Myndigheter ska vara underställda folkets kontroll

Högsta förvaltningsdomstolen har bestämt (pdf) att Ystad-Österlenregionens miljöförbund (där kommunerna Ystad, Simrishamn och Tomelilla ingår) inte får bestämma de taxor som förbundet debiterar vid sin tillsynsverksamhet. Det är en företagare i Ystad-Österlenregionens miljöförbunds område som överklagat de kontrollavgifter som ”förbundet” tagit ut.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu kommit fram till att det bara är kommunfullmäktige i de enskilda kommunerna som får sätta nivån på avgiften, inte det för en grupp kommuner gemensamma miljöförbundet. Domstolens beslut är prejudicerande.

Detta är en liten bomb i den kommunala bolagsverksamheten. Taxorna ska tydligen fattas av en myndighet och inte av ett bolag, även om det är gemensamägt med uppdrag att sköta kommunal verksamhet. Ett bolag kan inte vara en myndighet. Högsta förvaltningsdomstolen kräver ett kommunfullmäktigebeslut om taxorna. Det räcker alltså inte ens med att det beslutas av myndigheten Miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Detta kan bli cirkus ett tag, om folk väljer att överklaga. I min närhet, men inte där jag bor, finns MÖS.  På deras hemsida står följande att läsa om taxorna.

De taxor som gäller för Miljösamverkan östra Skaraborgs verksamhet bestäms av direktionen för Miljösamverkan östra Skaraborg. Taxorna gäller för kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde och Tibro, de kommuner vi har uppdrag av.

Notera att MÖS alltså i princip bestämmer sitt eget uppdrag och även priset för detta uppdrag. MÖS har hand om mycket, både tillsyn och verksamhet som närmast kan liknas vid entreprenad. Frågan är vad som gäller för MÖS vad gäller exempelvis sophämtning och avloppstömning?

Inom MÖS område bor det tillräckligt mycket folk för att försörja de tjänstemän som ska svara för tillsynen och i huvudsak via skattsedeln betala dem för administrativt arbete. Det gör man också genom att kontrollera en ny entreprenör när denne vill bli godkänd för entreprenader inom området. Därefter godkänns arbetet på entreprenörens rapport och självklart eget ansvar. Enstaka kontroller och stickprov görs naturligtvis.

I grannområdet MTG, Mariestad, Töreboda och Gullspång är skatteunderlaget väsentligt mindre. Där har man inte råd att avlöna motsvarande tjänstemän på heltid, så där åker de ut och inspekterar varje entreprenad minst en gång. För detta debiteras enligt taxa. Entreprenören som vet om detta, garderar sig naturligtvis genom att skicka notan till beställaren, oftast en vanlig kommunmedborgare. Det hela blir både dyrt och ineffektivt. Men miljöinspektörerna är försörjda och känner sig duktiga.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Myndigheter ska vara underställda folkets kontroll

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  I Sverige saknas både kontrollmöjligheten och d:o sanktionsmöjligheter mot skattefinansierade så kallade tjänstemän. Övriga medborgare kan politiker ohindrat kriminalisera!

 2. Niklas skriver:

  Nu var avgifterna visst lagliga igen http://www.atl.nu/arbetsliv/olagliga-avgifter-lagliga-igen

  • mats skriver:

   Wow! Retroaktiv beskattning och retroaktiv lagstiftning. Jag kan inte påminna mig när det senast var kännetecken för en rättsstat?

Kommentarer är stängda.