Syna varan innan du betalar

När USA invaderade Afghanistan betalade man judaspengar till dem som utlämnade al-quaidamedlemmar. Dessa utlämnade personer flögs sedan i stor omfattning till Guantanamo på Kuba. Där förhördes de med allt brutalare metoder för att lämna ifrån sig vital information om al-quaida. I flertalet fall kan man konstatera att de faktiskt inte hade något att berätta.

Tänk om ryssarna hade betalat judaspengar till finnarna 1944 för att de skulle utlämna finska motståndsmän. Vilka skulle finnarna ha tagit emot pengar för att utlämna? Knappast motståndsmännen. Inte är man dummare i Finland än att man hade lämnat ut medlöpare till ryssarna och andra människor som man bedömt som säkerhetsrisker eller helt enkelt som oskadliga att mista. Varför skulle afganer eller al-quaidasympatisörer vara dummare än finnar på den punkten?
I Amerika kan man köpa det mesta och amerikanen är van att betala för det han vill ha. Men inte ens i Amerika kan man köpa kärlek, sanning eller respekt. Så nu sitter amerikanerna där med dem som kunde ha hjälpt dem, inspärrade på Guantanamo, dem som man bekämpar har fått amerikanernas pengar och klarar sig ett tag till. A fool and his money will soon go separate ways, brukar man säga i USA. How true, how true.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.