Vuxnas lek med dockor – proaktiv desinformation

Halmdockan (eller halmgubben) tycks ha blivit en favoritleksak för en majoritet av ”vuxna” människor i det offentliga samtalet. Med halmdockan tillvitar man andra människor åsikter och ståndpunkter de inte har. Sedan ger man sig på dessa falska antaganden med skuggargument.

Allt fler politiker och inte minst regeringar världen runt har börjat tillgripa en halmdocka vi kan kalla för proaktiv desinformation. Det vill säga att man försöker måtta in vilken sorts kritik som kan komma att riktas mot den egna verksamheten. Formulera motargument och börja sprida sin egen desinformation om andra innan dessa ens hunnit ur startblocken.

Med det i åtanke fabricerar man via både troll och myndigheter ett narrativ där politiska motståndare eller folklig opinion utmålas som lögnare, konspirationsteoretiker och en direkt fara för demokratin. Så som tex. demokraterna gjorde i USA om Trump och hans anhängare och sossarna gjorde i Sverige om SD.

Det verkar också vara det som har hänt i Tyskland med de som gripits för att ha planerat en statskupp. Den förklaring som de flesta bedömare ger till det inträffade är att den tyska regeringen inser att de under lång tid skött energifrågan så dåligt att många tyskar kommer att lida svårt av energibrist i vinter. Är det i verkligheten en konspiration, en konspirationsteori eller desinformation?

De styrande oroar sig därför för allvarliga protester och störningar, vilket de försöker ta udden av och omdirigera på förhand. Det är då proaktiv desinformation kommer till användning. Bara de mycket uppmärksamma noterar det. Övriga medborgare får det inplanterat som subliminal erfarenhet och när samma desinformation senare sätts i sjön av hela propagandaapparaten nickar de okunniga igenkännande. Finns då ingen välorganiserad och välspridd opposition går propagandan in som smör på nyrostat bröd.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Vuxnas lek med dockor – proaktiv desinformation

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Säger bara, TACK MATS.
  Hela horder av desinformatörer, vilseledare gör allt för att störta civiliserade samhällen i grus och aska. Våran okunnighet gör det dessutom nästan omöjligt att genomskåda och det värsta, de flesta ”desinformatörer” avlönas med hjälp av utplundrade skattepengar.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Säger bara, TACK MATS!
  Desinformatörer, vilseledares sjukliga fantasi betalas med utplundrade SKATTEPENGAR. Hur ändrar man på det?

 3. Pingback: Vuxnas lek med dockor – proaktiv desinformation | ulsansblogg

 4. Göran skriver:

  Socialdemokraterna tjatar hela tiden om nazister i Sverige som ett hot. Men den lilla skara nazister vi har i Sverige kan bara göra ett skrap på ytan i förstörelse jämfört mot vad Socialdemokraterna har förstört Sverige, och för den delen vår nuvarande regering.

  • Benny skriver:

   Tja, fast nazister kan ju även göra nytta om det s a s är ”våra” nazister! Se bara på Ukraina där ska regimen få ytterligare 600 miljoner av våra skattepengar att förskingra till de ukrainska oligarkernas lyxliv och byggprojekt.

 5. Göran skriver:

  Om det politiska partiet Alternativ för Tyskland, har det så kallade författningsskyddet i Tyskland sagt att om de blir för stora, då kommer partiet att förbjudas och partiets topp eventuellt fängslas.

  • Benny skriver:

   Man kan räkna med samma öde för AFS i Sverige! Detta är alltså ”demokrati” enligt de globala liberalfascisternas sätt att se på den! Gärna demokrati men på våra villkor är det som gäller i de globala kretsarna! Vad folket vill? Helt ointressant, eller som det myntades för många år sedan av Kalle Bildt ”den enda vägens politik” vilket i praktiken betyder lydnad under Bryssel och Washingtons direktiv. Och så blev det, vilket vi ser det hemska resultatet av dagligen…

Kommentarer är stängda.