Prätorerna har intagit världen

I den USAmerikanska konstitutionella republiken visar det sig att folkets röst inget längre betyder. Vem man röstar fram till president eller ombud i någon av de båda kamrarna spelar ingen roll för hur landet styrs eller hur myndigheterna betraktar och behandlar medborgarna. Landet har övertagits av prätorer.

Lika illa är det på andra håll i världen. FN styrs sedan länge av tjänstemän med sitt eget bästa högst på dagordningen. Politikerna i EU är helt i händerna på sina tjänstemän, dessutom avlönar man egna lobbyorganisationer (sock puppets) som ska hjälpa till att legitimera de folkfientliga besluten.

I Sverige är det minst lika illa. De politiska beslut som verkligen tas här och som inte kommer från Bryssel är lätt räknade. Bland annat Naturvårdsverket och Länsstyrelserna skriver sina lagar. Det gör de genom att ständigt göra nya tolkningar och flytta fram positionerna. Djurskydd, allemansrätt, strandskydd, dikning, skogssötsel och jakt är bara några av de områden där staten bestämmer allt mer och de berörda allt mindre. Trafikverket och Skatteverket är andra myndigheter som ”tolkar” lagen och ger uttryck för det i ställningstaganden eller liknande.

Myndigheterna ger ut broschyrer med sina tolkningar. Dessa tolkningar accepteras sedan vanligen av domstolarna, som inte ger medborgaren en chans. Det är alltså prätorsmyndigheterna som talar om för domstolarna hur lagen ska tolkas. Gunnar Wiktorsson har kallat det för ”broschyrlagstiftning”. ”Olagliga” broschyrer tillåts bilda praxis och uppfattas efter en tid som lag.

I svenska media regerar klimathotet oinskränkt trots att allt fler och allt tyngre bevis för att hela frågan varit grovt överdriven presenteras. Se exempel i gårdagens artikel. Till och med IPCC:s erkännande att de överdrivit alarmen och överskattat den egna kunskapen om klimatet förbigås med tystnad i svensk press, för att inte störa hegemonin i budskapet. Pressen är en del av prätorskapet.

Ett aktuellt exempel på prätorskapets överordning och medborgarnas undersåtefiering, gavs i skogsaktuellt nyligen. Där skrev Rickard Axdorff på ledarplats ”Ett nationellt skogsprogram borde ta sikte på skogens roll för bygget av nationen”.
Inte ett ljud om att den privatägda skogen är till för att möjliggöra ägarens visioner och drömmar, Pursuit of Happiness, om man så vill. Det Axdorff föreslår är att ge fritt fram för den kleptokratiska staten och de marklösa hattifnattarnas propåer. Vi behöver inte deras förgrönade helvete. Vi behöver en återupprättad äganderätt.

 

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Prätorerna har intagit världen

 1. Thomas skriver:

  Byggande av nationen…. Vilken nation? Sverige finns ju inte längre, så vad menar han?

 2. Thomas skriver:

  I Rom så var väl republikens fall när Ceasar tog över…
  I USA är det kanske inte lika lätt att se det, men 9/11 kommer nog ändå att bli brytpunkten då USA slutade att vara en demokrati och blev en diktatur styrd av byråkrati och militär…
  Med kapitalet som motor…TNC
  Så din kamp för den lilla människans frihet är nog sedan länge överspelad.
  Man skall inte ha mer än man kan bära med sig….heter det.

  • mats skriver:

   Du har nog mer rätt än jag önskar, eller hoppats. Suck!

   • Thomas skriver:

    Tja, tillvaron blir ju mer spännande så här…
    Efter att vi gick med i EU har byråkratin spårat ur totalt här, men jag såg det redan på åttiotalet då jag jobbade inom stalig byråkrati och sedan kommunalt i början av nittiotalet…
    Trenden var tydlig. Här kom en generation som skulle styra tillvaron.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Oavsättliga, skattefinansierade så kallade ”tjänstemän” med privata agendor gör slut på friheten för den enskilde. Det som kommer att fällavgörndet blir bristen på livsmedel. Just nu förhandlar kineserna med ”Smithfield Farms” i USA om köp av 25% av den amerikanska grisköttshanteringen eller ca 15% producerat amerikansk griskött för en summa om $7,1 miljarder.

  • Thomas skriver:

   Smithfield finns ju i Polen..
   Så det är ju ganska nära….

  • Thomas skriver:

   Man behöver ju bara byta med litet amerikanska statsobligationer…
   USA liknar alltmer ett hotat lejon…
   Han morrar dovt ty nu närmar sig hyenorna…
   Ty sårad är han, lejonet…..

 4. Pingback: Tjänstemannaansvar och ”Oath of Office” | Frihetsportalen

Kommentarer är stängda.