Havsnivåerna

Men havsnivåhöjningen då? För närvarande är den kanske 1 mm per år i medeltal för planeten och utjämnat över olika år. Det har den varit länge och det är naturligt. En av orsakerna är det lilla bidrag vi får från rymden varje år. Det mesta som kommer hit i form av fasta partiklar är is, som vid inrusandet i atmosfären förångas, men som sedan vid något tillfälle kommer att falla ner till ytan i form av regn eller snö. Det förklarar inte havsnivåhöjningen på 1 mm årligen, men eftersom vattenånga inte kan övervinna gravitationen och lämna Jorden så måste det innebära att över tid, år-tusenden och -miljoner, så ökar mängden vatten på vår Jord.

Så varför skulle då havet kunna stiga ännu mer? En vätska utvidgas en aning när den värms upp. Vatten har ju den märkliga egenskapen att det har lägre densitet i fast form (is) än i flytande. Högst densitet har vatten vid +4°C. Därifrån och upp till 100°C tycks värmeutvidgningskoefficienten vara konstant 0,2*10-3, det vill säga två tiotusendelar eller 0,0002. Ekvationen för utvidgning lyder DV=0,0002*(X-Y), där DV är volymökningen och X är den högre sluttemperaturen och den Y lägre utgångstemperaturen.

Nu blir det en massa antaganden här. De som vet bättre kan säkert rätta mig. Om vi generöst antar att den del av havet som kan värmas och därmed expandera är de översta tio meterna. Vilken dykare som helst som dykt med en dykdator kan bekräfta att det bara är ytvattnet som är varmt, i bästa fall. Solheim har visat att det inte finns någon värmesignatur från ytans värme under 200 meters djup. Jag påstår att tio meter kan vara ett representativt genomsnitt.

Hur mycket kan en global uppvärmning av atmosfären med 1°C överföra till havet? Om hela uppvärmningen går ner i havet har ju uppvärmningen av luften raderats ut. Eftersom Jordens yta består till drygt 70% hav så kan vi väl säga att hälften av en grads uppvärmning går ner i havet. Vi får därför ekvationen, DV=10*0,5*0,7*0,0002*1, uträknat blir det 0,0007 meter. Alltså en havshöjning med 0,7 millimeter per grad Celsius i temperaturökning. Det är i så fall ungefär så mycket havet höjts av värmeutvidgning de senaste hundra åren, när temperaturhöjningen varit cirka 1°C. Samtidigt har uppmätt havsnivåhöjning varit runt 1 mm/år, alltså hundra gånger mer, av andra orsaker. Främst en återhämtning i cirka 150 år från den lilla istiden och makligt avsmältande glaciärer.

Enligt Wikipedia är Jorden en stenplanet. Den beskrivningen får man nog förklara lite. Det är inte gasplanet, så mycket är klart. Men med stenplanet kan man inte förstå det som ett oföränderligt marmor- eller granitblock. Stenplaneten Jorden är istället en plastisk planet, tänk modellera. Den är dessutom till 70% täckt av vatten.

Vi kan därför göra approximationen att Jorden är en balja med en klump modellera i och en viss mängd vatten. Plattar vi ut modelleran helt vågrätt så kommer all modellera att vara vattentäckt. Vi kan istället modellera berg och kontinenter som sticker upp ur vattnet. Hur vi modellerar vår stenplanet avgör alltså var vi uppfattar att vattennivån kommer att befinna sig i förhållande till modelleran.

Likadant är det med den verkliga Jorden. Sedimenterat material i kustområdena komprimeras av sin egen tyngd. Havet tycks stiga, fast det är marken som sjunker. Nedtyngd mark från istidens tunga glaciärer reser sig fortfarande ur havet. Där drar sig havet undan och vattnet måste naturligen hamna någon annan stans. Den flytande magman i Jordens inre modellerar ständigt om skorpan och den ”fasta” materien. På grund av Jordens plasticitet, plattektonik och annat, så finns det inte en enda fast punkt att mäta ifrån! Till råga på allt sköljer en våg av tidvatten ständigt runt Jorden, driven av Månen och Solen. Allt är relativt, allting flyter eller panta rei.

Slutsatserna från denna övning är två. Havsnivåhöjningen från värmeutvidgning är försumbar i förhållande till andra variationer i Jordens naturliga förändringar. När någon påstår att det finns mätvärden på en katastrofal havsnivåhöjning, så måste man ställa frågan, i relation till vad?

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Havsnivåerna

 1. Tege Tornvall skriver:

  Vad jag kan se och förstå en utmärkt sammanfattning. För att tillförlitligt mäta något måste man ha en fast punkt att mäta från. För havsnivåer har vi under senare århundraden främst kajer i hamnar. Men inte bara havet utan även landet kan höjas eller sänkas.

  Man mäter vad som kan mätas just för att det kan mätas. Sedan tillmäter man det betydelse – just för att man mätt det. Viktig för mänskligt liv är väl tillgänglig markyta.

  • mats skriver:

   Det där med att hänvisa till det man kan mäta, i tron att de som fått ett mätvärde är viktigare än det som inte fått det, är ett universellt missförstånd. Tyvärr!

   Ja, odlingsbar markyta inom tempererad zon till och med.

   Kevin Costner gjorde ju 1995 en film om detta med havsnivåer, utifrån en totalt vetenskapsfrämmande apokalyptisk utgångspunkt.

 2. Jan Andersson skriver:

  Vid den stora tsunamin i Indiska oceanen 2004 lär havsbottnen på några ställen ha höjts avsevärt, flera hundra meter. Frågan är om detta fick havsvattennivån att stiga permanent, eller om motsvarande sänkning (utbrett över en större yta) skedde på annan plats, kanske i närheten? Kanske en process som pågår fortfarande?

  • Stefan Eriksson skriver:

   Likaså vid det jordskalv som ledde till tsunamin som drabbade Japans västkust med kända följer i bl.a. Fukushima. Förkastningar i jordskorpan är en ständigt pågående process. Bergskedjor bildas, samtidigt uppstår dalgångar, till följd av tektoniska rörelser i jordskorpan.
   Mitt tips är att rörelser i jordskorpan inte föranleder en höjning av havsnivån annat än just temporärt i samband med en tsunami.

   • mats skriver:

    Du förutsätter lika fullt att det finns EN havsnivå att förhålla sig till.

  • mats skriver:

   Det är en process som har pågått hela tiden. Tsunamin var bara en manifestation av en spänning som tillfälligt släppte. Nu fortsätter processen och bygger upp nya spänningar som modellerar om Jorden.

Kommentarer är stängda.