Inkomstklyftorna ökar

Det är samma trend över hela västvärlden, säger Magdalena Andersson. Hur kan det komma sig, undrar rationellt tänkande människor, varför just i västvärlden? Är det något systemfel inbyggt i exempelvis ”den svenska modellen” som sossarna har varit främsta administratörer och ingenjörer bakom? Det borde väl uppfordra Andersson till ödmjukhet och eftertanke.

Kan det ha något att göra med kostnaderna för den vanvettiga klimatpolitiken? Den där ideologiskt styrda politiken som inte beaktar fakta, utan anser att det räcker med skrämsel för att det ska få ersätta fakta. Det där som snävar in och förbjuder allt mer av det som bygger välstånd. Det där som beskattar och prisar önskvärda aktiviteter ur marknaden, endast för att det inte bejakar dogmen.

Kan det bero på den socialistiska monopoliseringen av arbetskraftsutbudet? Ett oskick som sprider sig. Alltså vår rigida korporativistiska arbetsmarknad. Att de som är inne i jobbmarknaden pissar ut på dem utanför.

Kan det bero på politikernas omotiverat optimistiska syn på invandringen? Jämförelserna med invandringen till USA 1800-1950 haltar betänkligt. Då kunde man stjäla mark från dem som funnits där sedan tidigare. Då fanns det inga offentliga skyddsnät, man levde blott och bart av det man producerade själv, med eller utan lagens stöd. Det var en invasion av främmande människor. Men visst, är det så man ser dagens invandring (att de som kommer hit har rätt att stjäla från dem som redan finns här) och är tillfreds med det, då finns det anledning att vara väldigt optimistisk.

För det är väl inte så att siffrorna presenteras så att det ska se ut som stora klyftor, men att det finns ett socialdemokratiskt recept mot detta som inte tidigare prövats? Något som det helt plötsligt är läge att presentera ett valår?

Pensionerna bestäms helt av politikerna. Vill de påverka klyftorna kan de börja där. Vi tittar på skattetabell 29, för löner och pensioner mm. Den har sex olika kolumner med olika hög beskattning vid ett visst belopp. Här är Skatteverkets förklaring till vilken kolumn man beskattas efter.

Kolumn 1
avser löner, arvoden och liknande ersättningar till den som är född 1953 eller senare om inkomsten ger rätt till jobbskatteavdrag. Tabellen ska tillämpas oavsett om allmän pensionsavgift ska betalas eller inte.

Kolumn 2
avser sådana inkomster (t.ex. pensioner) till den som är född 1952 eller tidigare, som inte är underlag för allmän pensionsavgift och inte ger rätt till jobbskatteavdrag.

Kolumn 3
avser löner, arvoden och liknande ersättningar till den som är född 1938–1952. Allmän pensionsavgift ska betalas och inkomsten ger rätt till ett högre jobbskatte- avdrag än enligt kolumn 1. Tabellen ska även tillämpas för personer som är födda 1937 eller tidigare som har förvärvsinkomster.

Kolumn 4
avser sjuk- och aktivitetsersättning till den som är född 1953 eller senare. Allmän pensionsavgift ska inte betalas. Inkomsten ger inte rätt till förhöjt grundavdrag eller jobbskatteavdrag.

Kolumn 5
avser andra pensionsgrundande ersättningar än löner m.m., t.ex. ersättning från arbetslöshetskassa och egen arbetsskadelivränta, till den som är född 1938 eller senare. Allmän pensionsavgift ska betalas på inkomsten men denna ger inte rätt till jobbskatteavdrag.

Kolumn 6
avser sådana inkomster (t.ex. pensioner) till den som är född 1953 eller senare, som inte är underlag för allmän pensionsavgift och inte ger rätt till jobbskatteavdrag.

Exempel

Skatt på en inkomst 10.000, 20.000 och 30.000 kr, respektive.

1300            1259            750               1948            2071            2071

3830            4014            1764             4998            5191            5191

6432            7370            4870             8114            8376            8376

Skillnaden mellan kolumn 1 och 6 vid respektive inkomster enligt ovan ger 771, 1361, 1944 i skatt per månad. Det ger på tolv månader en skatt på 771×12=9252 kr, 1361×12=16332 kr, 1944×12=23328 kr. Det vill säga att den som har 10.000 kr i pension förlorar nästan en hel månads bruttoinkomst det år man går i pension, medan den som har 20.000 förlorar drygt tre fjärdedelar av en månads bruttoinkomst och vid 30.000 kr i pension förlorar man drygt två tredjedelar.

Pensionsbeskattningen det första pensionsåret har alltså inte en låglöneprofil. Tvärtom är det en tydlig bestraffning utmätt på den som inte jobbar ett år efter sin 65-årsdag. Den som går i förtida pension bestraffas varje år fram till året efter sitt ”rätta” pensionsår. Skatten är alltså högre utöver att tilldelad pension är lägre.

