Wobbling Earth report from PNAS

SVT fröjdas över värmen, torkan och bränderna. Nu äntligen kan man rapportera om klimatkatastrofer, för att säkra MP kvar i riksdagen. Till sin hjälp tar man även en av de sämsta klimatrapporter som kommit på senare år. Det är PNAS rapport där Johan Rockström står som andra namn. Resten av MSM har naturligtvis hakat på.

Man skriver att det nu finns bevis på att människan har påverkat Jordens olika system så till den grad att vi inte längre kan tala om nuvarande geologiska period som holocen, utan måste börja kalla den antropocen. Detta påstående är naturligtvis absurt och absurt är det naturligtvis att ha som utgångspunkt för någon som helst klimatpolitik.

Vidare hävdar man att det är möjligt att Jordens 1,2 miljoner år av någorlunda jämna hundratusenårsintervaller av istider kan vara på väg att rubbas om Jordens lutning mot Solen och banan runt densamma rubbas. En sådan utveckling är naturligtvis inget människan kan påverka i ena eller andra riktningen.

Till detta lägger man att om det skulle inträffa, kanske våra ansträngningar att kontrollera Jordens klimat via begränsning av koldioxidutsläpp inte förmår stabilisera klimatet inom ett intervall som liknar det vi upplevt i 10.000 år. Även det gamla hotet om ”tipping point” har dammats av och ges stort utrymme. Här är alltså villkor i tredje och fjärde potens staplade på varandra utan att de ens har någon korrelation, än mindre kausalitet. Det är alltså inte närmare sanningen än sagan om Rödluvan och vargen.

De två illustrationer som medföljer rapporten har ingen som helst vetenskaplig eller matematisk underliggande förklaringskraft. De är helt och hållet konstnärliga illustrationer till fria fantasier. (För den som är intresserad att läsa mer om matematiken, reglerteknik och dess grafiska tolkning kan rekommenderas Otto Smith eller denna PDF.)

PNAS illustration till hur klimatet på Jorden kan förändras från regelbunden istidsplanet till en varm planet. Illustrationen trotsar all känd förståelse av matematik och fysik.

PNAS illustration till sitt påstående att vi nu befinner oss vid jordklotet vid spetsen på den heldragna pilen. Om vi helt slutar släppa ut CO2 kan vi fortsätta balansera på kanten till istider, annars hamnar vi i ”helvetet”.

Göran Ahlgren presenterade 2015 en mycket bättre modell på Klimatupplysningen. Dels hanterar han mycket bättre matematiken bakom illustrationerna, såsom fasrymd, konstanter, variabler, polynom, exponentiella funktioner, punkter och linjer, vektorer, kurvor, dynamiska system, tidsvariabler och återkopplingar. Resonemang som i PNAS rapport inte överensstämmer med traditionell förståelse av matematiken och dess grafiska avbildning.

Min enda invändning mot Ahlgrens resonemang är att han kallar atmosfären för en ”värmemaskin som transporterar värme från jordytan till rymden”. I min värld tillverkar eller producerar en maskin något, medan en transmission överför det som maskinen producerar till en annan plats. I detta fall skulle atmosfären vara en värmetransmission som flyttar värme från jordytan till rymden och efter sig lämnar en kallare yta på planeten än om denna transmission inte funnits. Som av en händelse har två kända svenskar varit pionjärer på kylskåpsteknik, John Ericsson och Baltzar von Platen.

I en intervju i SvD säger Johan Rockström att vi slår rekord på rekord nu, med den varmaste sommaren någonsin uppmätt i Sverige, kan enbart förklaras genom att förstå att klimatförändringar samspelar med väder.”

Verkligen? Kan det bara finnas en förklaring? Kan vi ha mer än en global klimatförändring åt gången? AGW, som är ursprunget till alla larm om klimathot, stipulerar att mänsklig tillförsel av koldioxid, hur liten den än är, medför en katastrofal global uppvärmning. När ingen koppling till den hypotesen kan återfinnas i senare rapporter om diverse naturfenomen så är AGW tills vidare falsifierat och måste avfärdas som underlag för något enda politiskt beslut.

Likväl är det precis det Rockström et. al vill åstadkomma! I både intervjun och rapporten återkommer de till att deras spekulationer, fantasier, om mänsklig påverkan på klimatet måste hanteras av en global världsordning med politisk styrning av allt mänskligt handlande och inte minst energiförvaltning. Rockström kallar det för ”Världen 2.0”. I rapporten sägs att ”politiska, sociala och miljömässiga” förändringar måste till. I slutsatserna står det bland annat följande:

Avoiding this threshold by creating a Stabilized Earth pathway can only be achieved and maintained by a coordinated, deliberate effort by human societies to manage our relationship with the rest of the Earth System, recognizing that humanity is an integral, interacting component of the system. Humanity is now facing the need for critical decisions and actions that could influence our future for centuries, if not millennia.

Nu verkar det som om SD insett att det finns röster att vinna på att med öppet sinne söka sanningen i detta. Och framför allt att rikta in samhällets resurser på att hantera såväl väder som klimat, istället för att Sverige ska försöka styra detsamma.

Man får många roliga träffar om man söker på ”wobbling earth” på Youtube. Både bra och dåliga.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Wobbling Earth report from PNAS

 1. Jan Andersson skriver:

  The Flat Earth Society finns kvar också. Jag tycker att det är hög tid att denna åsiktgrupp också får den uppmärksamhet den förtjänar.

  Och idag visar termometern åtta (8) grader på morgonen. Vilken medeltemp får Sverige 2018 – det var svinkallt fram till mitten av maj månad också? Det kanske till och med praktdilettanten Rockström räkna ut?

 2. Jan Suhr skriver:

  Det Rockström, MP och MSM inte vill berätta är att årets medeltemperatur av vår planet fortfarande ligger lägre än förra årets. Och förra året är lägre än året innan. Detta beror på de svinkalla vintrar som vi haft de senaste åren. I Kanada var det i vintras kallare än i Antarktis och i Sibirien var slogs det ena efter andra köldrekordet.

  Men detta glöms snabbt bort om man lyckas uppmäta att det råkade vara 0.02 grader varmare än förr.

 3. oppti skriver:

  Arktis isläge oroar Rockström som tror att mindre is ger varmare jord!
  Det är inte bara instrålning som sker ,även utstrålning.
  För Arktis är utstrålningen vintertid stor. Ligger isen så begränsas avkylningen av havet.
  I år hör vi inget om Arktis isar-varför?

 4. Åke Sundström skriver:

  ”Det är alltså inte närmare sanningen än sagan om Rödluvan och vargen.” En utmanande slutsats om en artikel som trots allt godkänts för publicering av USA:s Vetenskapsakademi. Hur är detta möjligt, har du någon hypotes? Att du skulle ha bättre på fötterna än hundratals amerikanska professorer? Men så verkar det vara – i Sverige har ju vår egen motsvarighet faktiskt backat från den hysteri man tidigare underblåst. Ligger USA månne på en annan planet?

  Din andra slutsats är väl så intressant: ”När ingen koppling till den hypotesen kan återfinnas i senare rapporter om diverse naturfenomen så är AGW tills vidare falsifierat och måste avfärdas som underlag för något enda politiskt beslut.” Inte en dag för tidigt i så fall!

  • Mats Jangdal skriver:

   Inte minst när det gäller USA lyder regel nr 1, follow the money. Så länge det finns försörjning att få på alarmismen kommer den att ljuda.

   Angående mina vetenskapliga meriter så är de inte så imponerande, men jag påstår att jag är hyfsat bra på att bedöma rimligheter och bruka mitt förnuft. Så när riktigt duktiga matematiker förklarar för mig vad som är fel med PNAS rapport tycker jag mig förstå.

Kommentarer är stängda.