Gör klimat och energi till valfråga!

Dagens gästskribent är Tege Tornvall
Basfakta inför EU-valet
Den marknära atmosfärens temperatur över längre tid (klimatet) beror främst på hur mycket kortvågig solvärme som når jordytans land och särskilt hav. 
 
Medan själva solstrålningen är konstant, begränsar flera faktorer hur mycket som når jordytan: moln och stoft i atmosfären, mörka dygns- och årstider samt minskande solvinkel mot polerna. Det enda mänskligheten kan ens marginellt påverka är stoft i atmosfären. Moln bildas från vattenånga ur varma hav.
 
Från ekvatorn räknas 90 breddgrader mot polerna norr- resp. söderut. Det är drygt 1.000 mil från ekvatorn till varje pol. Alltså ca 11 mil mellan breddgraderna. Som tumregel blir det en halv grad kallare för varje breddgrad norr-  resp. söderut. Alltså 45 grader kallare. Utan minsta mänskliga påverkan.
 
Det blir också kallare på höjden. Det märker envar högre upp på berg. Tumregeln där är 0,7-1 grad kallare per 100 meter. Vid ekvatorn tänjer den snurrande Jordens centrifugalkraft ut troposfären (nedersta skiktet, där vi lever) till ca 17 km. Vid polerna (utan centrifugalkraft) dras den ihop till ca 7 km. Hos oss är den 10-11 km.
 
Över Sydpolen ligger 2,84 km is. Över den är det därför av dessa skäl 45 + 28 = 73 grader kallare än vid ekvatorn. Andra skäl kyler än mer.  Årsmedeltemperaturen på 3-4 km tjocka isvidder är under 50 minusgrader. Antarktis är 14 miljoner km2 isöken frånsett den västra halvöns bergskedja (något mindre kall).
 
Mängden moln i atmosfären beror dels på vattenånga från varma hav, dels på kosmisk strålning i atmosfären. Denna i sin tur beror på cykliskt växlande solvind som effekt av likaså cykliskt växlande solmagnetism. Aktiv sol med stark solvind släpper in mindre kosmisk srålning. Passiv sol med mindre solvind släpper in mer kosmisk strålning. 
 
Kosmisk strålning kommer som mikropartiklar och bidrar därmed till mängden stoft i atmosfären. Med blir också genom jonisering kärnor för kondenserad vattenånga i form av små droppar, som i sin tur blir kylande nederbörd. Därför har kosmisk strålning en kylande verkan. Utan minska mänskliga påverkan.
 
Allt klart och övertygande visat av danskarna Eigil Friis Christensen och Henrik Svensmark och flera andra. 
 
Trolig Nobelklass, när och om världens alarmister äntligen bankat dessa enkla fakta och samband tvärs igenom den mentala betong som hindrar dem från att erkänna lika enkla historiska fakta. Inget behov av komplicerade datormodeller över påstådd ”klimatkänslighet” från mer koldioxid i atmosfären!
 
Koldioxid är som bekant växtlighetens livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Mer värme ger mer koldioxid och syre och har sedan Lilla Istiden gynnat Jordens växtlighet och djurliv. Det skall vi vara glada för och inte motarbeta.
 
Men mentala låsningar får alarmister att vilja minska atmosfärrens CO2-halt och gräva ned växternas näring. De hotar därmed både mänsklighetens och världens försörjning och måste hindras i sitt uppsåt. 
 
Det bästa tillfället är EU-valet den 9 juni. Där skall vi bara rösta på kandidater som inser dessa fakta. De är tyvärr få.  Vi har drygt tre månader på oss att få partierna att byta till bättre insatta kandidater. Annars fortsätter fem år av grönröd politik till skada för mänsklighetens och världens försörjning med energi, mat och andra resurser.
 
Därför måste vi aktivera oss och informera nyckelpersoner i vår närhet så att de i sin tur informerar sina ledningar. Vi måste göra vår och världens försörjning med energi, mat och andra resurser till en övergripande valfråga – i motsats till nu gällande klimatmål och klimatlag. 
 
Det är en intellektuell och etisk hadersfråga, oss allom till fromma. Om vi inte gör detta, har vi försuttit vår chans och rätt att klaga. Alltså också en ödesfråga!
 
Tege Tornvall
Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Gör klimat och energi till valfråga!

 1. Jan Andersson skriver:

  Med så mycket övertygande kunskap om verkligheten så är det mer än märkligt att politiker på hög nivå bara fortsätter sitt bräkande om klimatmålen. De måste alltså mena något annat, som vi bara delvis har förstått än så länge. Tänk på att nästan alla problem som nu drabbar världssamfundet beror på klimatförändringarna som i sin tur beror på koldioxiden! Invandringen kommer av att det redan är olidligt varmt i flyktingarnas hemländer. Titta, snön smälter! Bevis nog! Allt är en lögn! Var ska man börja återställningen! Inget litet åtagande, dessutom med svansen mellan benen.

  • Benny skriver:

   Makt, skattepengar, ideologi och skrämma folk till lydnad är de huvudsakliga drivkrafterna bakom klimatbluffen. Sedan finns det säkert också ren dumhet och godtrogenhet hos många politiker som ligger bakom…De brukar kallas ”nyttiga idioter”!

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Tege,
  Får vi möjligheten att stryka kandidater på valsedlarna inför EU valet?
  Det enda språk en s k POLITIKER förstår!!!

 3. Göran skriver:

  Det finns ingen trovärdighet i klimatfrågan i Sveriges Riksdag. En röst på någon kandidat från ett riksdagsparti är en röst för fortsatt klimatdårskap.

  Rösta utanför riksdagen. Om jag ska rösta,vilket är mer eller mindre meningslöst, blir det på Alternativ för Sverige och troligen ett kryss för Klaus Bernpaintner (https://lämna.eu).

  I alla fall står han för saker jag står för: Lämna EU, NATO, WHO, FN, sluta med krigshets, lägg ner större delen av svenska myndigheter, skrota SVT, skrota presstödet, skrota vindkraftverken, stopp på invandring, återvandring, har sunda värderingar och dessutom förstår sig på riktig ekonomi.

 4. B.Stymer skriver:

  Just så är det.
  Men de som vi måste påverka med argument är inte kapabla eller intresserade att läsa denna text därför att den är för lång. På sin höjd kan de läsa och förstå det lästa på en halv A-4 sida. Går det att koncentrera texten så?
  Mvh
  Bernd Stymer

 5. Tege Tornvall skriver:

  Jag korrigerar mig själv: Medan själva solstrålningen är tämligen konstant…

  Växlar cykliskt gör Solens magnetiska aktivitet.

 6. Glenn skriver:

  Apropå klimat
  https://saveourfood.net/clearskies.html

 7. Pingback: Gör klimat och energi till valfråga! | ulsansblogg

Kommentarer är stängda.