Övervakningssamhället

Att USA använder drönare i Afganistan och på vissa platser i Afrika känner de flesta till. Att dessa obemannade farkoster kan vapenbestyckas och anänvdas för precissionsattacker har också uppmärksammats. Mindre känt är att de använts så flitigt i Somalia att de tidvis i sig utgjort ett ett säkerhetshot mot civilflyget. Man har helt enekelt haft så många uppe i luften och så nära flygplatser att kollisioner varit mycket nära.

Amerikanska DHS, Department of Homeland Security har nu beställt fler drönare med nya specifikationer från tillverkaren General Dynamics. Dessa nya drönare ska kunna användas för civil spaning i USA. De ska kunna detektera om en stillastående person bär ett dolt vapen, avlyssna och spåra en mobiltelefon, avlyssna och triangulera kommunikationsradioapparater, med mera.

Flera människorättsoranisationer börjar ställa frågan om detta är förenligt med konstitutionen. Det kan röra sig om brott mot både andra och fjärde tillägget.

President Obama har uttryckt att han inte erkänner några konstitutionella begränsningar att utföra sitt uppdrag att upprätthålla säkerheten för det amerikanska folket. Alltså som kollektiv. Det finns amerikanska bedömare som menar att han är beredd att ge order om verkanseld från drönare mot utpekade amerikaner i USA, för att försvara kollektivet. De tilläger att det finns personal som är reedo att verkställa en sådan order. Den tillträdande CIA-chefen John Brennan vill inte utesluta att så skulle kunna ske.

I ett demokratiskt land med tydlig rättsordning vore det liktydigt med vilken som helst känd historisk diktators brott mot mänskligheten. De skrämmande visionerna från Fahrenheit 451 kan redan förverkligas flera gånger om. Den amerikanska utvecklingen belyser verkligen frågan om det är staten eller medborgarna som ska ha vapnen, men från ett oväntat håll.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.