Klimattankar

Några korta konstateranden om klimathotet och den påstådda vetenskapen bakom dess giltighet, samt vad som enkelt avslöjar dess falskhet.

Den som tror att smältande is vid Nordpolen kommer att påverka havsnivån, har inte hängt med på grundskolans fysiklektioner. Arkimedes princip.

Den som tror att en utjämnad temperatur över jordklotet kommer att medföra mer vind, har inte läst fysik på gymnasienivå. Termodynamik.

Den som tror att vetenskap, oavsett ämne, är något man röstar om och sedan blir ense om för all framtid, har inte förstått ett jota av vetenskap. Karl Popper och annan vetenskapsteori.

Den som tror att kapitalisterna inte tjänar pengar på folks godtrogenhet och oro/osäkerhet, har inte förstått kapitalismen. Marx, Karl eller Groucho kan kvitta.

Den som tror att skattmasen inte ser ett gyllene tillfälle att berika staten via folks oro för det osannolika, har inte förstått den stora statens funktionssätt. James Buchanan (Nobelpristagare i ekonomi).

Den som tror att media säljer fler lösnummer på att likt de gamla nattväktarna deklarera att allt är lugnt, istället för att ständigt ropa ”elden är lös!”, ”vargen kommer!”, eller liknande, har inte förstått media. Foucault, Warhol mfl.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Klimattankar

 1. Tege Tornvall skriver:

  En utmärkt sammanfattning. Amen!

 2. Stefan Eriksson skriver:

  Din ansats i exemplen är kärnan i desinformationen och hur den används. ”Den som tror”.
  Likheterna med religionens olika övertygelser är slående, ” i dessa upplysta tider”, som min gode vän brukar utrycka med ett ganska stort mått av sarkasm.
  Samhällen där ”tron” får bestämma vad som skall prioriteras präglas av krig och elände alldeles oavsett vilket väder det är.
  Historien är full av sådana exempel.

 3. Dennis Lundqvist skriver:

  Inte Kapitalism, utan Kompis/Svågerkapitalism, reglerad och styrd av den socialistiska korporativa staten. Kapitalism vore en önskedröm. För övrigt, bra rutet. Mises, Hayek, 😉

  • Göran 2 skriver:

   Korrekt. Kapitalism är bara frivilliga handelsutbyten där båda parter är blir nöjda och ingen tredje part lägger sig i. Kapitalist blir ett konstigt ord eftersom det användas som ett skällsord och inte för en person som är ideologiskt för frivilliga handelsutbyten.

   En svågerkapitalist är en monopolist, vilket är en person som inte vill ha frivilliga handelsutbyten. Svågerkapitalister lierar sig mycket gärna med socialister, vilket de korkade socialisterna aldrig lyckas förstå.

   Det är verkligen patetisk att se fackliga blokadvakter attackera små entreprenörer (de som skapar välstånd) medan de samtidigt hyllar svågerkapitalister (de som skapar elände).

 4. Lorentz Brydolf skriver:

  Instämmer med Tege; Amen.

 5. Åke Sundström skriver:

  Instämmer i berömmen, men också i Dennis Lundqvists påpekande. Det som vänstern tolkar som kapitalisternas girighet är väldigt ofta (i allmänhet?) en konsekvens av statlig intervention – läs nollräntor, hyresreglering mm.

  Och lite onödigt att ge ett lillfinger åt den som vill missförstå genom att använda ordet ”skattmasen” i stället för ”regeringarna” eller ”finansministrarna”. Dessutom är ju partiernas syften ingalunda att ”berika staten” utan att berika sig själva och befästa sina maktpositioner, till större gagn för den egna nomenklaturan än för statens finanser.

  Petitesser, visst, men relevant mot bakgrund av att det språkliga manipulerandet är en så central och dominerande del av det politiska spelet. Samt att motsatsen, att avslöja vilseledande terminologi, hör till dina egna favoritsysselsättningar.

  • mats skriver:

   Helt korrekta påpekanden, Åke.
   Det sägs att varje framgång bär inom sig fröet till sin egen undergång. Det gäller säkert även mig. Ibland kan jag inte hålla mig från att avvika från den räta linjen och lämna blottor. Tror att det är satirikern i mig som inte låter ens mig själv vara ifred.

Kommentarer är stängda.