Tung dom fäller rättsväsendet

Sture Bergwall blev till slut friad på alla punkter. Därmed är ett litet hörn av svensk rättsordning upprivet, blottande dess ruttna innanmäte. Det visar nämligen hur en oskyldig människa kan dömas för flera mord utan tillstymmelse till bevisning. Det visar hur tjänstemän som bestämt sig för att fälla en viss person också lyckas genomdriva sin vilja.

Fallet Bergwall/Quick var ett högprofilfall som bevakades i åratal av hela mediakåren. Alla relevanta frågor borde ställts och väsentliga fakta kommit i dagen. Men så blev det inte. Alla gottade sig åt att målande få beskriva ett odjur.

Men det finns andra rättskandaler, i liknande storleksordning, som aldrig kommer till allmänhetens kännedom. Ärenden där den dömde medborgaren inte fått chans att redovisa sin sak inför en domstol. Det dyker upp allt fler och mycket skrämmande bevis att det sker i djurskyddsärenden. Det sker strandskyddsärenden, bygglov, skatte- och tullärenden.

Tillsammans med den av Högsta Domstolen nyligen fastställda europeiska rättsordningen, att man inte kan dömas två gånger för samma brott, kan detta friande utslag bli en början till upprensning i den svenska rättsrötan. Om viljan finns.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Tung dom fäller rättsväsendet

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Vem kommer ihåg Calle ”batong” Lidbom apropå kriminalisering av medborgarna, ca1.100 lagar och förordningar under hans korta tid som minister utan portfölj. Det finns det säkert någon som kan skriva en rysare om. Karlen är borta och glömd men vi övelevande skall drabbas av hans perversa ondska.

Kommentarer är stängda.