Förnya synen på alkohol

För övrigt så är det lämpligt att sluta hävda den gamla svenska alkoholpolitikens förträfflighet. Den fungerade ju knappt innan inträdet i EU. I en föränderlig värld kan man inte klamra sig fast vid det gamla när det inte längre fungerar.

Vill vi ha ett folk som kan umgås på ett förståndigt sätt med alkohol måste de också ges förtroende att lära sig detta. Gärna med utbildning och information som hjälp. De som ändå utvecklar beroende och missbruk måste få hjälp att komma ur detta. Missbruk grundar sig så gott som alltid i ett missnöje med den egna situationen. Kan vi skapa ett samhälle där medborgarnas egen initiativkraft får komma till uttryck istället för att kasta tvångströjor över dem kommer suget efter alkohol och droger att minska. Det är god alkoholpolitik.
Många ungdomar lär sig dricka alkohol långt innan de får börja köra bil. Om ungdomar får ta körkort redan vid 16 års ålder har alkoholvanan inte utvecklats lika mycket och möjligheten att prioritera nykterhet såväl med som utan ratt ökar.
Även vanan/möjligheten att i berusat tillstånd resa med kollektivtrafik bör undersökas vad avser tillvänjningen av att kunna dricka och ändå byta umgänge eller uppehållsort under kvällen. En ökad möjlighet att använda egen bil i kombination med krav på nykterhet kan också vara såväl nykterhets- trafiksäkerhetsfrämjande.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.