Newsflash! Extra! Extra! Read all about it!

EUs vetenskaplige rådgivare Anne Glover har tagit bladet från munnen och sagt ifrån att den tillträdande kommissionen och det nya parlamentet måste fatta beslut på annat sätt. Hon förklarar.

Tidigare har politikerna bestämt sig för en sak de vill besluta om och därefter beställt de vetenskapliga bevis som stöder deras beslut. Detta måste upphöra säger Glover, det är inte så vetenskap fungerar. Vetenskap är förutsättningslöst insamlande av fakta, formulerande av en hypotes som kontrolleras mot tillgänglig fakta och i bästa fall kan man ur detta komma fram till en slutsats. Först därefter kan det vara lämpligt att fatta politiska beslut.

Hon nämner inte klimathotet specifikt utan tar ett fingerat exempel för att klargöra problemet ur vetenskapligt perspektiv. Det kan inte uteslutas att hon redan nu flaggar för att hon inte kommer att ge vetenskapligt stöd till dem som vill fatta politiska beslut om klimatåtgärder. Det vore i så fall en präktig sensation!

I alla händelser är det en tillnyktring av beslutsprocessen hon efterlyser. Naturligtvis åtföljs hennes propå om en begäran om att få inrätta ett vetenskapligt råd med större budget. Om det kan stoppa de värsta politiska dumheterna kanske det ändå är värt det.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Newsflash! Extra! Extra! Read all about it!

 1. thojak skriver:

  Det var som ph**n. Spännande att följa utvecklingen.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Beklagar Mats, det är väl den modellen svenska socialister praktiserat över hela den politiska kartan så länge jag minns!

  • Åke Sundström skriver:

   Så sant som det är sagt, Samuel. Att via s k baklängeskalkyler ”bevisa” en på förhand fastslagen slutsats är svenska politiker och deras handgångna manipulatörer minst lika duktiga på som Brysselbyråkraterna. Vi har inte ens någon motsvarighet till Clover.

   Fast det är något oklart vad hon konkret har uträttat – utöver att beskriva en självklar princip, vilket beklämmande nog måste anses vara en ganska modig handling. Att kommissionen inte på egen hand inser det felaktiga i deras agerande, förstärker argumenten för att snarast lämna denna korrumperade och fattigdomsskapande union.

   Men visst vore det, som Mats noterade, en positiv sensation om Clover gör allvar av sina djärva löften om att rensa upp i träsket och t ex motsätter sig EU:s katastrofala klimatpolitik. Jag vågar satsa en slant på att sådana visioner hör hemma i de orealistiska önskedrömmarnas värld.

 3. mats skriver:

  Jo, jag är medveten om att politikens hantering av vetenskaps skiljer sig en del från hur god vetenskap bör hanteras. Det är väl det Glover gör ett försök att styra upp. Hon ser en chans att så att säga fostra dem till något bättre nu när många politiker ska bytas ut.
  Det ska bli intressant att se hur hon lyckas och vilka frågor hon riktar in sig på.

Kommentarer är stängda.