Högerextremism?

Ur PR-firman Westanders nyhetsbrev: ”Så bekämpas högerpopulismen
Högerpopulismen växer både i USA och på hemmaplan. Men det finns strategier för att bekämpa den. (…)
Rationella argument biter inte på högerpopulismen. I stället måste antirasister analysera vad hos Trump och SD som lockar och anpassa motståndet därefter. Det menar Kristoffer Housset, pr-konsult.”

Hela debattartikeln publicerades på Flamman.se den 17 november 2016. Housset är delägare i Westanders och värvad efter att ha varit Lars Ohlys pressekreterare.

Vi har alltså ett tydligt läge där vänsterextremister infiltrerat reklambyråer och från den positionen talar om för företag hur de ska utforma sina kommersiella och publika budskap. Det blir självklart alltid vänstervinklat. Företag som inte observerar detta blir vänsterns nyttiga idioter, precis som Lenin förutspådde.

I fallet Westanders har de dessutom en särskild avdelning som ägnar sig åt direkt vänsterextremistisk propaganda. De riktar sig i hög grad till media, där de ofta hämtat sina medarbetare. Inte minst är kopplingen till SR tydlig. Sveriges Radio är nog mediasveriges minst faktagranskade media. De flesta, både privatpersoner, företagare, och journalister verkar tro att SR håller hög och oantastlig kvalitet. I verkligheten kablar de ut falska nyheter och felaktiga ”fakta” i en omfattning som är svår att överblicka.

För vänsterxtremisterna är den enda existerande extremismen högerextremism. Där beskrivs normalt tänkande människor som ”höger”, gärna kopplat till något nedsättande. När Housset skriver att ” Rationella argument biter inte på högerpopulismen. I stället måste antirasister analysera vad hos Trump och SD som lockar och anpassa motståndet därefter.” Så finns det två saker man direkt kan anmärka på där. Det ena är att förhållandet faktiskt är det omvända, det är vänsterfolket som är oemottagliga för rationella argument. De är, som det numera kallas, ”faktaresistenta”. Det andra är att om man ska anpassa budskapet efter mottagare som är faktaresistenta och oförmögna att hantera fakta på ett rationellt sätt, då hamnar man i sagans värld. Kommer vårt rationella, ej vänsteranstrukna budskap, att nå befolkningen i allmänhet bättre om vi på motsvarande sätt släpper fakta och börja ljuga istället? Jag tror inte det.

I Europa växer missnöjet det europeiska styret, både det centrala i Bryssel och det som sker i de olika huvudstäderna. Men när media rapporterar om missnöjet så pådyvlar dem de missnöjda medborgarna extremistiska och rasistiska åsikter riktade mot invandrarna, när missnöjet till sin huvuddel helt klart är riktat mot de egna politikerna. Media ljuger med andra ord för att skydda sina politiker och den politik media av någon anledning vill ska föras.

För några decennier sedan kunde man även i svensk stats-TV i en prisbelönt programserie, skämta om svensk invandringspolitik. Det är väl otänkbart idag?

https://www.youtube.com/watch?v=Hzoid5OL0K0

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Högerextremism?

 1. dolf skriver:

  Jag undrade först hur sjutton du tänkte när du skrev ”anpassa budskapet efter mottagare” då det ju faktiskt står ”anpassa motståndet” i den citerade texten. Men så insåg jag att du förstås menade hur vi skall anpassa budskapet, men det är nog bara att inse att det inte går. Det som snarare gäller är nog att plocka av silkesvantarna och vara brutalt ärlig i debatter så att vanligt folk får upp ögonen för hur utbredd och livsfarlig idiotin faktiskt är. En viktig insikt är att det faktiskt bara är en liten minoritet som är vänstertotalitära och de har bara fritt spelrum för att gemene man bara följer med fårskocken och inte ser faran med vargarna som visar vägen. (Tar mig emot att använda den metaforen, jag gillar vargen.)

  Jag får lite kalla rysningar av ”anpassa motståndet”, i bästa fall innebär det väl att smutskastningen och propagandan intensifieras till nya nivåer. Troligare är att man kommer att verka för att tysta dissidenter med lagstiftning och inofficiella ”yrkesförbud” (av den typ som drabbar lärare som har fel åsikter). I värsta fall, vilket inte alls är omöjligt faktiskt är det som avses, att det handlar om direkt våld.

 2. dolf skriver:

  Det var en bra sketch förresten. Jag förstår att den hör hemma någonstans i slutet av 80-talet eller början av 90-talet. Men har du en närmare historisk kontext för den. Med tanke på bland annat hänvisning till den nya, tuffare utlänningslagen skulle man ju nästan ha kunnat tro att den var skriven idag.

  • mats skriver:

   Helt Apropå var en dagsaktuell humorserie som producerades av SVT i Malmö 1985-92.
   Jag är osäker på vem den kvinnliga ministern med tvåfärgat hår ska föreställa. Kan det vara Lena Hjelm-Wallén? biståndsminister den aktuella tiden.

Kommentarer är stängda.