Kan principer bli på modet?

Både till vänster, i mitten och till höger finns folk som inte förstått och inte heller drivs av principer. Deras drivkraft är särintressen som med vilka grumliga motiv som helst ska försvaras.

Tyvärr är det dessa som oftast dominerar debatten eftersom deras emotionella engagemang är lättare att tydliggöra än de lite tråkiga principerna. Principerna har dessutom nackdelen att de måste tolkas på ett intelligent och medvetet sätt för att fungera. Vidare ställs principer ibland mot varandra och måste då kunna ges olika företräde, vilket kan ge intrycket av relativism. Likväl är principer användbara redskap för att underlätta intelligenta resonemang kring sakfrågor, ett slags moraliskt balansorgan.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.