Vart tar Saudis vapen vägen?

Färsk statistik visar att Saudiarabien år 2014 var världens största importör av vapen. De har varit stora köpare av vapen i årtionden, men nu ökade inköpen med 54%. Behöver de verkligen köpa nya i den takten? Välkända Jane’s, som sammanställt statistiken beräknar att var sjunde dollar som läggs på vapen i hela världen 2015, kommer från Saudiarabien! Tillsammans med Förenade Arabemiraten spenderade de mer pengar på vapen än hela västeuropa tillsammans, 8,6 miljarder dollar!

Svenska företag slåss med näbbar och klor för att få vara med och dela på denna jättekaka. Men frågan är om det finns risk för att kakan biter tillbaks?

Vi vet att huset Saudi finansierar ett antal moskébyggen i västvärlden. De bekostar också löner för imamer och personal i dessa muslimska församlingar, varav en del avslöjats propagera för jihad eller liknande aggressioner.

Stannar de saudiska vapnen inom landet, eller används de för att beväpna religiösa krigare runt om i Mellanöstern? Misstankar om sådana försörjningsvägar har funnits länge och i några fall har man kunnat belägga att enstaka vapen kommit på avvägar på det viset.

Vi vet inte heller om de vapen som köps in och mycket troligt till en del sprids vidare, används för att bekriga andra fraktioner inom den muslimska världen, eller om de till slut kommer att vändas mot oss i väst. Kanske via de etablerade ”civila” kanaler Saudi tålmodigt byggt upp i väst?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Vart tar Saudis vapen vägen?

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Du skrev inte ordet…?!
  ORDET…
  IS.

  • mats skriver:

   IS, är det de som ligger bakom klimatförändringarna, samhällsklimatet?
   Jag har inte detaljerad underrättelsekunskap om vilka som egentligen spelar på samma lag i det där området och vilka som bara låtsas göra det. Men något lurt är det.

 2. Du vet vem skriver:

  Det finns en intressant bok Gulfen en framtida krutdurk, tilsammans med Johan Westerholms kommentarer så verkar det som om olika personer i kungahuset sponsrar olika grupper, ibland grupper som står mot varandra. Det finns också de som anser att det trots den vedervärdiga regimen så är status quo att föredra eftersom man anser att om huset Saud faller så väntar ännu mörkare krafter i kulisserna på sin chans.

  • Göran skriver:

   Man skulle kunna hoppas att någon lärdom har dragits av interventionerna i Irak, Afghanistan och Libyen.

Kommentarer är stängda.