Lögnen om det “gröna” stålet

Dagens gästskribent är Bernd Stymer

Varje gång, som Sveriges partiledare talar till oss allmänheten om att vi nu måste

”ställa om” hela vårt sätt att leva, ljuger de om anledningen till det med lögnen om klimatkatastrof orsakad av livets gas CO2. De talar aldrig direkt om till vad som skall ställas om och hänvisar alltid till sin inbillning att vara världsledande klimaträddare med egen klimatlag som med ett ”grönt stål” skall rädda världen och göra svenska folket rikt. Denna fåniga inbillning är direkt livsfarlig för befolkningen, därför att ”grönt” medför att el från vindkraftverk krävs i lika stor mängd som hela befolkningen behöver för sin vardag och denna ofantliga mängd el skall tusentals nya maskiner vindkraftverk producera och därmed skövla resten av landets natur och plåga resten av landsbyggdsfolket. Men ”gröna” tokeriet är inte slut här utan vindelen som skall smälta malmen till stål kommer bara ibland när det blåser och för att hålla stålgrytan kokande måste vindelen lagras i form av omvandling till vätgas som kan lagras.

Den här omvandlingen utförs med energiförlust av hela två tredjedelar, nästan all vindel.

Sveriges partiledare tycks inte känna till eller inte bry sig om faktum att Domnarvets järnverk i Borlänge redan på 1950-talet smälte stål med el i s.k. caldoungnar naturligtvis utan onödig omvandling av el till vätgas. Varför tjatar de nu om denna onödiga omvandling till ”grönt” stål? Är det bara för att jäklas med befolkningen och skrämma upp dem till lydnad?

Blir stålet bättre av att kallas grönt? Går det verkligen att bli rik på att sälja en vara som hela världen gör mycket billigare?

Nej, naturligtvis inte!

Vi, befolkningen, kräver att ni, inte folkvalda, partivalda s.k. ledare tänker er för och inte försöker att plåga oss mer med er vanföreställning om ”grönt” stål. Ni känner naturligtvis inte till det att det även tidigare i vår historia gick riktigt illa för farliga ”ledare”.

Sluta ljug för oss. Sluta jäklas med oss.

Sluta babbla om klimatkatastrof, om hållbart, om grönt och sluta att skrämmas med det självklara i att jordens klimat ändras varje sekund. Den klimatförändringen beror inte på CO2 utan på det som ni tydligen inte lärt er, på Jordens omloppsbana runt Solen. Inget annat.

Men ni och alla andra miljarder människor runt Jorden har skövlat naturen, dödat djuren, skitat ner land och vatten till det som nu borde uppfattas som katastrof.

Gör nåt åt det och svamla inte om ”grönt” stål.

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Lögnen om det “gröna” stålet

 1. Jan Andersson skriver:

  Elektrougnar är väl standard inom elbranschen idag? Vitsen med att göra vätgas först som kan lagras (eftersom stålsmältning är en hightec högprecisionsprocess) är att då kan man använda slumpmässig vindkraft vilket inte är möjligt om man kör ugnarna med vindkraft direkt. Och att det då går åt minst dubbelt så mycket elkraft spelar ingen roll eftersom den är ”gratis”.

  Men erfarenheterna från främst Tyskland förskräcker. De lär ha byggt 20000-30000 vindkraftverk, med en sammanlagd totaleffekt motsvarande hela Tysklands behov. Men de fick bara ut runt en femtedel, av den enkla anledningen att det inte blåser mer i Tyskland än det gör. Angela Merkel lösning var att fortsätta utbyggnaden tills man hade 100000-150000 vindsnurror, men huvudproblemet är förstås att när det inte blåser i Tyskland som blir det ändå ingen el producerat. Samtidigt kom en lag som tvingande gjorde att alla nya vindsnurror som ställdes upp måste stå längre från medborgarna as bostäder, vilket åstadkom att Tysklands egen vindkraftsindustri försvann över en natt och det mest tragiska i det hela stod klart för alla – när det inte blåser så kvittar det om det så är en miljon vindsnurror uppställda – och att det fanns detaljerade beskrivningar över hur omöjlig tanken är edan på sjuttiotalet, med detaljerade utredningar som tyvärr besannas i detalj. Och att det var högteknologilandet Tyskland som gick på niten!

