Det nya internationella kapitalet.

Nej, jag talar inte om pengar som hanteras av storbanker eller stora företag. Jag talar om den attraktiva arbetskraft som kan flytta vart som helst i världen och där välkomnas av respektive myndigheter.

Låt mig försöka beskriva min spaning. Förr, när människor flyttade till andra länder så emigrerade de och blev vanligen borta för gott. De flesta flyttade till ett ställe, där de fann arbete och bostad. Det var ofta människor utan särskild utbildning, men med en vilja att arbeta och försörja sig själva. De klarade sig vanligen bra både i Nord- och Sydamerika samt i Australien och Nya Zeeland, det vill säga Nya Världen. De emigrantströmmar som gick till andra delar, var i jämförelse obetydliga rännilar.

Så var det i huvudsak ännu när jag växte upp. Jag uppfattar det som om brytpunkten började skönjas med dem födda 1955-60. De blev exempelvis rotlösa idrottsstjärnor som flyttade runt. De blev artister eller andra med en alternativ livsstil. Dessa var fortfarande välkomna på villkor att de försörjde sig själva.

Med framför allt annat, datorisering och digitalisering har det vuxit fram en ny kategori arbetstagare och entreprenörer som alla talar samma internationella språk. Ett språk som väldigt få av oss gamlingar talar. Dessa IT-ingenjörer, IT-designers, medmera-it, är välkomna överallt och de kommer med status av modernitet och framtid som andra grupper saknar.

Samtidigt har världen sett ett stort antal migranter (som ofta felaktigt kallas för flyktingar) som precis som gamla tiders migranter söker sig bort från fattigdom, korruption och misär. Men de har inte alls samma förutsättningar att försörja sig i det moderna samhället och alla har inte ens den avsikten. En del vill faktisk bli försörjda av en välfärdsstat. Det finns till och med tydligt uttalade krav på att få bli försörjda, som en del i en tänkt kompensation för att de vita människorna i västvärldens välfärdssamhällen gynnats av ett ”orättvist” white privilege.

När IT-migranterna inser att de kommer att hållas ansvariga för att försörja en inflyttad klass fattiga, då flyttar IT-migranterna till något annat land, ett som inte förbehållslöst försörjer vem som helst. Kvar blir pensionärer, som redan svindlats av sina politiker till pension i fattigdom. Var och en kan inse att denna utveckling inte kommer att hålla i längden.

Annorlunda uttryckt, det nya internationella kapitalet flyttar runt dit där de får behålla en ansenlig del av intäkterna från sina egna ansträngningar. De länder som välkomnar den internationella migrerande kostnadsposten kommer att importera sin egen undergång.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Det nya internationella kapitalet.

 1. Rikard skriver:

  Hej.

  Då jag på första parkett som deltagande observatör följt denna utveckling sedan Bildt (Carl, inte Gillis) styrde landet vill jag rida fram på en av mina käppahästar: den stolte springaren tempus.

  ”De länder som välkomnar den internationella migrerande kostnadsposten kommer att importera sin egen undergång.”

  Har importerat, inte kommer att, i flera fall. I synnerhet Sverige, Tyskland, Holland och Belgien, Storbritannien, Frankrike, och kanske även USA.

  Har importerat då man släppt in folkgrupper som inte släpper sin egen identitet det minsta lilla ens efter fyra-fem generationer. Lägg där till politiker som Erdogan och nätverk som Dawa-rörelsen vilka aktivt arbetar för att ingen assimilation eller anpassning skall ske annat än av det land och folk som kulturberikats, och det blir än mer ”har importerat”.

  Den urbana kosmopolitiska bourgeoisien ser inte detta, då man mycket nogsamt fokuserar på de egna fördelarna med att kunna resa vart man vill. Där finns en skrämmande parallell för den som vill titta på samma grupp med samma värderingar under det tidiga nittonhundratalet – ”Det Glada Tjugotalet” lade grunden till, tja, vi vet ju vad eller hur?

