Dålig ekonomisk frihet

Economic Freedom of the World ger årligen ut en rapport om hur det står till i världen med den ekonomiska friheten. Det de bedömer är i vilken grad länders regelverk och myndigheter underlättar ekonomisk frihet. Hörnstenarna i ekonomisk frihet är individuell frihet att välja, frivilliga transaktioner, frihet att gå in på en marknad och konkurrera, samt personlig säkerhet och skydd för privat egendom.

Med hjälp av 42 mätvärden har man rangordnat länderna i fem olika kategorier:

 • Statens storlek, offentliga utgifter, skatter samt företagande
 • Juridisk struktur och säkerhet för äganderätt
 • Tillgång till stabil valuta
 • Frihet till internationell handel
 • Lagar och regler som omgärdar låntagande, arbetsmarknad och företagande.

Bäst rankade EU-land är Finland på en delad tiondeplats. Bäst i Europa är Schweiz på fjärde plats.

EFW skriver uttryckligen att man redan från start klargjorde att det är av avgörande betydelse att skilja på demokrati, i synnerhet ohämmad (oreglerad) demokrati, och ekonomisk frihet. Svenska socialdemokrater brukar älska att tala om ekonomisk demokrati som det slutliga målet för deras arbete. Då kommer fördelningspolitiken att fungera så att alla får lika mycket att spendera för eget bruk, oavsett inkomst. Mellanskillnaden består i skatter och annat tvång. Att detta är rena motsatsen till ekonomisk frihet torde stå klart för alla med förståndsgåvorna i behåll.

Det politiska system som bäst upprätthåller ekonomisk frihet är också det system som upprätthåller andra friheter. Grunderna är konstitutionell begränsning av den politiska makten och likaledes konstitutionellt skydd för individens rättigheter, samt åtskillnad mellan lagstiftande, verkställande och dömande myndigheter.

Sverige hamnar på 32:a plats, efter länder som Chile, Qatar, Georgien, Armenien, Peru, Costa Rica och Ruanda Det är med knapp nöd vi klarar en plats i den bästa kvartilen. Gränsen går vid plats 39. Eller med siffror. Hong Kong med betyg 8,98 på en tiogradig skala leder. Sverige har 7,47 och gränsen nedåt till andra kvartilen går vid 7,40. Sedan blir det mycket jämnt, skulle vi tappa en hel poäng, till 6,40 skulle vi hamna i den fjärde kvartilen.

Undersökningen gäller för år 2012 och Sverigre får poängen 3,7-8,2-9,7-7,9-7,9 för respektive kategori. Som synes har vi alldelels för stor stat. Vi hamnar på 150:e plats av 152!

Jag undrar dessutom om de korrekt värderat ingreppen i äganderätten som sker i Sverige via allemansrätt, strandskydd, biotopskydd, skogsvårdslag, miljöbalk, etc. 8,2 poäng och åttonde bästa land. Jag hade nog inte satt mer än 5 poäng på Sverige i den kategorin. Vår arbetsmarknad är för stelt organiserad, så även där anser jag värderingen vara för hög. Sammantaget skulle nog min värdering sänka det svenska värdet med en hel poäng. Men det kan man inte jämföra med andra länder, för jag vet inte hur jag skulle värdera deras system. Men det ger en indikation på hur jag sätter Sveriges värde i förhållande till idealet, 10,0.

I Sverige är Timbro samarbetspartner till Free The World.com, så man får ta deras bidrag med en nypa salt. Kvaliteten på Timbros rapporter kan ju vara lite ojämn.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Dålig ekonomisk frihet

 1. Mike skriver:

  I Europa, frihet betyder frihet från ansvar. Låt någon annan bestämma, och låt någon annan betala.

  • mats skriver:

   Smärtsam sanning!

  • Åke Sundström skriver:

   En överdriven karaktäristik, Mike. Klistra inte vänsteretiketter på alla och envar. Folkmajoriteten i Europa tror fortfarande mer på Luther, Kalvin och deras etiska mantran än på Marx och hans Manifest.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Författarna till rapporten har rätt så tillvida att lagstiftningen i Sverige förhindrar ingen att äga något men att fritt förfoga över egendomen, den rätten är på vissa områden helt borttagen genom lagstiftning och värst av dem allesammans är den så kallade ”allemansrätten” den bör snarast döpas om till ”allemansstöld”!

Kommentarer är stängda.