  Jan Blomgren säjer att det blir för dyrt och stålet kommer inte att kunna säljas till överpris på världsmarknaden bara för att miljön blir bättre i Sverige (som ytterst få i Sydostasien kan peka ut på en världskarta). Lösningen är att bygga nya kärnkraftverk i Boden– Luleå området, och det går då åt hela fyra nya sådana om de ska motsvara den tänkta vätgasproduktionen. Men då faller ju den tjusiga tanken på att utnyttja bara gratis vindkraft och utjämna intermittensen genom att göra vätgas.

  Och varenda invånare i Boden har skrivit på protestlistor mot ett nytt stålverk där.

  Miljö- och återvinningsbranschen har det inte lätt just nu, när alla planer och idéer visat sig ge sämre varor till högre kostnad, jämfört med traditionell nyproduktion.

  Detta låter som ett ytterligare livsfarligt önsketänkande till vansinnigt stora kostnader och som inte kommer att vara i harmoni med världsmarknaden varken i morgon eller om ett halvsekel.

  Tyskland vill köpa el från Sverige genom en ny högspänningskabel på havsbottnen. Men vi har generell brist på elkraft i Sydsverige. Bygg i stället fyra nya kärnkraftverk i Skåne och säkra på detta sätt både tillgången i Sverige där bristen är som störst och sälj överskottselen till omättliga Tyskland.

  Börja nu! Och lägg ner de omöjliga planerna på grönt stål för det finns ingen efterfrågan i ens den nära framtidens producentländer efter sådant längre, hypen är över. Ingen behöver ett nytt Stålverk 80 eller ett Svenska Varv till.

  • Benny skriver:

   Hade inte idioterna i Stockholm avvecklat den svenska kärnkraften hade vi varit i en guldsits nu men sossarnas och moderaternas makthunger gjorde att MP fick inflytande. Vad det partiet kostat Sverige vågar väl ingen ens räkna på med tusentals miljarder är nog inte en för vågad gissning? Att blåsta politiker utan konsekvenstänk röstas fram helat tiden av valboskapen visar väl att något är allvarligt fel med ”demokratin” och tyvärr majoriteten av folket?

   • Jan Andersson skriver:

    Exakt så är det! Påhittade problem från ett gaphalsparti som kämpar med fyraprocentsspärren har fått bestämma agendan. Men jag tror och hoppas att deras tid är kommen vid nästa val, om de inte fuskas in som vid tidigare val, när sossarna ändå ville ha någon att skylla alla debacler på och inte riskera att stå med byxorna nere själva. S-partiet behövs knappast längre nu när Kristersson (moderatledaren) säger sig vara sosse…

    • tompas skriver:

     Alla åtta partier i Riksdagen är numera mer eller mindre sossar varför jag finner det totalt meningslöst att rösta framledes, ty oavsett vilket parti som får rösten så blir politiken densamma.

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   ”Ingen behöver ett nytt Stålverk 80” / Jan Andersson

   Vad menar du, Jan?

   Mvh,

   • Jan Andersson skriver:

    Stålverk 80: storslagna planer med statlig finansiering som floppade totalt, och det avröjda området utanför Luleå har väl stått tomt sedan åttiotalet? Och hur gick det med den internationella fraktflygplatsen?

    • Mats Jangdal skriver:

     Stålverk 80 ytan är väl i det närmaste fylld med andra aktiviteter idag.
     Ingen fraktflygplats. Nu tar ju USA plats på F21, så kanske dags att bygga ny flygplats på annan plats?

     • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

      Mats, genom utfyllnad i det som då var vattenområde, skapades ny mark med muddermassor från muddring av transportvägar för sjöfart och olika hamnprojekt. Stålverk 80-projektet lades ned och ytorna används idag av bl.a. SSAB för materialbearbetning och upplag.

      Mvh,

      • Mats Jangdal skriver:

       Jo, jag är mycket väl medveten om detta. Man muddrade upp och täckte över de två finaste sommarstugeöarna i inre skärgården, Inre och Yttre Sandskär. Det var inte mer än kanske tio meter mellan dem och inte djupare än att man med kortbyxor på vadade mellan. Några bekanta till mig fick sina paradis inlösta.

       Jag har kört taxi i lervällningen med konsulter och experter som skulle kolla läget, båden innan och efter projektet stoppades.

       Jag har byggt ett mindre fartyg där 1982, nära platsen där polis och lots har sin hamn idag.

       Exakt hur det fyllts med ny och annan verksamhet vet jag inte, men har hört från bekanta i Luleå att det mesta är upptaget idag.

    • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

     Jan, det var främst de starkt ökade kostnaderna för Slålverk 80 som oljekrisen, under perioden 6 oktober 1973 – 31 mars 1974, medförde. Prishöjningar på ursprungligen planerade anläggningar med mellan 40 och 60 %. En sådan prisuppgång var inget man kunde förutse redan 1973 men som vi fick uppleva under senare delen av 1974 och framförallt 1975.