För de som är födda efter 1956 och får i sitt pensionsbesked att de förväntas gå i pension vid 66 eller 67 års ålder kommer detta troligen att flyttas fram på motsvarande sätt. Nya skattetabeller antas av riksdagen varje år i december. Så det kan bli ändringar. Det är valår i år, varför inte fråga de olika kandidaterna vad de tänker göra åt detta kommande december?

Pensionen är bara en budgetpost för regeringen. Dina pensionspoäng och inbetalade pensionsavgifter är inget som du äger. Det är statens egendom, pensionen är ett dragspel i nationalfinanserna. Detta måste ändras på flera sätt. Dels måste man få bli ägare till sin egen pension. Den måste kunna ärvas av arvingarna. Man måste få kunna avsätta obeskattade pengar eller annat till pension så som man själv tror ger en bra avkastning eller värdesäkring.

Högst skatt betalas av dem som har sjukersättning, a-kassa, arbetsskadelivränta eller är nybliven pensionär. (kolumnerna 4, 5 och 6. Varför är det så? Vem är det som har ansvaret för klyftorna ökar i vårt samhälle? Kan det vara så att Magdalena Andersson själv har ett ansvar?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Inkomstklyftorna ökar

 1. Jan Andersson skriver:

  Det märkligaste med socialdemokratisk politik är hur de (som nu) under ett valår, själva rabblar upp problem som tänker lösa OM de får makten efter nästa val. Men – de har ju makten nu? Varför löser de inte problemen NU? Säger man det till dem blir de urförbannade.

 2. Göran skriver:

  Socialdemokraterna har suttit vid makten i Sverige under väldigt lång tid och vid tillfällen haft en egen majoritet i riksdagen. Hur kan det komma sig att de aldrig har fixat sitt drömsamhälle tidigare?

  Nu går LO ut med att det ska införas lag på att en VD ska får tjäna max ett belopp. För några år sedan gick LO ut med hur mycket en VD tjänar i Sverige i snitt. De tog dock bara VD i de femtio störta företagen i Sverige. Hade de valt alla VD i Sverige hade snittlönen hamnat under vad de själva tjänar i riksdagen och under vad många chefer inom kommuner och myndigheter tjänar.

  Att låta staten ta hand om och låtsasförvalta pensionerna är rent vansinne. Dessutom måste man veta och det måste spridas att socialism leder till att alla blir lika fattiga. Det finns inte ett enda exempel i hela världen som visar något annat. Det mest fantastiska med socialism är att den alltid lyckas övertyga de fattiga att få makten och sedan gör den de fattiga ännu fattigare och resten av befolkningen också utom de som lever i den politiska toppen som kommer att leva i sus och dus.

 3. Ivar Andersson skriver:

  Inkomstklyftorna ökar hörde jag LOs ordförande säga i TV. Han jämförde arbetaren och storbolagsdirektören. Skulle vara intressant att jämföra arbetaren med statsministern, riksdagsmannen och LO ordföranden för att se om klyftorna ökat.
  PS Jag har en kompis som jobbade på byggnads lokala avdelning och fick lön enligt handelstjänstemännens avtal. Byggnads eget avtal dög inte. Varför då? DS

  • Göran skriver:

   Skulle man titta på löneskillnaden i ett privat företag och en fackförening skulle man nog upptäcka att skillnaden är större mellan fackföreningsmedlemmen och fackföreningens anställda.

 4. Tege Tornvall skriver:

  Sveriges rena lönestruktur för heltidsarbete är egentligen häpnadsväckande sammanpressad kring 25-35.000 kr/mån för de flesta. Det visar t. ex. medias återkommande jämförelser mellan olika yrkens snittlöner. Total inkomst för ett yrkesliv är likaså snarlik för det stora flertalet.

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Rekommenderar läsning av Bengt Ericson´s bok ”Den Härskande Klassen”. Det mesta i boken har varit offentligt länge men det blir hårresande när Bengt Ericson binder samman händelserna. Vem visste att paret Steen/Persson vid övergången till ett stilla liv på St. Torp tillskansat sig 2.300.000:kr/år av utplundrade skattepengar i rena pensioner. Bengt Ericson beskriver ganska väl hur det socialistiska plundringarna gått till.
  En ekonom med sinne för siffror kan säkert räkna ut vilka kapitalrörelser dessa enorma pensioner kan hålla vid liv. Att svenska folket inte reagerar är för mig en gåta.Tvärtom tycker jag mig höra, många vill ha tillbaka Persson som försteminister?
  Den som funderar över den svenska kronans urusla köpkraft kan kanske lämpligen börja hos paret Steen/Persson.
  Just här framstår Ingvar Kamprad som mannen som lyckades under 40 års landsflykt rädda IKEA från en säker undergång och för hindra nämnde Persson att profitera på svenskarnas frivilligarbete med de platta paketen.

 6. dolf skriver:

  Jag gjorde mitt eget lilla räknande på pensionerna i Piratkapten Melander går på skattjakt för att rädda pensionerna, vet inte vad det är värt, men jag tyckte i alla fall själv att det var lite av en ögonöppnare.

