Finns Qanon?

Har läst en text på franska av den amerikanske manusförfattaren Paul J. Memmi (1930-2014). (citaten är min översättning från den franska teten, påpeka gärna om jag fattat något fel!) Texten måste rimligen vara skriven inom ett fåtal år innan hans död. Men det reser problem som jag återkommer till. Den publicerades den 28 februari i år förmodligen för att den anses mycket relevant efter Trumps presidenttid, coronapandemin och kanske även med klimatalarmismen.
Inledningsvis skriver han:
”Låt oss undersöka QAnon, den amerikanska konspirationsteorin på väg att omfatta alla andra. Dess formella universum kombinerar (ofta tatuerade) symboler för nynazistisk hedendom – Wotans trianglar, Thors hammare etc. – och den oförstörbara ikonografin av Guds öga på Egyptens pyramid, barnet offrat till Moloch, bockar och getter, kön och blod; och i en brandsläckningssymbol, allt som kan göra Makten ”mystisk, fascinerande, 1 skrämmande ”… kort sagt en paranoid och glödgad stil.”

Texten handlar om falska nyheter, deep state, Qanon, högerextremism, med mera och att dessa uttryck har sitt ursprung i konsten och exponerats på film i hundra år. Han räknar upp ett stort antal filmer, från Satan av Wallace Worsley 1920, Metropolis, till Doktor Mabuses testamente av Fritz Lang, filmer om monster, utomjordingar, maffia, spioner och konspirationer, som mordet på John F. Kennedy. På senare tid Pulp Fiction, Blade Runner och Matrix. Oförklarlig ondska och död, som endast kan förstås som konspirationer.

Här tar Memmi paus och tillrättavisar skarpt att konspirationsteorierna inte kan förklaras som en reaktion eller konsekvens av postmodernismen!
”Detta skulle vara att förhastat glömma att den konspiratoriska ”tolkningen” inte är en kritisk öppenhet, eftersom det bara är en aggressiv avskärmning av fördomar.”

Han staplar alla uttryck för fantasi och alternativ verklighet han kan komma på, som: ”fragmentering av berättelser och citatkonsten, karaktärer -subjektiviteter-världar som utvecklas i en paradoxal hyper-verklighet, ett imperium av växande tecken som har ersatt alla möjligheter till verklighet, oändlig ironisk eskalering i nivåerna av mening, metafiktion, magisk realism, paranoia” och menar att de skulle vara en metafor för en kaotisk värld av radikalt epistemiologiska förvirringar! Högtravande formuleringar, men betyder de något?

Han jämför Jorge Luis Borges galet bakvända värld 1940 med Umberto Ecos Rosens Namn från 1980. Med extremt svaga bevis länkar han dessa till studentikosa upptåg om konspirationer på 1960-talet och ställer frågan: ”Hur skiljer man en fri eller korrekt tolkning från en falsk överexploatering?”

Och svarar: ”QAnons konspiratorer lånar ibland karaktärer från dessa böcker eller filmer.”
”Den revolutionära användningen av det falska och det absurda var att avslöja det ihåliga ett helt främmande borgerligt samhälle: ”I en verkligt omkullkastad värld är det sanna ett falskt ögonblick!”

På 60-talet fanns en sådan rörelse som med förvanskad verklighet sökte påverka samtiden. Den kallades operation Mindfuck. De sägs ha myntat uttrycket Fake News för sina planterade osanningar.

Han nämner en Gianfranco Sanguinetti, en italiensk ”situationist”, okänd för mig, som på 70-talet ska ha startat en rörelse kallad situationismen där man förfalskar bilder av verkligheten med tanken att därigenom avslöja den verkliga verkligheten (och dess förljugenhet). Både Mindfuck och situationismen kan ses som föregångare till de memer som idag sprids på internet, kanske främst av folk på högerkanten. I vart fall är dessa frihetliga och kritiserar vänsterns paradigm.
För övrigt var den vänsterextrema Röda Brigaderna aktiv i Italien 1970-88.

I situationismen finner Memmi slutligen kopplingen till Qanon. Men då nämns årtalet 2016 och Pizzagate, alltså två år efter Memmis död! Hur det går till nämns inte i artikeln.

En roman från 1999 som på franska har titeln Q anges som inspiration till att kalla Qanon för just Qanon. I romanen förekommer ett antal förväxlingar och konspirationer, men ingen känner till förrädaren Qs identitet utom Q själv. Anon betyder på äldre engelska strax, snart, medan canon betyder rättesnöre, kanon på svenska. Man försöker sig alltså på en ordlek för att vitsa till sitt budskap. Ett grepp som inte är okänt bland svenska myndigheter.

Under Trumps presidenttid uppstår en strid mellan alt-vänster och president Trump om vem som egentligen korrekt kallar den andres propaganda för Fake News. Nu påstås av Memmi att Qanon och Trump samarbetade i en Operation Trumps Mindfuck som syftat till att skapa en hegemoni för alt-högerns politik, återigen sådant som hänt efter Memmis död och därför mindre trovärdigt som Memmis egna ord.

