Bankverksamhet bygger på tillit

När EU-trojkan dömer Cypern att beskatta alla bankkonton med 6,7%, väcks många frågetecken. Är detta ett resultat av fractional reserve banking? Alltså systemet att bankerna bara behöver ha en bråkdel av den samlade utlåningen i egna tillgångar. Med frågan tänker jag inte främst på Cypern eller cypriotiska banker. Frågan gäller banker över hela världen.

Hur hänger detta ihop med centralbankernas motsvarande flykt från guldmyntfoten eller annan värdesäkring av den penningmängd de gett ut?

Den finansiella kris vi sett i världen på senare år, förvärrad av vettlösa ”klimatåtgärder”, har fått flera centralbanker att sätta fart på sedelpressarna. Därigenom ökar skillnaden mellan pengarnas påtryckta, nominella, värde och deras verkliga värde.

Den cypriotiska skatten innebär därmed ett slags återtagande av utgiven penningmängd. Centralbanken har fått värden motsvarande det nominella värdet, men vill nu ha tillbaks en del av de pengar de gett ut, en rabatt.

Det uppträdandet är mycket likt Lenins metod för att knäcka borgerligheten; att mala dem mellan kvarnstenarna inflation och skatter.

Vilka andra plötsligt införda eller höjda skatter är att vänta för prövade medborgare runt om i världen och för den delen Sverige? Värnskatt? Pensionsskatt? Fordonsskatt? Fastighetsskatt? Men vänta nu! Alla dessa varianter av beskattning har använts och används för att ”korrigera” centralbankernas ”felvärderade” pengar. Kan man verkligen lita på centralbanker?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Bankverksamhet bygger på tillit

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Inte ens Andreas Cervenka kan förklara det så enkelt och lättförståeligt som Mats!
  Den fantastiska sedelpressen har också bidragit till att politikerna har kunnat köpa, på pappret, billiga röster. Löften om välfärd är inte gratis och det har sedelpressen till stor del klarat!

 2. Isabella Östlund skriver:

  Ja, tänk att det skall kosta att låna ut sina pengar. Kanske bäst att inte sträva efter ett kontantlöst samhälle trots allt. Men en bank jag rekommenderar är JAK banken.

 3. Thomas skriver:

  Om folk börjar lita på madrassen mer än banken så blir plastkorten värdelösa…

  • mats skriver:

   Nja, då trycker väl centralbanken mer papperspengar så att pengarna i madrassen blir värdelösa.

   • Thomas skriver:

    Då är det bara ett bra lager potatis som har något värde…

    • mats skriver:

     Till exempel.
     Det gäller att investera i värden fogden inte förstår värdet av och därför inte klarar av att beskatta.

Kommentarer är stängda.