel eller elpanna) så det vore kanske smartare med isolerade varmvattentankar om man har plats. Men man måste nog vara ganska intresserad av att spara el och hålla på med trimning och uppföljning en ganska stor del av fritiden. Jag kan inte ha något eget sådant system och kan bara helt maktlöst att följa elbörsen. Blåster det ordentligt produceras mycket el från vindkraftverk, men det måste vara ett litet helsike att hålla på att balansera alla andra kraftkällor mot denna vindkraftstel. Och årets kallaste månad (februari) så måste vi ändå ha tillräckligt (läs rekordmycket) elkraft från de övriga kraftslagen, så frågan kvarstår: vad ska vi med den slumpmässiga och kortlivade vindkraften till?

  • Benny skriver:

   Det är politikerna, EU och bidragsberoende vindkraftsskojare som driver på den olönsamma vindkraften. Elkonsumenterna vill ha stabil billig el och det kan inte vindsnurror leverera men tydligen har politiker som vanligt svårt att fatta realiteter!

Kommentarer är stängda.