I TV-seriernas våld

Dagens TV-serier handlar nästan bara om mord och våldtäkt. Förr kunde de handla om ett mord och huvuddelen av handlingen ägnades åt analyserande och spårande av den oftast okände gärningsmannen. Nu har det eskalerat så att det alltid handlar om sadistiska serieförövare med pedofila böjelser. Ofta handlar det om en gärningsman vi sett i bild och kanske fått veta namnet på. Sedan berättas hur myndigheternas personal har tillgång till allsköns teknologi och med hjälp av den på några få sekunder kan kolla upp oss allihop. De vet vilka flick- och pojkvänner vi haft hela livet. De känner till alla föreningar man varit medlem i, vilka restauranger man varit på.

På bara några minuter svärmar polismakten kring förövaren som, allt för ofta för att vara trovärdigt, gömmer sig på ett gammalt jordbruk med fallfärdiga byggnader. Banditen oskadliggörs och fångas. Allmänheten kan än en gång känna sig trygg tack vare dessa uniformerade hjältar. Men inte så länge, för snart dyker nästa serie, -mördare, -våldtäkts, -pedofil, -sadist upp från tomma intet.

Varför handlar det aldrig om onda NGOs som seriellt, steg för steg, under täckmantel av godhet, ser till att förstöra konstitutioner, urholka äganderätt och slutligen bli en belastning för hela samhället? Varför handlar serierna inte om makthungriga psykopater som förvanskar forskningsresultat, som fördärvar unga sinnen med villoläror och flum?

Varför handlar det aldrig om riksbanker och finansministrar som manipulerar officiell statistik och svindlar hela folket, i synnerhet den medelklass som försörjer dem? Varför handlar det aldrig om internationella organisationer, där staterna är medlemmar, eller internationella avtal, som fråntar den enskilda i teorin suveräna staten all dess rätt att självständigt bestämma över frågor som berör dess eget territorium och dess egna medborgare?

Varför handlar det aldrig om journalister som gång på gång får verkligheten och sanningen beskriven för sig, men trots det väljer att berätta lögner? Som aktivt väljer att framföra propaganda för något som förstör både demokrati och frihet.

Handlar det om att hela tiden hålla oss uppskrämda för fel saker?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på I TV-seriernas våld

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Hav tröst Mats, vi har hela serien med ”Foyle’s war” med Michael Kitchen på DVD.
  Vi är så behagligt gamla att när alla avsnitten är genomspelade kan vi börja om från början.
  Det är ju bara tragiskt att vissa samhällsgrupper tillåts bedriva utpressning mot sina medmänniskor för att glänsa i det offentliga rummet och sprida alla tänkbara och otänkbara vidrigheter!

 2. Anders Rydén skriver:

  Både den Engelska och den amerikanska serien House of cards, The wire och South Park är ett välbehövligt avbräck från Stieg Larsson träsket.

 3. mats skriver:

  Foyle’s War var en trevlig serie. House of cards och South Park gisslar på olika sätt det politiskt korrekta. Den sistnämnda är definitivt en favorit. The Wire har jag ingen koll på.

  På ett sätt borde ju Uppdrag Granskning göra det jobb jag efterlyser. Men nej, det vore ju dumt att bita den hand som föder en, eller avslöja de kompisar man umgås med på Södermalm.

 4. Stefan Eriksson skriver:

  Avseende riksbank och dess politik.
  För att få fart på ekonomin i form av tillväxt, beslutades igår om en sänkning av styrräntan till -0.25%.
  Sveriges riksbank har att tämja den ofördelaktiga växelkursen gentemot Euron (Liran).
  Hur lätt är det när ECB trycker upp 550 miljarder kr. och släpper lös utan täckning VAR MÅNAD!!??
  Jag är inte så gammal ännu, men historien om när pengar förlorar sitt värde har Europa upplevt tidigare.
  För att rensa upp i det kaos som följde krävdes ett krig som vi vet.
  Får nog satsa på att renovera jordkällaren, i händelse av att historien upprepas.

Kommentarer är stängda.