Karriärismen 5

Självhushållare och gör-det-självare kan väl naturligen anses vara ickekarriärister. Deras drivkraft och stolthet är att av egen kraft åstadkomma de framsteg vars frukter de komma i åtnjutande av.

För karriäristen är inte detta lika viktigt, om det ens finns med på kartan. Det är nästan så att man ibland kan man misstänka att det viktigaste för karriäristen är just att han inte har åstadkommit de framsteg vilkas frukter han njuter. En väsentlig del av karriäristens drivkraft verkar vara en tillfredsställelse över att kunna åtnjuta fördelar som andra möjliggjort
I vissa fall kan man säga att en karriärist agerar som ett slags mäklare som underlättar för en affär mellan parter som annars inte hade träffats. Om inte mäklararvodet är oskäligt kan man se det som något gott. Å andra sidan, kan man vara mäklare utan att vara karriärist. I många andra fall tvingas man konstatera att karriäristens närmaste släktingar i naturen är parasiterna.

Det här inlägget postades i Karriärismen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.