Obama scare

I Sverige framställs det som om obamacare är ett försök att införa den ”naturliga” (överlägsna) svenska modellen i sjuvårdssystemet och att de amerikaner som inte fattar det är dumma i huvudet. Men så enkelt är det inte, långt därifrån. Obamacare innebär ett kraftigt intrång i den fria förhandlings- och avtalsrätten. Sjukvården i USA är en mosaik av olika lösningar, försäkringar är en stor del, CSR och gåvor andra, rena affärsavtal en tredje.

Något som är typiskt för amerikansk vård är ett nära förhållande mellan patienten och dennes allmänläkare. Det är ett långvarigt privat förhållande där staten inte har insyn. Obamacare vänder upp och ner på detta system. När staten ska vara med och finansiera något kräver den fullständig insyn, så också i vården. Som alla vet kan det i Sverige hända att man får träffa en ny läkare vid varje besök och många är de som har tillgång till journalerna.

Reuters har låtit en oberoende IT-expert, Matthew Hancock, analysera det dataprogram alla vårdinrättningar tvingas använda. Han upptäckte 92 insticksfiler varav minst 56 var av sådan beskaffenhet att det är rätt att beskriva programmet som läckande privata och möjligen känsliga personliga uppgifter som ett såll. Det är både kodningsfel och rena designfel, sturkturfel, i det administrativa programmet som potentiellt gör det till en mer obekväm integritetsstörning än hela NSAs övervakningsapparat. Enligt WSJ och andra stora tidningar har administrationen erkänt detta och tillfälligt dragit tillbaks hela programvaran och avser försöka rätta till felen. Detta uppmärksammas inte i svensk PKP. Men det säger väl sig självt att en lagstiftare med lite integritet och självbevarelsedrift inte vill ruinera statens finanser för att släppa lös en sådan verksamhet.

Ekonomin är också den andra stötestenen, den som i viss utsträckning rapporteras om i Sverige. Men då inte vad obamacare kostar, utan bara att republikanerna inte vill betala. Sanningen är att obamacare för de flesta amerikaner kostar mer än vad nuvarande system kostar. Riskerna är också stora att det precis som i Sverige leder till sämre specialistvård för de flesta. Systemet utplånar dessutom nästan fullständigt den valfrihet som är en omistlig del av amerikanskt liv.

Som svar på Kongressens beslut att inte ge pengar utöver budget till obamacare har Obamas administration låtit stängningen av statlig verksamhet bli så kännbar som möjligt i vardagen för amerikanerna, så att de ska kräva av sina politiker att låta presidenten få sin vilja igenom. Nu verkar det som om amerikanskt näringsliv pressar på för att republikanerna ska gå Obama till mötes. De visar sålunda ingen omsorg om sin författning. Inte heller verkar de minnas vare sig grundlagsfadern Benjamin Franklins varningsord; They who would give up an essential liberty for temporary security, deserve neither liberty nor security, eller författaren William Somerset Maughams ord; Om en nation sätter någonting högre än friheten kommer den att mista sin frihet, och det ironiska är att om det är komfort eller pengar som den sätter högre så kommer den att mista det också. Om Obamas spel är ett fult utpressningsförsök eller bara barnsligt kan man diskutera. I vilket fall är det inte snyggt gjort av fredspristagaren.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Obama scare

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Med den lilla smula information som svenska skattefinansierade media släpper ifrån sig kan man börja misstänka att Obama fallit offer för underhuggare med mycket ljusskygga motiv.
    Det kommer säkert att bli ett dyrt uppvaknande för Amerikanen.

  2. mats skriver:

    Ett skarpt påpekande Samuel. Det är inte säkert att Obama är ”the bad guy”, han kanske är en marionett?

Kommentarer är stängda.