Britterna vill beväpna sig – Tjeckerna får

Ett kvinnligt polisbefäl, Alison Hernandez, i England har föreslagit ett öppet resonemang om att britter ska på bruka sina egna vapen för att försvara sig mot terrorister. Jag tolkar det som att det gäller vapen de redan äger, vilket i britternas fall handlar om hagelvapen i första hand. Andra vapen är svåra att få licens på sedan länge.

Högre polisbefäl har redan dömt ut förslaget. De menar bland annat att det kan bli svårt för polisen att veta vilka den ska skjuta på i ett skarpt läge. Så mycket till öppen debatt lär det inte bli, även om den ändå kan bli allmän, mellan skål och vägg.

Medan britterna begär att få beväpna sig eller bruka sina vapen vid terroristangrepp, behöver tjeckerna snart inte fråga. Deras Lower house, motsvarande andra kammaren i vår gamla riksdag, har redan beslutat att tjecker ska få äga automatvapen. Åtminstone verkar det så på BBCs artikel. De ska dessutom få lov att på eget initiativ få bruka dem för att försvara riket vid terrorangrepp, om Upper house också säger ja.

Men är det för sent för Europas folk? En fd. brittisk underrättelseofficer, Richard Kemp, påstår att de 23.000 jihadister MI5 beräknar finns i UK, troligen bara är toppen på isberget. Risken om man börjar beväpna civila, är att man även beväpnar inbäddade jihadister.

Det finns inget enkelt och ofarligt svar på frågan om beväpning av civila för självförsvar och försvar av nationen. Men en avväpnad civilbefolkning och en begränsad polisresurs är inget acceptabelt svar. Inte heller den väg USA slagit in på, där polisen beväpnas med militära vapen och till synes inte begränsas av rättsväsendet när de trakasserar medborgare eller rent av omotiverat skjuter ihjäl dem.

Tyvärr verkar demokratiernas politiker oförmögna att säkra rättsstatens grundläggande rättigheter och trygghet för de egna medborgarna. Det kommer i sedvanlig ordning alltså förmodligen att bli sämre innan det blir bättre.

I Rio de Janeiro finns det numera mobil-appar man kan använda för att hålla reda på var de skjuter just nu. De som sköter appen lägger ihop information från civilia, poliser och media, sedan lägger de ut det med minsta möjliga fördröjning. Kan användas för att hålla sig undan, så är det tänkt. Men det skulle också kunna användas för att leda patrioter eller jihadister till platser där strider pågår. Självklart skulle det också kunna användas för att bedra och lura folk i bakhåll.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Britterna vill beväpna sig – Tjeckerna får

 1. Göran skriver:

  “Risken om man börjar beväpna civila, är att man även beväpnar inbäddade jihadister.”

  Det kommer alltid vara på det viset att brottslingar eller terrorister kommer att ha vapen medan vanligt folk inte har det. Om inte vanligt folk får ha vapen behöver (inte) brottslingar eller terrorister vara oroliga för väpnat motstånd. Polisen är inget att oroa sig för i Sverige för de finns i alla fall inga utanför de stora städerna att förlita sig på.

  Folk på landet måste få ha vapen eftersom där inte finns några poliser. Folk på landet kan sedan ha appar som meddelar grannarna att hjälp behövs. När brottslingarna väl lär sig att det inte lönar sig att försöka göra något i byn X eller Y kommer vapen aldrig att behöva användas.

  Mats edit: satte ett inte inom parentes, enligt Åkes påpekande.

  • akesundstrom skriver:

   Det saknas väl ett “inte” i andra styckets andra mening?

  • mats skriver:

   Ja, det finns inte en chans att hindra brottslingar och terrorister att skaffa sig vapen. En isbit i Sahara har större chans att överleva dagen än polisen har att stoppa illegalt vapeninnehav. Även om man övervakade all vapentillverkning eller till och med förstatligade den, skulle det inte hjälpa. Kunskapen om hur man tillverkar vapen är så väl spridd och den tekniska utrustningen för att tillverka vapen så billig och enkel att köpa, att det alltid kommer att finnas vapen tillgängliga.

   Frågan är vilken hållning politikerna ska ha gentemot sina laglydiga medborgare. Oavsett svar ger det vissa konsekvenser för polis, militär och rättsväsende, konsekvenser som politikerna också måste hantera.
   Klarar de inte av att hantera detta kommer utvecklingen att gå dem ur händerna.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Ingen vågar kommentera Mats inlägg?
  Alla förlitar sig på att socialisterna kommer att försvara enskilda medborgare mot attacker på liv och egendom.
  Egendomen vi hade är i princip förlorad. Enskilda har ingen rätt att återfå den, våra liv garanterar varken Löfven/BATRA eller polisen inte längre och försvaret kan skrapa ihop ca 40.000 män och kvinnor? Och en genomkorrupt domare kommer att döma mig till straff om jag i självförsvar skadar eller slår ihjäl en angripare men att premiera fosterfördrivning då tvekar inte politikerna. Fint recept på total underkastelse och snar undergång!
  Ridå!

  • JIMMY skriver:

   Jodå men vi redan “Mats frälsta “vet vad vi skall göra då fienden kommer.

   Dom som inte vill försvara sig eller litar på de kommunistiska 8 nyanser partierna i riksdagen kommer att bli dödade som försvarslösa fårskocken de 90% i Sverige nu konstaterat är.
   🙂 🙂 🙂

 3. Risto Matinen skriver:

  En ovanligt bra artikel om ämnet kan läsas här :

  http://www.smp.se/ledare/vi-behover-en-ratt-till-sjalvforsvar/

Kommentarer är stängda.