  Demografi tar ju som bekant inga hänsyn till ideologi.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • mats skriver:

   Tempus ja. Tempus fugit, lyder ett uttryck som kanske passar in.
   Det var alltså inte fel tidsfaktor i min text, bara det att den kommer alldeles försent alltså. Jag som trodde att jag kommit med något nytt. Tänker då särskilt på it-aristokratin.

   Men visst har du rätt om 20-talet, har också haft tankar åt det hållet. För att ytterligare blanda in europeiska språk som påverkat oss, Après nous le déluge!

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Dags att bunkra upp med duvor och sjöstövlar med andra ord.

    Skämt åsido, hos alla folk genom historien går där som en gemensam tråd att när en socialgrupp eller samhällsklass uppstått som går fri från konsekvenserna av sitt eget agerande – och då inte på den förslagne brottslingens vis, utan på världsförbättrarens fason – så måste den antingen ersättas inifrån sitt samhälle, av andra med andra ideal, eller utifrån.

    Att själv styra duger den inte till då all form av styre kräver visdomen att styra mot att ”idag är sämre än i morgon, men bättre än igår” utan att gå på grundet ”jamen vi menade väl”.

    IT-aristokratin kan mycket väl löpa samma öde som sina franska föregångare: antingen blir du en av de som administrerar skräckväldet eller så blir du en av de som blir administrerad av det, så att säga. De glömmer något centralt: fram till vår nutid har det funnits ’Terra Incognito’ att fly till med resurser, idéer, med mera. Så är inte längre fallet och därmed återtar härskarklassen makten från borgerlighet, från plebejer, och från det nya prästerskapet IT-aristokratin (som förvisso innehåller en hel del andra internationellt gångbara yrken, som t ex media-kändis).

    En ny era av auktoritärt styre närmar sig för Europa, en som kommer att överträffa såväl Sovjetunion som kung av guds nåde som romersk diktator.

    Själv tänker jag på Ciceros öde, när jag funderar på vad, och om, man bör motarbeta detta. Cicero och Sacharov, och Solzjenitsyn.

    Sjöstövlar, och en paddel lutar det åt just nu.

    Inte för att mitt gaggande om tempus gör något bättre – det är ju inget fel på din text, och runt åren vid EG-omröstningen blev man rejält utskrattad både från höger och vänster (ety politik i Sverige är binärt, pfft!) om man anlade en horisont och ett skynda-långsamt-perspektiv. Historien var slut, och västerländsk liberal kapitalism hade segrat över Ondskans Imperium – basta!

    Försiktiga propåer som Huntigtons artiklar och sedermera bok blev, detta har jag bevittnat i Lund på universitet, offentligt hånade som omodern gammal rappakalja. En professor sade till och med: ”Realpolitik är inte ett relevant perspektiv längre!”

    Kanske man skulle förbjuda alla former av akademia för den som först inte förvärvsarbetat med så kallade enkla jobb i minst fem år?

    Pardon, jag sitter här och svamlar, det är brist på sömn.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    • mats skriver:

     Vill man inte förstå vare sig politisk filosofi eller realpolitik kan man ju läsa William Makepeace Thackeray.

 2. Ulf45 skriver:

  Jag kan mycket väl förstå att de som har resurser och kunskap utnyttjar privilegiet att flytta ut (jag utgår ifrån att det är från Sverige du hänvisar till, Mats).

  Att dagligen möta det kompakta motståndet och ignoransen från PK-eliten, kan mycket väl vilken stark meningsfrände som helst, till slut inte motstå. Om då möjligheten finns tar många sin ”Mats ur skolan” och lämnar landet. Jag har både sett många göra det och hört många säga att så skulle ske om i första hand ekonomiska resurser därtill fanns.