  • mats skriver:

   Melander är ju så sosse man kan bli. Många tror att han är en opolitisk underhållare, men det är helt fel. Han började som journalist för att bidra till att genomföra socialismen. Många år på Aftonbladet vittnar om det.

   Han är väl medveten om sin maskerade politiska roll när han uttalar sig i politiska frågor eller intervjuar partiledare i TV.

   Du hade väl lite fel om momsen i den artikeln, men annars välfunnet. Vill tillägga att inflationen gärna urholkar pensionen. Inflation förordas av V och LO, varför kan man undra?
   Dessutom vändes ju pensionssystemet uppochner på 90-talet, så att de födda 1940-53 är i ett blandsystem medan de födda 1954 och senare helt får pension på de nya villkoren där de först inbetalade pengarna spelar störst roll.

   • dolf skriver:

    På tal om inflation. Min chock när jag insåg att inflationsmålet riksbankschefen Stefan Ingves talade om inte var att få ner inflationen, utan att få upp den. Vilket enligt mig är ett öppet erkännande att han är inkompetent och/eller ond.
    Har du sett de små föredragen från Freedom Fest? Bland många utmärkta föredrag 2011 var Torgny Persson – Inflation är stöld, både förr och nu on Vimeo.

    • mats skriver:

     Jag hade inte sett det där, men FRB är ju välkänt och ett statligt bedrägeri av enorma mått.

    • Göran skriver:

     Klaus Bernpaintner har kommunicerat med Riskbanken för att försöka få fram hur det kommer sig att det ska vara just en inflation på 2 %. Det finns inget vetenskapligt utrett skäl till det.

     Eftersom det handlar om stöld, är svaret från Riksbanken ungefär att det är lagom mycket för att folk inte ska förstå att det är stöld.

     Enda anledningen till att ha en inflation (prisinflation) är att skatteintäkterna ökar. Alla andra förlorar på det. Deflation är något som alla tjänar på, men det får vi inte ha. Det lustiga är att i princip är det deflation på alla varor och speciellt inom hemelektronik. De flesta varor som introduceras på marknaden minskar i pris med tiden. Visst är det konstigt att det inte leder till att företag som Samsung, Apple, Microsoft inte går i konkurs vilket Riksbanken hävdar att de gör om det är prisdeflation.

     Om det var en fast mängd pengar, då skulle priset på en vara sättas efter hur mycket pengar det finns och hur många varor finns det. Det innebär att om antalet varor ökar kommer priset på dem att minska. Men, detta medför även att staten inte får mer pengar. Skapar vi lite inflation, dvs. trycker ut mer pengar, då kommer priset på varor att öka i stället och staten får mer pengar.

     Sett till mitt resonemang ovan kan man lätt se att Riksbankens så kallade penningpolitik bara är ett pyramidspel. Stefan Ingves, ska sitta i fängelse.

     Observera, att på Riksbanken arbetar det 60 doktorer i Nationalekonomi. Vi kan nog säga att Riksbanken har de mest välutbildade brottslingarna i Sverige.

     • Göran skriver:

      Jag läste precis följande, så jag ska nog inte vara så hård mot Sveriges Riksbank (ironi).

      Zimbabwe hade ett år en inflation på 231 miljoner procent.

      Å andra sidan, är det kanske en våt dröm för Stefan Ingves och hans 60 doktorer i nationalekonomi.

     • dolf skriver:

      Second that!

 7. Niklas skriver:

  Varför jämföra fiktiva löner, som är helt ointressant i sammanhanget? Däremot finns det två andra mått, som är desto mer intressant att jämföra:

  1 Lön efter skatt + eventuella avdrag + eventuella bidrag. Alltså vad löntagaren de facto får i plånboken att röra sig med.

  2, Lön inklusive alla arbetsgivaravgifter/egenavgifter, alltså arbetsgivarens direkta lönekostnader.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Helt rätt Niklas, därför blir bedrägeriet när vi studerar alt. 2 fullständigt groteskt.
   Får den genomsnittlige löntagaren över 25% av BRUTTOKOSTNADEN (totala kostnaden) hos arbetsgivaren för den enskilde löntagaren är det fantastiskt. Själv har jag kommit fram till c 23%.
   Vad ger det för signaler, om någon uppfattar dem förstås?

  • dolf skriver:

   Det där var jag också inne på i Dolfs floskelskola: Lika lön, lika arbetslös (som är en grundlig vivisektion av floskeln ”lika lön för lika arbete”)

  • mats skriver:

   Nej, man kan inte börja blanda äpplen och päron. För det är ju vad man gör om man blandar in avdrag och bidrag i ekvationen.
   Det som ska jämföras är vad man betalar i skatt vid jämförbara belopp förda till beskattning. Staten håller sig alltså med inte mindre än sex olika bedömningsgrunder. Likhet inför (skatte-)lagen? Glöm det?

Kommentarer är stängda.