     Ingick i projektorganisationen för Stålverk 80:s masugnsprojekt och har även deltagit i LKAB:s tidigare utredning om järnsvampsproduktion.

     Mvh,

     • Jan Andersson skriver:

      Det egendomligt att det privata näringslivets större fabriker nästan alltid får ihop sina kalkyler medan så fort staten är inblandad räknar man bort sig helt: Stålverk 80, Batterifabriken i Skellefteå, Förbifart Stockholm, Västlänken, Slussen mellan Söder och Gamla stan, Hallandsåstunneln m.m.

      Debaclet Svenska Varv berodde på föråldrad och för dyr byggteknik, i Sverige med inte i Japan.

      Gör man detta med flit, eller är man verkligen så inkompetent? Vi är många som undrar, men båda svaren är lika fel.

      Räk

      • Göran skriver:

       Ta med Nya Karolinska Sjukhuset i Solna.

       Entreprenörerna vet nog att det inte är några bekymmer att räkna bort sig på jobb när de gör jobb åt staten eller kommuner.

       Med andra ord. Lägg ett bud som ligger under den verkliga kostnaden.

       När jag läste igenom relationshandlingarna till ett jobb jag skulle göra åt Stockholms kommun, så undrade jag om konsulten som Stockholms kommun anlitat för upphandlingen hade fått betalt i antal sidor relationshandlingen var på?

       Dessutom var det inga som ville göra jobbet, så företaget som anlitade mig hade för att slippa jobbet lagt på 200.000 kr för att ”överbuda” och ändå fick de jobbet.

       De flesta kommuner och statlig verksamhet har nog mest bara klantskallar som sköter upphandling.

       Haninge kommun betalade en advokat typ 20 miljoner för att göra en upphandling åt kommunen som var på typ 15 miljoner. Och de skäms inte ens.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Tycker det är fantastiskt att du Bernd påpekar för oss att vi inte har en s k FOLKVALD RIKSDAGSLEDAMOT med undantag för Elsa Widding. Det var modigt och rakt, tack för det. Det är tjej och killkompisarna som utpekar vem som skall sitta på en taburett i lustiga huset och köra Sverige i sank. Det löjliga påstående att vi väljer våra s k riksdagsmän är ju ren LÖGN. Försök stryka ett namnförslag på en valsedel och du utesluts från allt inflytande. En blank VALSEDEL har större inflytande och framför allt om du skriver SWEXIT på den.
  Det rent tekniska i energiförsörjningen bör de med kunskap redovisa.

 3. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Varför är det japanska företaget Hitachi Ltd. Corporation´s dotterbolag Hitachi Energy intresserad av att samarbeta med H2 Green Steel, om projektet inte är hållbar?

  Hitachi Energy har undertecknat ett samförståndsavtal (MoU) med H2 Green Steel.

  I samförståndsavtalet beskrivs ett samarbete som bygger på tre pelare: 1) Hitachi Energys aktieinvestering i H2 Green Steel; 2) produkter och tjänster från Hitachi Energy som behövs för att konstruera och förbättra den elektriska infrastrukturen för att driva stålproduktion och elektrolysanläggningar i gigaskala; 3) grönt stål som ska användas i tillverkningen av Hitachi Energys produkter, när H2 Green Steel startar produktionen.

  Hitachi Energy and H2 Green Steel partner to leverage electrification, digitalization, and hydrogen for green steel production

  https://www.hitachienergy.com/news/press-releases/2022/07/hitachi-energy-and-h2-green-steel-partner-to-leverage-electrification-digitalization-and-hydrogen-for-green-steel-production

  PS – Från och med februari 2024 har Hitachi Ltd. ett marknadsvärde på 74,75 miljarder USD. Detta gör Hitachi till världens 209:e mest värdefulla företag efter börsvärde.

  Mvh,

 4. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Vätebaserad stålproduktion är en framväxande teknik som har fått stor uppmärksamhet på grund av dess potential att minska koldioxidutsläppen inom stålindustrin. Flera företag är för närvarande involverade i att utveckla denna metod för stålproduktion.

  Man kan kanske säga att nedanstående företag ligger i framkant for att utnyttja vätebaserad teknik:
  HYBRIT-projekt (SSAB, LKAB, Vattenfall), H2 Green Steel, Thyssenkrupp, ArcelorMittal, Voestalpine AG, POSCO, JFE Steel Corporation och Tata Steel.