  Det politiska livet i Sverige kan inte ens visa upp en trovärdig opposition i riksdagen. Alliansen sover eller vill inte agera opposition. Det såg vi nyligen i frågan om ISK (investeringssparkonton).

  Listan skulle kunna göras mycket lång med liknande undanmanövrer från Alliansen sedan DÖ Decemberöverenskommelsen 2014 satte stopp för nödvändig demokratisk opposition i vårt parlament. Därav håller Sverige på att överges av alltfler människor som söker ett bättre och förhoppningsvis rättvisare liv och samhälle utanför landets gränser.

 3. Göran skriver:

  Hur ska alliansens vara en opposition, de är bara en sida på samma mynt? Hela alliansen vill att Sverige ska bli ett islamistisk land. Inget av partierna i alliansen motsäger sig en islamisering av Sverige. Tvärtom motarbetar de medborgare i Sverige som är emot islamiseringen.

 4. Göran skriver:

  Det finns en annan aspekt på det nya internationella kapitalet. Det är inte beroende av en arbetsplats, ett hus eller ett ställe att vara på för att producera sina tjänster. De kan vara utspridda över hela världen. Rutinartade arbeten kan lejas ut till folk i vilket land som helst på jorden. Företag kan grundas i vilket land som helst.

  • mats skriver:

   Jag tror att denna aspekt, att arbetet kan utföras var som helst oberoende av var det ”konsumeras”, plus att dess resultat är totalt nödvändigt för att producera det kostnadsposten kräver, gör att de kommer att gå fria från betungande ansvar. Och det med rätta, för det är politikerna som ska hållas ansvariga!

   • Göran skriver:

    Det finns jobb som inte kan utföras i Sverige för kostnaderna blir för stora och då speciellt för anställda. Kan man då låta delar av verksamheten utföras av t.ex. filipiner så skapar man jobb för filipiner och det ser jag bara som bra. Alternativet är att ingen ingenstans får jobb.

    Fullständigt löjligt att ta ut skatter i Sverige som sedan skickas som bidrag till filipiner när man kan fixa så de utför ett jobb som de får lön för och kan försörja sig själva med. Haha, samtidigt som skatterna har fixar arbetslöshet i Sverige.

 5. Lars Lindeberg skriver:

  Där finns ytterligare att tillägga! Sverige vill inte ha in utbildat folk! För att kvalificeras att komma in i Sverige måste du vara neger eller muslim! Att denne sedan har förfalskade papper från ID till läkarexamen spelar ingen roll! Då öppnar sig Paradisets portar och du behöver inte arbeta mer i hela ditt liv! Samt du kan bete dig totalt laglöst och våldta hur många kvinnor du vill!
  Annars är det rätt det du skriver Mats!

  • Göran skriver:

   Nja, det går att få arbete i Sverige som kvalificerad, men det krävs att du ska utföra en sysselsättning där företaget inte kan hitta kvalifikationen i Sverige. Men om då arbetsgivaren råkar betala ut 1 kr för lite i lön per månad då blir personen utvisad. Ja, det räcker med att personen tar en månad ledigt för att utföra t.ex. studier i Sverige. Då kommer årslönen anses för liten och personen blir utvisad.

   Jämför dessa fruktansvärda brott jag nämner ovan med att gruppvåldta en kvinna, för då får du stanna kvar i Sverige.

   Säkraste sättet att få stanna i Sverige är att du är bidragsberoende. Stå på egna ben är säkraste sättet att bli utkastad. Du ska dessutom akta dig för att efterlikna svenska kultur då ligger du i riskzonen att bli utkastad. Förakta i stället svenska kultur så har 110 % att få stanna i Sverige.

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  Det här inlägget kommer ifrån min fantastiska amerikanska penfriend. ”I VÄNTAN PÅ KALKONEN”
  http://everykindapeople.blogspot.se/2017/11/i-vantan-pa-kalkonen.html

Kommentarer är stängda.