Macrons 14-stegsprogram

I ett tal den 26 september vid Sorbonneuniversitet lanserade Emmanuel Macron sitt fjortonpunkters program för en förnyelse av det europeiska samarbetet. Jag har inte sett någon reaktion på det i svenska media. Men det kan ju ha placerats på en undanskymd plats. Vissa EU-media applåderar förstås. Här är i alla fall de fjorton punkterna i korthet och med mina kommentarer:

1. Ett gemensamt försvar, eller åtminstone en gemensam militärorganisation som förverkligar en europeisk doktrin. Denna militär ska ha en gemensam budget och innehålla en underrättelsetjänst och en civil säkerhetstjänst.
Ett Europa, under ett styre, med en militär. Har vi hört det förut?

2. En gemensam syn på migration, invandring och asyl. Det inkluderar databaser med biometriska data på migranterna.
Såå, det blir migranterna som blir först att registreras biometriskt och kanske chippas, för vår säkerhet. Blir det våran tur sedan?

3. Ett Europa med fokus på Medelhavet och Afrika. Bland annat ett partnerskap med Afrika.
Är det kolonialmakten Frankrike som vill sona sina synder eller är det kolonialmakten Frankrike som vill återuppstå i sin forna glans?

4. Ett Europa som är världsledande på hållbar utveckling. Han föreslår gemensam koldioxidskatt och satsning på rena bilar.
Klimatskatter och allehanda överstatligt bedrägeri är att vänta. I dess spår följer professionell prostitution för media, forskare, ekonomer och företagsledare.

5. Ett Europa av innovationer som är anpassat till den digitala eran.
Datalagringsdirektivet som snart börjar gälla pekar på att medborgarna inte får ha någon väsentlig information på sina datorer. Myndigheterna däremot får lagra allt om medborgarna. Är det den utvecklingen Macron vill säkra? Att han vill beskatta IT-företagen för att säkra deras hemvist i Europa låter inte särskilt övertygande.

6. Ett Europa som är en ledande ekonomisk och monetär stormakt.
Det har ju gått bra hittills, va? Kommer det att gå bättre om alla som inte har euron som valuta tvingas med?

7. Ett solidariskt Europa som sammanstrålar socialt och skattemässigt. Bland annat centralt bestämda minimilöner anpassade för de enskilda medlemsländerna.
Det låter som högsta minimilöner i Tyskand, vilket får de franska facken att strejka minst en gång om året. Är det greker, ungrare och portugiser som ska ha de lägsta lönerna? Det är ju genialt Sickan, lysande!

8. Ett Europa där samhörigheten cementeras genom utbildning. Alla ska bli tvåspråkiga. Varannan student ska läsa minst ett halvår utomlands.
Så förutom att de flesta av oss kan även engelska förutom vårt modersmål ska vi lära oss ett nytt ”lingua franca”. Och hur bestämmer vilka som är varannan student?

9. Ett Europa där demokratin utvecklas genom dialog.
Hur då? Våra politiska partier har ju i stort sett slutat tala med varandra. Har du kollat med några andra politiker om de är intresserade? Våra medier uppammar endast konfrontation, inte dialog. Seriös debatt är efterfrågat endast av några få. De flesta nöjer sig med bröd och skådespel.

10. Ett stärkt EU, där väljarna kan rösta på samma listor i parlamentsvalet.
Idén är inte ny, men ingen har lyckats förklara hur det skulle fungera.

11. EU ska vara vårt gemensamma ramverk.
Stärkt inre marknad och inkludering av återstående delar av Balkan låter inte som ett fungerande recept.

12. Differentiering via ambition. De som vill ska kunna gå före.
Vilken väg vi vill, eller bara dit Frankrike pekat?

13. Frankrike – Tyskland ska vara motorn i Europa.
Macron jublar i lönn över brexit. Nu ska även Spanien, Polen, Ungern, Tjeckien samt irriterande småstater sättas på plats.

14. En gemensam arbetsgrupp som gör en total översyn av det europeiska projektet.
Vad ska den arbetsgruppen tillföra när den franske presidenten redan sagt hur det ska se ut?

Nej, Macron verkar bara vara samma gamla europeiska politiker, med ett nytt, yngre ansikte.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Macrons 14-stegsprogram

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Förlagan till denna ”proklamation” står väl att finna i ”beprövade” sammanhang. I den Tyska demokratiska republiken var ryska språket ett obligatoriskt ämne i skolorna.
  Föreslagen utveckling(avveckling) är inte svår att förutse. Dra ut EUs jordbrukspolitik i denna tangents riktning, så hamnar vi oundvikligen i ett tillstånd som jag kallar EUSSR.

  Svårare att förstå är hur handgångna hyperkapitalister likt Macron officiellt strävar mot ett totalitärt socialistiskt samhälle. Den idén har väl prövats förut,,,, eller!

 2. Jan Andersson skriver:

  Byt ut ordet ”Europa” mot ”Sovjetunionen” och läs en gång til…

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Förvånad över hur fransoserna förblindats av en modern tyrann av Macron´s stöpning.
  Vi får väl hoppas att bönderna kan bromsa de värsta påfunden.
  Skall repetera sammanfattningen av Frederic Bastiat´s ”Lagen” och hans syn på socialism.

 4. mats skriver:

  Det har kommit ett svar från Polen på Macrons försvarsförslag. Svaret är nej, det vore självmord!
  https://www.euractiv.com/section/defence-policy/opinion/macrons-defence-visions-are-suicidal-for-poland/

 5. Åke Sundström skriver:

  Bekräftar väl bara hur angeläget det är att Sverige snarast lämnar denna dysfunktionella och välståndsförstörande union med alla sina sovjetiska kännetecken. NY FOLKOMRÖSTNING NU!

 6. Sten-Arne Persson skriver:

  Bra Mats att du sprider ljus över dessa mörka krafters planer. Denne Emmanuel Macron och hans
  upphöjelse var som vanligt ett stort propagandanummer av den härskande klassen i massmedia med dess politiskt korrekta journalistkår.

  Vad vill Svenska folket ha? Nationell demokrati eller globalkommunism vilket är lika med ett nytt men allomfattande globalt Sovjetunionen i gammal känd tappning från 1917 till Berlinmurens fall?
  Herrefolket som styrde Sovjetunionen på den tiden förkunnade att alla andra än de själva var djur och därför kunde behandlas just som djur.

  Appropå djur:
  I dagens Sverige behandlas både djurbönder och deras djur illa. Gå in på denna länk

  https://forystablogg.wordpress.com/2017/10/03/nar-myndigheten-hoppade-pa-fel-person/

  och ta del av vad som pågått i Sverige i snart 30 år och pågår än. Sprid länken nedan, läs även kommentarerna. Denna blogg är en guldgruva för de som vill sätta sig in i hur djurskyddsterrorn skördar offer efter offer i våra domstolar. Denna djurskyddsterror tömmer djurstall efter djurstall år ut och år in. Bara rädslan för att drabbas av dessa till djurskyddshandläggare förklädda djurrättsaktivister gör att snart ingen vågar fortsätta med djurskötsel. Resultatet för vår krisberedskap kan bli förödande om inget görs i Riksdagen för att stoppa djurskyddsterrorn.

  I fredstid importerar vi varannan tugga vi äter. Vad händer om hackers slår ut elproduktionen som man gjort i Ukraina. Om det händer hos oss är det nog bra om det finns några levande produktionsdjur kvar om elen slås ut.

  Utan mat behöver vi inget försvar. Ändå satsar Sverige stora pengar på vårt försvar men inga pengar på att öka matproduktionen så att vårt försvar har något att äta. Detta är oansvarigt mot våra bönder och vårt folk. Hjälp till att stoppa djurskyddsterrorn innan de lyckats med sin målsättning att slå ut alla produktionsdjur. Gå in på Astrids Blogg (länk ovan) och ge henne och Jeanette välförtjänt stöd med en kommentar och skicka ”stafettpinnen” vidare till goda krafter.

  • Jan Andersson skriver:

   Vi får väl skaffa ett eget reservaggregat i tid. I USA finns de att köpa på Konsum.

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Blir det allmänt i Sverige lär Du inte få köra verken utan tillstånd som Du först måste gå kurs mot betalning för att få använda.
    Socialistmaffian förnekar sig aldrig!

 7. Rikard skriver:

  Hej.

  Min salig farmor, som själv upplevde det förra socialistiska försöket att ena Europa till en stat på första parkett, kommenterade den då stundande EG-omröstningen (och vad EG redan då för henne tydligt blivit) så här:

  ”Adolf Hitler skrattar i Helvetet!”

  Då begrep jag inte riktigt vad hon menade då jag som nästan alla svenskar indoktrinerats till att tänka ”nationalsocialism = fascism = högeråsikter” kontra ”nationell socialism (SAP)= demokrati = vänsteråsikter”.

  EU kombinerar det sämsta med kapitalism och socialism till en totalitär sörja av chauvinistisk fransk byråkrati, korrupt italiensk-grekisk ordning, samt slutligen självgod tysk effektivitet i att genomföra vad de förstnämnda beslutat.

  Lite glad är jag att jag har min gamla ’tisha’ kvar, med texten: ”Skyll inte på mig; jag röstade nej!”

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Åke Sundström skriver:

   Tänk om alla hade haft lika insiktsfulla mormödrar som du!

   Då skulle vi ha besparats dagens demokratiska sönderfall. Inte riktigt allt, förvisso, men tre av de allra värsta systemfelen, klimatpolitiken, minusräntan och migrationsanarkin, har pådyvlats oss via Bryssel.

   I det senare fallet därför att EU struntat i att skydda unionens yttre gränser. Och när det gäller penningpolitiken genom att ECB, med Merkels godkännande, övergett den hårdvalutapolitik som tre decennier efter Hitlers tusenårsrike förvandlat ett land i ruiner till Europas ekonomiska stormakt.

   Samtidigt som Sverige med sin rakt motsatta ekonomiska politik (även i borgerlig regi) gått ner sig i det socialistiska träsket och förlorat sin topposition i den europeiska välståndsligan ( i än högre grad än den officiella statistiken ger vid handen).

 8. Antimon555 skriver:

  Vilket datalagringsdirektiv menar du i punkt 5? Har det kommit något nytt? Det senaste jag hörde om datalagringsdirektiv var att ECJ förklarade det gamla retroaktivt ogiltigt för att det stred mot grundläggande fri- och rättigheter.

  • mats skriver:

   Det heter
   EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2016/679
   av den 27 april 2016

   • Antimon555 skriver:

    Kan jag få källa på att det medför datalagring? Det enda jag har hört om det direktivet, är att det är ett dataskyddsdirektiv, som tvärtom är till för att värna den personliga integriteten. Det har jag dessutom läst hos integritetsförespråkande krafter (inte EU själva).

    • mats skriver:

     Läs förordningen så får du se!
     Privatpresoner och företag har strikta begränsningar för datalagring. myndigheter har undantag för nästan allt.
     Min tolkning.

Kommentarer är stängda.