Elnätspris utan tak

En dom i Förvaltningsrätten i Linköping ger elnätsbolagen rätt att ta ut de avgifter de önskar för sina elnät. Det vill säga för din och min inkoppling till nätet. Nu kan man fråga sig varför elbolagen är så angelägna om att få ta ut höga avgifter på nätet, kan de inte bara höja elpriset?

Nej, det kan de verkligen inte. Med den elkraft vi redan har i vattenkraft och kärnkraft så har tillskottet från vindkraft gjort att vi ibland har ett rejält överskott. Eller rättare, möjlighet till betydligt högre produktion. Då kan man inte höja priset, eftersom det skulle öka produktionen vilket skulle sänka priset. Tillgång och efterfrågan styr priset enligt känd modell.

Dessutom har såväl statsmaktens krav på säkra nät efter Gudrun och de flerdubblade anslutningspunkterna till nätet för elproduktion gjort att nätkostnaderna faktiskt ökat. Vidare är det bekvämt att vara nätägare. Man har ju ett de facto monopol. Staten är ju också storägare i Vattenfall. Domen är alltså fullt logisk för såväl statsintresse som affärsintresse.

I den rådande situationen kommer allt fler att konstatera att det inte lönar sig att spara el. Nätkostnaden är så hög i förhållande till det man kan tjäna på att spara att det kvittar. Dessutom blir det så att om många sparar mycket måste elproducenterna höja nätkostnaden ännu mer för att låta de fasta avgifterna täcka inte bara deras fast kostnader, utan även en ökande andel av deras rörliga kostnader.

Är det inte en underbar och ansvarsfull, riktigt hållbar energipolitik våra regeringar fört de senaste decennierna, allt under glada tillrop och uppmaningar om att spara på elen? Därtill minns vi förbudet mot de miljövänliga glödlamporna, till förmån för de kvicksilverbemängda lågenergilamporna.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Elnätspris utan tak

 1. kallepelle skriver:

  Det här trickset har vi ju redan sett genomfört med det kommunala sophanteringsmonopolet som väl miljöpartiet tvingade på oss? Jag lämnar icke ett milligram sopor men debiteras likförbannat sophämtningsavgift.

  Här i huvudkommunen har man p g a ständig backgång infört soptaxa per hämtat kg. Detta ledde genast till att papperspellar i parker och vid hållplatser översvämmades av tunga sopor ja mest blöjor då och mängd hämtade sopor sjönk utan att hämtningsverksamheten ändrades och anpassades. Kostnadsökningen som följde leder till att man ”måste” höja kilotaxan igen och så rullar det på. De ansvariga har dock en helt annan bild av det som hänt d v s dom tillrättalägger verksamhetsbilden påtagligt. En annan jätteframgång man skryter med är de bruna tunnorna för matavfall. Jag har cyklat med specialinsamlingsbilen. Detta tokpåhitt fungerar inte alls. Bilen får större och större rundor men kommer aldrig med nämnvärt lass åter till centralen. Ett mögligt rostat bröd per brun tunna borde ge den dyraste fordonsgas som tänkas kan. Förmodligen förbrukar sopbilen mycket mer gas än vad som kan genereras av de mögliga skalkarna. Nej det finns ingen efterkalkyl någonstans. Jag gissar att verklig kostnad för ett kg gas ligger bort åt 1000kr,

 2. Gunnar Littmarck skriver:

  Jag är liberal och anser att mänskliga resurser utvecklas bäst under privat beslutsmakt, men…
  Infrastruktur som egentligen är utvecklade, ska ägas gemensamt, men byggas och drivas på entreprenad.

  Häromdagen formulerade jag på NyTeknik under debatten på detta tema, varför jag anser att så många normala kan ha så korkade åsikter.

  Om jag har rätt, så är vårt samhälle dömt till undergång.

  Hur ska de som gör allt i sina liv för att anpassa sig efter etablerade åsikter, kunna ersättas med de som ifrågasätter, därför är obekväma och har nollchans att få skattefinansierad makt och därmed påverka samhällsutvecklingen?

  Under starka yttre hot fungerar detta se exempelvis Israel under krigen 1967 och 1973.

  Se vidare Israel efter ett kvartssekel med trygg maktbefordring av de mest lojala…. förlusten i Libanonkriget…

  Detta går att se i hela människans historia.

  Då ett samhälle lever tryggt växer oförståndet i den styrande eliten tills de fjärmar sig så långt från verkligheten att samhället störtar samman.

  Gå tillbaka till Maya, Egyptiska dynastier, så framåt och missa inte att läsa det tidiga 1500-talets Machiavelli i sin sammanfattning ”Fursten”.

  Är vi dömda av våra gener?

 3. Niklas skriver:

  Det är ju faktiskt fullt möjligt att bli självförsörjande på el och därmed klippa alla elledning ut till nätet. Solceller, minivindkraftverk, truckbatterier m.m. Hur vida det lönar sig i längden kan ju alltid diskuteras, men visst vore det skönt att slippa elräkning.

  • Gunnar Littmarck skriver:

   Hej Niklas.
   För människor med tillgång på brännbara material har gengas fungerat sedan andra världskriget, numer bygger bl.a en finsk firma fina rostfria aggregat.

   Då monterar du ett värmekraftverk i form av en bilmotor med generator i källaren.

   Det utvecklas vidare modern småskalig förgasning och även en metod att bryta ner cellulosa för jäsning på kort tid.

   Förgasning tror jag mest på, egentligen upphettning i syrefattig omgivning.

   För de utan tillgång till brännbart material så utvecklas många småskaliga system där motordrivna solugnar producerar vätgas genom att spjälka vatten.

   Slutsatsen är att ju högre energiskatter/avgifter, ju förr eroderar hela systemet och snart går inte ens moms att ta ut, som för 25 år sedan för el och 45 år sedan för bensin.

   Livet leker och jag ser hur dagens energipolitik går allt snabbare mot sin egen undergång.

Kommentarer är stängda.