I en längre utläggning om videospel visar Memmi att dessa tagit möjligheterna att förfalska verkligheten några steg längre än vad biofilmen förmått göra. Den kan till och med dölja sin verklighetsförfalskning bakom uttrycket This is not a game (detta är inte ett spel). Den som deltar förutsätts delta på villkor att spelet är verklighet!

Artikeln avslutas med kommentaren ”Problemet är att vi i vår del av världen och i två eller tre generationer har gått igenom en moralisk kris som åtföljs av en referenskris, som förvandlar oss till oss själva i ett oändligt tolkningsspel.”
Och konstaterandet: ”QAnon var förmodligen kulturellt oundviklig.”

Lite kommentarer från mig. Memmi visar obönhörligt upp sig själv som alt-vänster och avslöjar därmed att Qanon är en halmdocka konstruerad av vänstern för att kunna attackera högern där vänstern tycker att högern behöver attackeras. Vilket stämmer med slutsatsen att Qanon var oundvikligt, eftersom vänstern behöver Qanon att skuggboxas mot. Då stämmer också Wikipedias felaktiga förklaring till Qanon som en extrem högerideologisk rörelse. Medan andra hävdar, troligen mer korrekt, att det varken är en rörelse eller en ideologi. Qanon är bara en enda människa, okänt vem, som på internet framför sin kritik av vänstern. Jag har heller aldrig sett några högermänniskor hänvisa till att de är Qanon, bara vänsterfolk som kletar detta epitet på högerfolket.

Memmi missade också i sin redovisning av filmer som kan kopplas till konspirationsteorier, filmen från 1997, Conspiracy Theory med Mel Gibson, Julia Roberts och Patrick Stewart. Men där visade sig en teori peka på en verklig konspiration och huvudpersonen blir förföljd av konspirationens folk för detta avslöjande.

Med tanke på de årtalsreferenser som anger årtal efter Memmis död så känns hela artikeln, fast den har sina skruvade poänger, som en förfalskning i avsikt att avslöja ”extremhögern”. Men avslöjandet vänder sig som en bumerang tillbaks mot dem som kastat den.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Finns Qanon?

 1. Jan Andersson skriver:

  Jag har aldrig hört talas om någonting av detta.

  • Mats Jangdal skriver:

   Delarna har väl de flesta hört talas om ngåon gång, fast mest i andra sammanhang. Har heller aldrig sett försök att pussla ihop det som här. Det känns väldigt konsturerat. Med tanke på att det är vanligtvis är högerfolk som av vänstern anklagas för verklighetsfrämmande konspirationsteorier var det intressant att läsa en avancerad och detaljerad konspirationsteori som är vänster och samtidigt även berömmer sig av att ha skapat denna konspiration.

 2. Stefan Eriksson skriver:

  Det övergår i alla fall mitt förstånd att kunna sortera i detta sammelsurium av text. Hade Paul J. Memmi några andra allvarliga lyten. Han kan omöjligen vänt sig till någon större ”publik”.
  Jag lämnar VO i detta ämne.

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag har försökt sammanfatta, men det är en 16 sidor lång artikel på franska. Vill man förstå allt eller detaljerna måste man nog läsa texten.

 3. Thomas skriver:

  I ett samhälle där människor inte har en klar uppfattning om tillvaron – som idag är fallet i större delen av västvärlden – så kan ingen sortera fram vad som är gott och vad som är ont. Det typiskt svenska är att ”alla vll gott” och att ondska är enbart okunnighet.. Resultatet kallar politiken ”vi har varit naiva”… (Jag har själv, personligen, suttit i den situationen). Jag kan tyvärr notera att min omgivning lever fortfarande tydligt i denna tanken om människans fullständiga godhet..Det onda finns helt enkelt inte. Hela resonemanget om Q, som jag noterat på nätet, är en fråga om att konstatera om Ondskan finns…Det är en fråga som människan brottats med i alla tider. Så även nu… (Att göra det till en höger-vänsterskala är nog mer själva taktiken, inte motivet. Att kanske finna att Ondskan verkligen finns, som mänsklig drivkraft, blir nog en chock för den ”naive” svensken.. så nästa fråga blir då, varför har det bivit så här för oss nordbor?)

  • Thomas skriver:

   Jag skulle vilja lägga till att effekterna i samhället innebär att Ondskan då kan uppträda som Godhet… och det kan gå så långt att totalitära samhällsfunktioner då blir ”goda” och därmed demokratiska, därför att ”demokrati” är ”Gott”… man kan nog även påstå att ordet ”Utveckling” som linjär funktion, framåt, uppåt, då blivit en ”god” tanke, trots att så kanske inte alls är verkligheten… (Vi upplever just allt detta precis i dagarna med pandemilagen, ekonomiska funktioner i världen och de mäktigas dribblande på alla sätt. En spännande orwellsk tid!)