  Mvh,

  • Jan Andersson skriver:

   Nu är ju koldioxidhotet till 100% påhittat och existerar inte i verkligheten. Tvärtom är koldioxid en utrotningshotad livsnödvändighet, så vi borde istället hjälpas åt att behålla alla källor till dess nybildning. När EU äntligen fått detta klart för sig så kommer de sin vana trogen att kräva att alla nya hus måste ha en skorsten med eldstad och elda med ved.

   Dessutom: att köra elström i vatten bildar vätgas, det är sant, men vätgas är inte det enda som faller ut. Vad gör man med allt slam och flytande flock från andra avskilda avfallsprodukter? Dessa kanske också i och för sig går att förädla, men då kanske det bildas ny koldioxid vilket Gud förbjude…

   Klorgas för pappersblekning tillverkades på många ställen i Sverige för inte så längesedan, men inte längre för detta ändamål eftersom man har konstruerat andra effektiva blekmetoder som inte ger samma dåliga arbetsmiljö. Stora mängder elström leddes in i reaktorer (celler) med koksaltlösning där pluspolen bestod av tonvis med kvicksilver. Själva cellen var isolerad invändigt med asfalt, eftersom varken svart stålplåt eller rostfritt är beständigt mot klor. Från cellen erhölls även vätgas och natriumhydroxid (även kallad kaustiksoda). Klorgasen kondenserades och förvarades vid tolv bars övertryck då den övergick i vätskeform, i väntan på försäljning. Jag kan intyga att arbetsmiljön var ganska dålig och många skadades permanent av aggressiva kemikalier.

   Och Hitachi – läser man det finstilta i avtalet så innebär förmodligen en nedläggning av den gröna stålfabriken att japanerna ska få hela Kirunagruvan i kompensation. Svenskarna tackar och bockar.

 5. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Green Hydrogen to Undercut Gray Sibling by End of Decade – BloombergNEF
  August 9, 2023

  Utdrag översatt till svenska:
  ”När det gäller att producera grönt väte idag, är siffrorna staplade mot oss”, säger Bhashyam. ”Grå väte, som kommer från naturgas, kostar $0,98-$2,93 per kilogram att producera. Blått väte, eller väte som produceras med fossila bränslen men är föremål för kolavskiljning, kostar $1,8-$4,7 per kilogram. Och grönt väte, som produceras genom att köra en elektrisk laddning genom vatten, kostar jättehöga $4,5-$12 per kilo. På varje enskild marknad vi har undersökt är grönt väte dyrare än sin grå motsvarighet.”

  Men i sin senaste utjämnade kostnad för väteanalys fann Bhashyam och hans team att en tipp punkt är precis runt hörnet. Från 2030 och framåt, finner de att det kan vara så mycket som 18 % billigare att producera grönt väte i en ny anläggning än att fortsätta driva en befintlig grå väteanläggning i fem stora ekonomier runt om i världen.

  Jämfört med nybyggda grå väteanläggningar är utsikterna för grönt väte ännu bättre: år 2030 konkurrerar en ny grön väteanläggning ut nybyggd grå väte på åtta av de 28 marknaderna som modelleras i BNEF:s 2023 Hydrogen Levelized Cost Update . Inte heller grönt väte kommer sannolikt att spridas av blått. ”Med hjälp av västerländska alkaliska system slår grönt väte ut blått väte till 2030 på alla utom en handfull modellerade marknader”, säger Bhashyam.

  https://about.bnef.com/blog/green-hydrogen-to-undercut-gray-sibling-by-end-of-decade/

  Mvh,

 6. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Användning av väte som reduktionsmedel har väckt oro för väteförsprödning (HE) i stålprodukter.

  Läs mer nedan om hur väteförsprödningen som produceras via två vätebaserade järntillverkningsprocesser direktreduktion och plasmasmältningsreduktion minskas:

  How much hydrogen is in green steel?

  https://www.nature.com/articles/s41529-023-00397-8

  New High Strength Steels with Reduced Hydrogen Embrittlement Sensitivity

  https://www.mpie.de/4185579/new-high-strength-steels-with-reduced-hydrogen-embrittlement-sensitivity

  Mvh,

 7. Jan Andersson skriver:

  Svetsar man i regn kommer inte svetsen att hålla. Det vet varje svetsare i ryggmärgen. Väteförsprödning inträffar.

 8. Glenn skriver:

  Man har infört röstning för att ge folket en illusion av att kunna påverka.
  Tji vad man bedragit oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *