Bredbandskonferens åt alla?

Frihetsportalen hackad!

Sistlidna natt natt blev Frihetsportalen hackad av någon som påstår sig vara kurdisk aktivist. Hacket var snällt så tillvida att endast gårdagens text blev utbytt mot kurdiska slagord.

Jag lägger därför in texten igen. Men jag hade gjort tillägg i texten som jag inte hade fört tillbaka till mitt worddokument som jag skriver mina texter i. Tyvärr gick era insiktsfulla kommentarer förlorade också. Om någon har råkat kopiera gårdagens text vore jag tacksam om jag får den på e-post, så att jag kan komplettera!

Vissa saker och händelser är svårare att förstå än andra. Kan det bero på att andra människor vill något annat än vad man själv vill?

Regionförbundet Sörmland och Vingåkers kommun bjöd in till en bredbandskonferens 8-9 februari. Den är riktad till bredbandssamordnare och bredbandskoordinatorer från hela landet.

Alla i branschen kommer att vara där utom Fibersamverkan då, Sveriges enda riksorganisation för oberoende fiberföreningar, för vi är inte välkomna! Jag är ordförande för Fibersamverkan.

Alla bredbandssamordnare och bredbandskoordinatörer från Sveriges 290 kommuner och 20 landsting/regioner är inbjudna att ta del av vad aktörerna på bredbandsmarknaden har att säga om utbyggnaden på landsbygden.

Förutom Vingåkers kommun och regionförbundet Sörmland, står PTS, IP Only, Telia, Stadsnätsföreningen, Bredbandsforum (Näringsdepartementet) och Sveriges kommuner och landsting som anordnare/inbjudare. Dessa står också för talarna på de olika programpunkterna, inklusive näringsminister Peter Eriksson och Alexander Bard. Häpp! Som ”Loffe” Carlsson skulle sagt.

Jag fick kännedom om denna konferens för en månad sedan och anmälde mig omedelbart per e-post, men fick inget svar. När jag per telefon hörde efter varför, fick jag ett förvånat ”var det en anmälan?” till svar. Då fick jag också veta att till en konferens med alla dessa människor hade man bokat en lokal som enligt brandbestämmelserna rymmer max 100 personer. Hur tänkte de?

Jag upprepade min önskan om att få delta. Kontaktpersonen och anordnaren Göran Wide på regionförbundet bad att få återkomma efter att de haft sin genomgång av anmälningslistor, fredag den 27 januari. Men inget hördes, så jag ringde på måndagen och frågade. Då hade mötet inte blivit av, men skulle ske senare på dagen.

Inget hördes. Torsdag den 2 februari ringde jag åter upp Wide och fick det negativa beskedet att det inte finns någon plats för mig och Fibersamverkan. Det lät också som om han ansåg att jag varit onödigt efterhängsen för att bli inbjuden till ett möte där jag helt enkelt inte var välkommen.

Varför blir jag så upprörd över detta bemötande? Av flera skäl. Om det är sant att man bokat så liten lokal att den inte räcker till för alla man bjudit in, då har man gjort en allvarlig missbedömning av vad jobbet/uppdraget går ut på. Särskilt som detta område, bredbandsutbyggnad, nyligen av regeringen proklamerats som ett särskilt prioriterat område.

När man bjuder in alla som på något sätt har intresse av att bredbandsutbyggnaden går bra, utom oss som organiserar de föreningar som faktiskt gör jobbet, då har man missat något väsentligt.

När alla de andra inbjudna dessutom representerar aktörer som gärna ser att de till lägsta kostnad, helst gratis, får lägga vantarna på våra medlemsföreningars nät, då blir det illavarslande att vi inte får vara med.

När dessutom alla utom anordnaren vet om vår existens och vi har träffat dem alla på ett flertal olika möten, då blir det lite märkligt när inte ens de styrande myndigheterna påtalar att det kan vara en viss poäng med att bjuda in Fibersamverkan. Vi representerar trots allt precis den grupp människor och de geografiska områden man kommer att tala om på konferensen.

Om du som läsare av detta inte har insett det ännu, så är detta skarp kritik från min sida. Kritiken är riktad till dem som formellt och praktiskt står som anordnare. Kritiken riktar sig också till sådana som PTS, Bredbandsforum och Stadsnätsföreningen, vilka alla representerar det offentliga Sverige, att de inte sett till att få med oss på konferensen. Jag anser att de svikit sitt offentliga uppdrag. Det kan de gott få veta!

När man läser på Vingåkers kommuns hemsida, visar det sig att de sålt all sin bredbandsutbyggnad till IP Only. Landsbygdsdelen byggs ut av Bynet, som lika fullt (trots kommunal upphandling) lämnar vita fläckar eller luckor i nätet.

IP Only ägs av EQT som ägs av Wallenbergägda Investor. I IP Onlys styrelse sitter bland andra vingåkersonen Göran Perssons högra hand, Pär Nuder. Där sitter också Jan Scherman, som har egna intressen av hur det nya mediasverige ska komma att se ut. Dessutom finns där Elisabeth Thand Ringqvist, en centerpartist som aldrig blev riktig politiker utan istället blev tjänsteman och utsedd till årets lobbyist 2013. Övriga ledamöter verkar vara skolade av EQT till denna uppgift.