   • Mats Jangdal skriver:

    Majoriteten är naiv, det har jag konstaterat. Frågan är varför? För så korkade är de flesta inte, att måste vara så naiva.
    Tror att det mest beror på ointresse för de abstrakta och metafilosofiska diskurser som i bakgrunden styr mycket av de reella belsuten i samhället. Alltså, folk tittar på kulissen och tycker den är ointressant, men glömmer/orkar inte titta bakom kulissen där kulissens utformning bestäms.

    Därför kan synbar godhet bäras upp av bakomliggande ondska, och synbar ondska förklaras med godhet som verkar i fel sammanhang och med ofullständig förståelse av sin egen verkan.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   ”…en chock för den “naive” svensken.. så nästa fråga blir då, varför har det blivit så här för oss nordbor”?
   Jisses?
   Som vanligt en ”icke fråga”, eller?

   Därför att din granne övertygades för länge, länge sedan att han hade sin fulla rätt att plundra Dig, mig och alla andra på EGENDOM och LIV med en förfalskad lapp man kallar för ”röstsedel” ! ! ! För att inte tala om alla de misstankar om rösträkningsfusk som cirkulerar.
   Hur har du det med det fulländade ”skattesystemet” som ger Löfven 180.000:kr/månad och en ”vanlig” pensionär under 10.000:kr/mån?
   Reinfeldt blev mutad med 20.000.000:kr när han smet från ansvaret för att ha planlagt Sveriges undergång.
   Qanon diskussionen hänger jag inte med i.

  • K skriver:

   Det du beskriver låter som en kombination av två saker. Dels svårartad ”progressivism”, dels lutherskt ”Sola Fide.”

   Curtis Yarvin (då under namnet Mencius Moldbug) kallar det ”ovinization”, dvs att folk blir till får.
   https://www.unqualified-reservations.org/2007/09/how-dawkins-got-pwned-part-1/
   ”An ovinized individual never imagines responding to any kind of threat with any kind of defensive action, certainly not violence. To the ovinized, anything bad that happens is either (a) an accident, or (b) the result of some sin or other moral error. The concept of an “enemy” does not exist.”

   Luthers ”Sola Fide” – genom tron allena – är tanken att man inte behöver utföra särskilda handlingar för att nå frälsning. Gud kan se var som finns i ditt hjärta. Den enda anledningen som kan finnas att uttala sig eller handla är att visa vägen för andra människor som ännu inte har förstått; att föregå med gott exempel.
   Därmed blir varken handling eller utfall det intressanta. Det viktiga var gott uppsåt.

   ”Många som kommer till Sverige lever under samma förtryck som i hemlandet, säger du? Vi slösar bort en massa pengar som kunde hjälpa fler, säger du?
   Må så vara. Vi ville väl! Det är det som räknas. ”

   • Mats Jangdal skriver:

    Det är tanken som räknas! Ska det bli Svea Rikes efterord?
    När allt är förlorat för att ingen kunde tänka det otänkbara.

   • Thomas skriver:

    Att vi kommer fram till Luther var min önskan… och svenska statens ambition att skapa ett europeiskt ”Nordkorea”, som en stormakt… (1523-1792). De som insåg läget därefter – emigrerade – när de fick möjligheten… (och vi andra?)

 4. Åke Sundström skriver:

  Hur kan detta nonsens vara intressant? En halmdocka, som du själv konstaterar. Har inte George Orwell redan sagt allt som behöver sägas i ämnet språklig indoktrinering?

  • Thomas skriver:

   I en klassisk diktatur så begränsas informationen (och samtalet), medan man i dagens diktatur överöser med information (och samtal) genom meningslösa resonemang.. problemet är då att för allmänheten att sortera fram vad som är vad…Q är en del i en enorm flod av ”information” där man som enskild måste sortera själv… och med erfarenheter från förra seklet, sådant som Dallas-TV, så undrar jag om folk klarar det…för det kräver en hel del av medborgaren.

   • Mats Jangdal skriver:

    Precis där dyker den ”oberoende” statstelevisionen upp coh erbjuder sig att göra ”journalistiska” granskningar och urval av flödet så att du kan lita på allt de släpper fram!

  • Mats Jangdal skriver:

   Du skulle kunna ha rätt, precis som den gamle bygalningen som hade ett svar på allt: Det står i bibbla’, sanninga står i bibbla’!
   Men det kan vara bra att känna till hur de lurar oss, vilka ansträngningar de gör för att luras.

 5. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Wray Says FBI ’Concerned’ About QAnon Phenomenon in Senate Hearing
  2 mars 2021

  https://www.youtube.com/watch?v=eP2uhoPiI1E

  FBI director tells Senate that Capitol riot was an act of ”domestic terrorism” HIGHLIGHTS
  2 mars 2021

  https://www.youtube.com/watch?v=K7qK9XsA0e8

  Mvh,

Kommentarer är stängda.