SD tillhör också gårdagen

När de etablerade riksdagspartierna lägger ut texten om hur de ska ignorera och marginalisera SD så visar de också varför demokratin inte fungerar. Folkets vilja tillåts inte påverka besluten. Folket ska göra som eliten beslutat och tycka att det var precis så de vill ha det.
Alla etablerade partier är 1800-talskonstruktioner. De skulle behöva tänka om, eller delas upp och struktureras om. Men miljöpartiet då, undrar någon, de har ju nya idéer och har etablerat sig nyligt.
Nej, naturromantiken är lika mycket en 1800-talsidé som någon annan av de vanliga politiska idéerna. Skillnaden är bara att (miljö)naturromantiken inte manifesterade sig som politisk idé eller rörelse förrän urbaniseringen alienerat tillräckligt många från den verkliga naturen. I det politiska landskapet, oavsett demokrati eller ej, måste en idé ha tillräckligt många anhängare/troende för att uppnå den kritiska massa som gör att de får plats i debatten.

På något sätt tar det alltså alltid så lång tid att etablera den kritiska massan att dagens och framtidens politik alltid avgörs av gårdagens svärmerier.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.