MSM trampar vatten

Allt fler medborgare  misstror MSM, allt fler struntar i att ta del av vad de har att meddela om verkligheten. Varför det?
Det enkla svaret är att det finns mycket mer att få reda på om man letar på nätet. Visst hänvisar de ibland till sin egen hemsida för mer information. Men det är ju bara mer av samma information. Det ger inget fördjupat perspektiv, ingen 3D bild av verkligheten.
Om man skickar in en insändare till en tidning så tar de vanligen inte in den om den innehåller länkar.
En orsak är att MSM är måna om att behålla mediekonsumenten hos sig, för det är det deras annonsörer betalar för. En annan orsak är att de vill behålla sitt gamla tolkningsföreträde. Det är precis samma beteende som den katolska kyrka visade vid reformationen. Den minnesgode som känner sin historia vet att katolska kyrkan endast avhandlade religionsdebatt på latin. Därefter förkunnade man kyrkans dogm från predikstolen. De reformerta protestanterna ville föra debatten om religionen på folkets eget språk. Man översatte bibeln till det egna språket, man tillät lekmannapredikanter.

MSM kommer att förlora mer till nätet ju längre de väntar med att bli en del av den uppkopplade världen. De har mer att tjäna på att bli en portal till nätets information, ta upp den till debatt och vara frikostig med referenser. Nätet är den reformerta kyrkan och bloggarna är de nya lekmannapredikanterna.
Bland dessa kommentarer och artiklar finns naturligtvis sådant som är påhittat, felaktigt, osant och rent lögnaktigt. Men där finns också sådant som är mer korrekt, fylligare rapporterat, bättre påläst och ger fler perspektiv än vad som återges i MSM. Det kan gälla allt från mode till klimathot och konflikter.
För den nya bildade nätklassen gäller det att bruka rationellt intellekt, kritiskt tänkande, trimma sin moraliska kompass och hjälpa sina medmänniskor att sovra i allt material. Att inte främja den galenskap som finns på nätet. Då blir nätet ett viktigt demokratiskt verktyg.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.