Det ser alltså ut vara IP Only, ja Wallenbergs då, som är den egentliga arrangören av bredbandsdagen för rikets alla bredbandskoordinatorer och liknande. Ett säljmöte för IP Only med andra ord. Ingen annan är välkommen med avvikande information. Ett möte alternativ eller konkurrens inte är välkommen. Ett möte där statens myndigheter tillsammans med en minister och en obestämbar underhållare som dragplåster ska ge legitimitet till säljsnacket.

Fristående och självägande fiberföreningar är alltså en styggelse i monopolisternas ögon. Oavsett dessa är monopolister av socialistisk eller kapitalistisk övertygelse. I Rumänien protesterar folk just nu på gatorna mot att politikerna är korrumperade. Vad gör svenskarna?

Varför är ägandet av nätet så viktigt?

Likheten med elnäten är slående. Många runt om i bygderna kan vittna om att när de själva ägde sina lokala elföreningar var den fasta avgiften låg. Sedan såldes näten i omgångar till allt mer avlägsna ägare och nätavgiften blev högre för varje gång. Idag är den ofta högre än förbrukningskostnaden för många abonnenter.

Risken är stor att det går samma väg med fibernäten. När internetmarknaden mognat och tillströmningen av nya abonnenter avtar så blir det frestande för stora nätägare att öka intäkterna genom att öka den fasta avgiften, man har ju monopol på varje anslutning!

På den mobila sidan finns en viss konkurrens mellan de fåtal koncessioner som har rätt att trafikera etern. Så där är risken för kraftigt höjda fasta avgifter inte lika stor. Men lågt pris för leveransen innebär incitament att utnyttja monopolställningen. Med fiber blir det lika mycket monopol som med elanslutningen. Det är naturligtvis det Wallenbergs insett och vill göra pengar på. Det är inte problemet. Problemet är myndigheter som antingen medvetet eller aningslöst medverkar till en sådan monopolställning.

Vidare så innebär operatörsrollen en stor möjlighet till övervakning av vad kunderna har för sig på nätet. Vissa delar av sådan övervakning måste ske enligt lag. Men det kan även finnas incitament att sälja uppgifter, exempelvis för att andra ska kunna skicka skräddarsydd reklam.
Informationen vi hanterar i bredbandet är väsentligt mycket personligare och känsligare än den som skickas i elnätet. Även om innehållet är okänt, så är vilka vi har kontakter med av större intresse än hur mycket ström vi förbrukar och vem som tillverkar den.

Med många lokala ägare av kundnäten minskar alla dessa risker. Sköter sig inte operatören kan man byta. Är man delägare i en lokal fiberförening kan man gå på stämman och göra sin röst hörd. Flera föreningar tillsammans kan via en riksorganisation som Fibersamverkan upphandla centrala avtal till bra priser, eller ställa andra krav på operatörerna.

Rätten att få äga och sköta sin egen verksamhet har alltid varit och är fortsatt av avgörande betydelse för landsbygdens frihet och utveckling.

Tack Bengt, som hade sparat! Nu är det inte exakt som igår, lite bättre.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Bredbandskonferens åt alla?

 1. Göran skriver:

  Bäst om du uppdaterar WorldPress så du har senaste versionen. En gång hackat kan det ske igen på samma sätt.

  Vad trött man blir på dessa totalt meningslösa saker dessa människor hittar på.

  • mats skriver:

   Det är det som är lite skumt. Jag har precis uppdaterat, men jag avböjde WordPress backuptjänst, som de ville ha betalt för.
   Gurgel!

  • Samuel af Ugglas skriver:

   För socialistiska samhällsomstörtare typ Löfven/BATRA är ingenting meningslöst.
   Det är ju busenkelt för dem med FRA´s hjälp.

 2. Niklas skriver:

  Vore det det inte bättre att ha just denna konferens över videolänk eller dylikt, just för att visa på på bredbandets möjligheter… 🙂

 3. JIMMY skriver:

  Hej igen Mats skall försöka återge från minnet vad jag skrev här igår – jag brukar ibland spara texter som jag skriver på olika forum!!

  Tack Mats för att du granskar dessa Korporativism fascistoida kartell monopolister!! som har en hundraårig lång tradition av detta maktmissbruk i den politiska rättslösa demokraturen Sverige i nådens år 2017!!

  Det flesta vet ju redan om att Sossarna i maskopi med ljusskygga mörkermän samt de vanliga kända bankfamilj särintressen sålde ut Svenska EL näten till dessa kartell monopolister redan under 1990 talet resultatet ser vi numera idag på orimliga totalitärt hårt diktat beskattade elräkningarna via olika patetiska klimat namn på skatter i räkningen.

  ( Korporativism kan enkelt beskrivas som att politik och särintressen växer samman, utanför den demokratiska processen. )

  Men härda ut frälsning finns och en hjälp om det blir by kabel internet monopol!!

  Jag har nämligen hört talas om en Amerikansk geostationär internet satellit högt ovan molnen som effektivt går runt censuren och ”Sosse Wallenberg Korporativism monopolister ”

  Som idag kan leverera minst 20 Mbps idag till isolerade byar i Sverige och enormt mycket högre internet uppkopplingar hastigheter med billiga abonnemang,

  Som du skrattande visslande tecknar i Donald Trumps nya nationella ocensurerade PK befriade nya fristad i USA.

  Trevlig helg önskar jag till både Herre och Fru!!

Kommentarer är stängda.